Temní rytíři

Temní rytíři https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396871/bmid_metal-temne-noci-2-vzestup-temnych--gil-396871.jpg 4 39 14

Temné noci - Metal série

< 2. díl >

Noc je stále temnější! Invaze do naší reality se už nedá zastavit. Batman zmizel v temném vesmíru. Ve světě stvořeném z našich obav a strachů. Zbývající členové Ligy spravedlnosti jsou postupně eliminování v boji proti příchozím z temného vesmíru – Temným rytířům. Kdo vlastně jsou tihle vražední Batmanové? A jaké špatné Batmanovo rozhodnutí je stvořilo? Tomu je věnovaný druhý díl třídílné uzavřené série, která představí sedm nových smrtících padouchů a otřese základy vesmíru DC. Obsahuje sešity sérií Batman: Red Death, Batman: Murder Machine, Batman: Dawnbreaker, Batman: The Drowned, Dark Nights: Metal #3, Batman: The Merciless, Batman: The Devastator, Dark Nights: The Batman Who Laughs a Batman: Lost... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

The Resistance , 2018


více info...

Přidat komentář

Voliarty
30.08.2022 3 z 5

Nebudem klamať, ale ústrední záporácí sú celkom lacným nápadom. Zoberieme Batmana a mixneme ho so siedmymi ďalšími postavami. Bum a máme sedem nových zloduchov. Nebudem ale klamať, bavili ma. Teda, v hlavnom príbehu majú zatiaľ malú úlohu, najvýraznejší boli vo svojich vlastných zošitoch. Tie sú síce na jedno brdo, teda Batmanovi sa niečo stane, získa moc a potom zistí, že jeho vesmír je odsúdený k skaze na úkor mainstream vesmíru Dc a tak sa rozhodne dobiť ten mainstream Dc vesmír. Ale opäť by som klamal, keby som napísal, že ma nebavili. Najviac mi sadli príbehy Dawnbreaker, Merciless, Murder Machine a Batman, ktorý sa smeje. Posledný menovaný má najviac priestoru a baví ma. Joker je vždy zábavný záporák a keď to mixnete s Batmanom a pridáte zaujímavý vzhľad, tak máte zaujímavého antagonistu.

Čo sa týka hlavného príbehu, posunuli sme sa jedným zošitom. Ten načrtáva bezvýchodiskovú situáciu, v ktorej sa hrdinovia ocitli.

Čo sa týka posledného zošitu, nie som zástanca takýchto divných ,,tripov", na druhej strane sa mi ale páčili odkazy na staré komiksy. Hlavne na Batman: Temný rytíř, Temné město, ktorý vyšiel v našich končinách veľmi dávno.

Jedna otázka, možno spoileroidná: Na to, že je v stávke osud celého multivesmíru, tak sa bojuje len v našom svete. Nebolo by praktickejšie zavolať hrdinov aj z iných zemí? Lebo takto to nepôsobí tak veľkolepo, ako by si Snyder prial.

Celkovo je to fajn komiks. Veľkolepý event, keď je situácia bezvýchodisková, mestá padajú, hrdinovia sú porážaní a najväčším zlom je sedem zlých Batmanov. Slovami mladých, je to EPIC, len ma mrzelo, že sme sa v hlavnom príbehu o toľko neposunuli.

ArkAngel
06.08.2022 4 z 5

Ve druhé knize Metalu se děj příliš neposouvá, ale čtenáři dostávají omáčku v podobě originu všech zlých Batmanů, kteří přišli z multivesmíru. Celé jejich zpracování je působivé a ve středu je Batman, který se směje, jenž byl nakažen Jokerem. Byť tito další Batmanové figurují spíše jako sidekickové již zmíněného Smíška, one-shoty nám ukazují jejich motivaci a to, jak získali schopnosti. Hlavní děj se pak posouvá spolu se Supermanem, který se vydává najít ztraceného Bruce. Překombinovaná šílenost, ale boží.


