Zotročená - V pasti obchodníků s bílým masem

Zotročená - V pasti obchodníků s bílým masem https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54559/zotrocena-v-pasti-obchodniku-s-bilym-masem-54559.jpg 4 221 63

Osud si se Sarah zle pohrál. Když se po letech zneužívání nejprve vlastním otcem a posléze i v dětském domově rozjede za prací do Amsterodamu, uvízne v pasti moderních otrokářů. Kruté dny, týdny a měsíce nekonečného znásilňování, bití a zvrácených praktik znuděných zákazníků přivedou Sarah málem k šílenství. Je bez pasu a bez prostředků. Zdaří se jí pokus o útěk?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Slave Girl , 2009


více info...

Přidat komentář

Han-nah
12.01.2024 4 z 5

Velice emotivní kniha podle skutečných událostí, které prožívala Sarah. Již od dětství zneužívána vlastním otcem chce nový život. I přes její vnitřní pocit strachu a rady rodiny věří v lepší život. Stalo se velké , ale. Nedobrovolkně se stala sexuální otrokyní ve vyhlášené čtvrti v Amsterodamu. Většina děvčat byla, tak jako ona, vylákány pod různými nabídkami, byl jim odebrán pas a musely provozovat toto řemeslo, které bylo, je a bude. Jen málokteré se podaří osvobodit. Sarah se to sice povedlo, ale psychické následky zneužívání a drog ji budou provázet celý život.
V roce 2018 vydaly holandské noviny AD výsledek mezinárodní statistiky, že v té době bylo až 1400 velmi mladých dívek zneužíváno většinou muži migrantského původu. Až 89% pasáků má přistěhovalecký původ a 60% je muslimů Existuje ON LINE obchod, kdy jsou děvčata přes různé vebové stránky nalákány pod různými záminkami, vyváženy do jiné země, aby nemohly utéct.
V roce 2021 nová starostka Amsterodamu začala usilovat o - ne likvidaci, ale o přeložení této známé ulice. No uvidí se.

Peťula91
25.10.2023 5 z 5

Kniha byla opravdu drsná, o to hůř se mi četla, když vím, že byla napsána podle skutečné události. Příběh je o ženě (samotné autorce), která prožívala peklo od samého začátku dětství, dospívání až po dospělost. Zažila zneužívání vlastním otcem, pěstouny v dětském domově až se nakonec nešťastnou náhodou stala sexuální otrokyní v Amsterodamu. Nešlo pouze o nedobrovolnou prostituci, ale i o drsné zacházení, neustálý strach, drogy a co bylo nejhorší, že se autorka stala svědkem i kruté vraždy, které tam byly "na denním pořádku". Závěr knihy mě také překvapil.
Rozhodně stojí za přečtení, aby si člověk uvědomil, co můžou prožívat jiní lidé v dnešním světě.


gattousti
29.09.2023

To byl hodne tezky pribeh, velmi knihu doporucuji. Ackoliv si neumim predstavit, ze bych se ocitla v kuzi hlavni hrdinky, knize davam plny pocet hvezdicek..

Evaho73
12.03.2023

Obdobné knihy nehodnotím hviezdičkami, lebo ich obsahom nie je literárne dielo, ale krutý príbeh, ktorý napísal sám život.
Podľa rozprávania Sarah sa zdá, že ľudské telo znesie veľa, horšie je na tom psychika.
Priznám sa, že v tomto prípade mi došli slová, bolo mi zaťažko už len čítať životný príbeh Sarah, neviem si niečo obdobné v reálnom živote ani predstaviť.

Kopretina18
06.12.2022 3 z 5

Jak jsem již jednou u podobné knihy psala, toto se prostě hodnotí opravdu těžko. Je to hrozně krutý příběh a během čtení mi hodně krát přeběhl mráz po zádech z toho, že je to vlastně skutečný příběh. Je opravdu hrozné jak dokážou lidé s ostatními zacházet. Tak si říkám, jak je zvláštní kolik bolesti a utrpení zvládne jedna osoba. Rozhodně stojí za přečtení.

Kanylka
08.11.2022 2 z 5

Nevím co napsat za komentář....Prostě si to přečtěte.

Anett2000
21.09.2022 5 z 5

Je až neuvěřitelné,co všechno lidé dokážou zvládnout, jak dokážou bojovat s nepřízní osudu. Právě takovéto příběhy nás donutí se zamyslet nad vlastním životem a přestat si stěžovat na malichernosti.

Palorizek85
29.03.2022 5 z 5

Nevím co napsat. To co se v knize dočtete, snad ani vědět nechcete. Je otřesné, že v dnešní západní kultuře pořád existuje taková věc jako prostituce a to jak dobrovolná (což věřím, že je ta velmi velmi malá část), tak i ta nucená spolu s obchodem s lidmi. Při čtení této knihy jsem se styděl, že jsem mužem...ne, že bych měl krizi identity, jak je dnes moderní, to vůbec ne...spíše jsem se styděl, že jsem příslušníkem pohlaví, které dokáže působit přímo či nepřímo takové utrpení. Přišerné jsou i ty tresty, které za to padají...je to směšné...osobně bych raději viděl jako trest malou gilotinu o průměru 5 cm...myslím, že jako odstrašení by to mělo lepší efekt.

daza.dt
30.09.2021 4 z 5

Opravdu drsně psané, autorka není žádný Shakespeare, ale to co přežila - klobouk dolů.
Když jsem jako skoro každý turista v Amsterodamu, procházela místy, kde dotyčná pracovala - tak z toho až mrazí.
Závěr knihy mě dost překvapil, asi bych od člověka co přežil tohle čekala dost jiné nakládání s vlastním životem. Ale rozhodně stojí za přečtení.

Ophelie
30.08.2021 5 z 5

Tak to byl opravdu drsný, syrový příběh, místy opravdu šokující čtení. Neuvěřitelné, co se kolem nás ve světě děje… Klobouk dolů před Sarah, že se o svůj šokující příběh takto veřejně podělila.

pavlina0821
21.08.2021 5 z 5

Skvělý příběh Sarah až do doby jejího osvobození. To, co předváděla potom........chápu, že byla fyzicky i psychicky rozebraná, ale přišlo mi, že si vůbec neváží toho, že má konečně normální život.

netopýrek1985
14.08.2021 4 z 5

Neskutečný že se takové věci dějí

Nibiru
02.04.2021 5 z 5

Drsná, brutální, syrová svědecká výpověď skutečně prožité části života, o kterou se s širokou veřejností podělila v této knize sama autorka, Sarah Forsythová. Za její odvahu a sílu jí vzdávám hold a vřelý dík. Ale znovu se musím ptát, poté, co už jsem přečetla několik knih s touto problematikou: V jakém světě to vůbec žijeme? Je to "ono osvícené, pokrokové, humanistické 21. století, nebo nějaký jiný okleštěný matrix", který si na rovnoprávný svět jenom hraje?! Spíše to druhé. Jsem zhnusená z pokryteckého politického systému, v němž politický a právní establishment, který je nadstandardně odměňován z kapes daňových poplatníků, nejen že není schopen, ale ani ochoten (jak z knihy bohužel vyplývá) s těmito zločiny proti lidskosti účinně zatočit a skoncovat. Ba co víc, přímo v Amsterodamu si městští konšelé pochvalují, jak bohaté zisky jim z tohoto "obchodu s bílým masem" plynou do městské kasy!! Neslýchané!!
Na tomto hrůzném životním osudu autorky se jasně ukazuje, jak prohnilý a nefunkční je celý kapitalistický systém i se svým pochybným "západoevropským" právem, Právem, které, místo aby účinně pronásledovalo a trestalo tyto zločiny proti lidskosti, buď zavírá oči úplně nebo je tak zkostnatělé a vlažné, že zločinci se smějí a oběti jsou po tristních soudních procesech ještě více frustrovány směšnými tresty, které zločinci vyfasují. Ani v případě Sarah tomu není jinak. Holandské právo je v tomto jasným "unikátem" , ale ani u nás to není o moc lepší. Zákon vždy více chrání obviněného, jak jeho oběť. Proto považuji celý systém "západoevropského práva" za naprosto zcestný, a politický systém, který ho stvořil, za špatný. Ne nadarmo jedno z biblických Desatera přikázání praví: Oko za oko!! Ale to by samozřejmě v těchto odporných zločinech a obchodech se sexem nesměli být namočení i "zástupci práva a spravedlnosti", což je i v knize jasně demonstrováno - obchodníci s "bílým masem" měli podplacen nejméně jeden celý policejní sbor v Amsterodamu.
Co dodat? Dokud toto "novodobé otroctví" bude existovat v tomto světě v jakékoliv míře a podobě, dokud bude korupce přetrvávat v systému bezpečnostní a právní moci státu, dokud nebude dostatečně silná politická vůle k tomu, aby přestala před tímto obludným problémem zavírat oči, a dokud i sami lidé budou lhostejní a sobecky uzavření ve svých "soukromých maloměšťáckých ulitách", dotud se nic nemá šanci změnit.
V kapitalismu, kde je byznys a peníze nadřazen všem morálním a etickým hodnotám, a který je záměrně deklarován za "demokratický systém", nelze ovšem žádnou nápravu rozhodně očekávat. Jiný systém? Asi ano, otázka je, jaký.
Zlo má mnoho podob, a pokud mu dáme svou lhostejností šanci vítězit, do té doby bude žen, dívek a dětí s podobným osudem, jako měla Sarah, jenom přibývat.