Ivan Kučera
28.06.2022 3 z 5

Úctyhodne robustný komiks. Nielen počtom strán a tvrdou väzbou (a prebalom), ale i množstvom postáv a dejových línií. To samozrejme automaticky neznamená, že je to plus. Niekedy je to proste len chaos. Obávam sa, že je to i prípad Metalu 2. Kým jednotku s prižmúrenými očami zvládal aj „bežný“ batmanovec, pokračovanie je fakt určené len hardcore geekom. Zem 0, Zem-52, Zem-99, Zem-32, Zem-2 a do toho mohutné skoky nielen v priestore, ale i čase a samozrejme alternatívnych svetoch. Super je, že niektorí „Batmani“ vyzerajú ako nočná mora Clivea Barkera. Skvelý je samozrejme Batman, ktorý sa smeje (a jeho „psy“ na reťaziach). Akonáhle sa tempo raz za čas upokojí, je to paráda. Väčšinou sa však neupokojí. Čím viac sa tu toho deje, tým je to väčší neporiadok. Cítil som sa ako keby ma zobudili uprostred noci, zaviazali mi oči, odviezli ma do lesov a nechali ma tam s tým, že buď prežijem alebo ma zožerie medveď. Pod 3* každopádne nechcem ísť, na to je Metal 2 príliš robustný, veľkolepý. Na strane druhej, ak sa všeobecne hovorí, že je to náročné čítanie, nepovedal by som, že je to myslené nejak extra pozitívne. Náročné čítanie je to skrátka preto, že na jeho pochopenie treba mať načítanú tonu vecí a vyskytuje sa tu toľko detailov, až vás z nich rozbolí hlava. To ale samozrejme neznamená, že je to kvalitne napísané. To v tomto prípade znamená jednoducho iba to, že na to treba mať načítanú tonu iných vecí a že to obsahuje toľko detailov, až vás z nich rozbolí hlava. Od istého bodu toho (všetkého)na mňa bolo tak veľa, že to šlo len jedným okom dnu, druhým von.

mirec88
31.05.2022 5 z 5

Tak druhý diel Metalu bola už totálna pecka. Dostali sme väčšinu odpovedí na nastolené otázky prvého dielu a predstavenie jednotlivých Batmanov z temného vesmíru bolo ukážkové. A to zrodenie Batmana, ktorý sa smeje bola strašidelná lahôdka. Tento hororový komiks je proste pecka. Nebolo mi všetko jedno, čo sa tam dialo a mal som aj riadne pocity strachu. Odporúčam a s chuťou sa chystám na tretí, záverečný diel.

Norri
24.05.2022 3 z 5

Mám rád Batmana jako detektiva. Mám dokonce rád Snyderův run. Ale jakmile Batmaní příběh začne sklouzávat k mytologickým šílenostem s temným bohem, k temným dimenzím a k cestování v čase, tak je to pro mě konečná. Proto mě série “Temné noci - Metal” nebaví. Možná to mají autoři ďábelsky chytře vymyšlené a pečlivě dlouho dopředu promyšlené. Možná geniálně propojují podivné události z celé batmanovské historie. Pro mě je to překombinovaný slepenec.

Je pravda, že tato druhá kniha je o něco málo lepší než ta první. Je méně chaotická. Někde v půlce mě to dokonce přestalo nudit a začalo mě zajímat, jak to bude pokračovat. Dlouho mi to ale nevydrželo. Jednoznačným vrcholem knihy je příběh hlavního záporáka - Batman který se směje. Je docela děsivý a je moc pěkně nakreslený. Kresba vůbec je silnou stránkou této knihy. Kreslířů je zde celá řada a většina odvedla dobrou práci.

hroubek
24.05.2022 4 z 5

Druhý díl podle mě funguje o dost lépe, než první. A to z jednoho prostého důvodu - dostáváme odpovědi. Konečně je nám ukázáno, co se vlastně děje, jak se to stalo a taky proč. Samozřejmě nedostaneme všechny odpovědi, jelikož pak by nemělo cenu číst další díl. Nicméně to není tak roztříštěné a čte se to dost dobře. Zvláště, když se nám představuji alternativní Batmani a jejich temné světy. Tady si scénáristé hodně vyhráli a ukázali nám, že hrdinové může velmi snadno padnout pokud víte, jak na ně. A to Batman moc dobře ví. O to více, ta porážka bolí. Z mé strany spokojenost a doufám, že mě další díl hodně sedne.

OldaB
30.12.2020 5 z 5

Pro mě z celé trilogie nejlepší díl. Především originy temných hrdinů jsou výborné.