TheEvelyn
20.02.2021 5 z 5

Přijde mi zvláštní hodnotit takovou knížku hvězdičkami a zvlášť tento příběh. Nicméně udělené hvězdičky nevyjadřují "Jaká je to skvělá knížka". Ba naopak, je to knížka, která mě velmi zasáhla a v hloubi duše cítím se Sarah a jinými oběťmi. Je to strašné, když si člověk uvědomí, kolik se toho například děje teď... teď v tuto chvíli... v této minutě. Je to hrozné, čeho jsou lidé schopni, to si pak člověk jenom říká, opravdu se to stalo? Opravdu jsou takových věcí lidé schopni? Opravdu se tohle všechno děje? Na druhou stranu, jsem ráda, že se takové věci dostanou, alespoň v takové formě, na povrch a do povědomí veřejnosti.

Jurajovamaka
09.02.2021 5 z 5

Smutný a krutý príbeh o žene Sarah s ktorou sa osud nepekne zahral.
Najskôr zneužívaná otcom. Udá ho, otec končí za mrežami a Sarah je umiestnená do detského domova.
Postaví sa opäť na nohy, vyštuduje a odchádza za vysnívanou prácou vychovávateľky detí do Amsterdamu, ale opäť padne do pasce, ocitá sa v sieti pasáka s bielym mäsom...podarí sa jej z tohto príšerného pekla uniknúť???
Začitaj sa do príbehu o prežitie...
O D P O R Ú Č A M

LussyP
15.08.2020 5 z 5

Je vůbec správné si tuto knihu přidat do oblíbených? Životní příběh je podáván úplně za syrova, žádné okolky, okecávání. Přečetla jsem ji za dva dny, s tím, že věřím, že se dá i na jeden zátah, neuvěřitelně čtivá, musíte vědět, co bude dál. Sarah přidává pocity, co měla tehdy a jak to vidí teď, vysvětluje hodně věcí.
Nejvíc mě asi nezklamalo to, že se to děje, to bohužel vím, ale spíš to, proč se to děje. Že opravdu funguje zákon trhu nabídka poptávka i když se jedná o člověka a taky to, že se o tom ví, ale nic se neděje.

Bauriska
09.07.2020 5 z 5

Tak tohle byl mazec. Četla jsem ji z pohodlí svého domova, a byla tolik vděčná za to, co mám a jaké malicherné problémy řeším. Jak se to stane, že má člověk v životě tolik smůly? Kdo o tom rozhoduje?..
Hlavní hrdinka Sarah trpěla už od mala. Vlastní otec ji zneužíval, poté i v dětském domově. A když už chce začít na novo a odjet do Nizozemska ( kterou jsem vždycky vnímala jako nádhernou zemi tulipánů) za prací, stane se něco, co je horší než všechno předtím... Nejděsivější je vědomí, jak snadné je se dostat do rukou obchodníků s bílým masem. A téměř nemožné se odtamtud dostat.

Doporučuji přečíst. Není to hezké čtení, ale potřeba o těchto věcech vědět.

hana17.1.
28.02.2020 5 z 5

Odstrašující, místy nechutný, mrazivý a velmi silný příběh. Nevěřila jsem, že se něco až tak hrozného děje. Uvědomíte si v jakém nevědomí žijete.

jindriskasut
19.02.2020 4 z 5

Autentické vyprávění ze kterého místy až mrazí

Ketrin.TR
07.11.2019 5 z 5

Tak tohle byl úděsně silný příběh plný znásilnění, ubližování, mučení a drog. Při jeho čtení mě sžíraly hrůzné pocity, které mnou naposledy cloumaly při čtení "My děti ze stanice ZOO"... Hrůza, smutek, beznaděj, bolest a hlavně strach. Strach, že tohle prostě nemůže dobře skončit.
Po přečtení jsem si našla video se Sarah z ledna 2019 a pohled na totálně zlomenou ženu, která nedokáže ani pořádně vyslovit jednotlivá slova natož celou větu, mě opravdu zničil...

Štítky knihy

sexuální násilí osudy lidí týrání osudy žen skutečné kriminální případy podle skutečných událostí obchod s lidmi britská literatura

Autorovy knížky

Sarah Forsyth
britská, 1976
2010  87%Zotročená - V pasti obchodníků s bílým masem

Kniha Zotročená - V pasti obchodníků s bílým masem je v

Právě čtených2x
Přečtených335x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených29x
Knihotéce138x
Chystám se číst137x
Chci si koupit48x
dalších seznamech4x