Wiedzmin
30.06.2020 4 z 5

Po váhavém prvním svazku si autoři přestávají brát servítky a masakrují batmanovský charakter ze všech možných stran. Atmosféru má příběh hustou a hluché místa oproti první části jsou minimální. Závěr knihy je působivé zahloubání nad Waynovou minulostí a originy, každého jednoho temného rytíře šikovně vymyšlené. Občas se člověk v zěch X zemích ztrácel, ale celkový dojem to nijak zvlášť nenabourávalo. No, a slyšel sem, že v třetím svazku se snad objeví Sandman. Mininálně v první knize, ve výčtu postav, byl zmíněný Sen. Že by se čtenáři ukázal vztyčený prostředníček po gaimanovsku a celé to byla "jen" Batmanova noční můra?

KubaHanzelin
23.06.2020 4 z 5

Originy Temných rytířů byly sice krátké, ale zajímavé, s některými z nich bych bral klidně nějaký ucelený příběh, ale jinak se příběh moc daleko nepohl, kresba je i nadále příjemná, jen mi tam chyběl Šejič, který kreslil jednu část v prvním díle..hurá na závěr!

fvalek
08.05.2020 5 z 5

Někteří lidé vyčítají, že tam jsou jen temní rytíři a je to o ničem, ale to mi ani tak nepřišlo. Je to taková nutná zastávka, velice drahá zastávka, která vysvětlí kontext, ale přitom během ní probíhají i děje přítomnosti. Ale jelikož miluju pronikat do hluubin multiversa a všech vedlejších dějů a jejich příčin a následků, tak mě tenhle díl velmi potěšil. Dostat se do historie temných rytířů, poznat jejich život, pohnutky, psychologii, to je prostě pecka. Nejraději mám asi příběh Drowned, Merciless a Batmana, co se směje. Ostatní mi přijdou zajímaví, ale takoví dost zmetci. Ještě vlastně Devastator mě potěšil, hlavně v přítomnosti.

Jediné, co bych trošku vytkl je, že vůbec neproběhla práce s napětím. Celý první díl se zabývá tajemnou hrozbou a rytíři se objeví jen jako jakási tajemná děsivá silueta na konci. A tady najednou na začátku "O čem příběh je, hlavní postavy, velký barevný obrázek Dark Knights,..." Jinak ale nemám nic proti, možná jen mi nesedli nějací kreslíři, hlavně takový klasický konec a často nepřehledné bitvy, což je ale v takto obřím eventu pochopitelné.

Liga dostává na zadek a mně se to líbí, jediné, co mi trošku vadí, je málo vedlejších postav, protože určitě mělo šanci se mihnout a zabojovat víc postav - třeba jen kratičké cameo mé oblíbené Supergirl. Příběh trošku napodoval klasickou krizi na nekonečnu zemí, také to bylo takové sem a tam, sem a tam, něco objevit a zase zpátky. Když máte tak mocný tým jako je Liga, tak se prostě nevyhnete opakovanému klišé každého správného záporáka - odstranit Ligu, odstranit další hrdiny a pak to nějak dorazit. uvidíme, jak to bude dál, já jsem nadšený. :)

Luigi1
07.05.2020 5 z 5

Velice zajímavá kresba a děj který se odehrává hned od začátku velice slibně.

Lenka.Vílka
27.03.2020 5 z 5

"Fire Escape - Civil Twilight"

Druhý díl začne a už od první stránky pořádně z vostra. A nebudu lhát, měla jsem strach...

Tohle je totiž klasický druhý výplňový díl. Ok, takže se dozvíme, jak vznikly Temní rytíři. Hezký detailně. Čili obavy, aby to nebyla nuda, a vlastně stále dokola to samé, jenom vždy Batman sejme někoho jiného, byly oprávněné (jak se Bruce stal Green Langernem ne Batmanem by mohl být hezký alternativní příběh, který si umím představit klidně i v samostatné sérii, to já ráda). Ale nakonec to bylo strašně dobré. Uznávám, kdyby tam byly krátké flashbacky, zabere to míň místa, ale...klasický druhý vyplňový díl. Který má to štěstí, že je zatraceně dobře napsaný!

V tenhle okamžik musím zmínit kresbu, která mě dostala.

Carmine di Giandomenicu...psala jsem to už, je úplně úžasnej. Flash v jeho podání je skvělý a tady v tom trendu pokračuje. Hned úvod mě tedy po vizuální stránce ohromil. Jako vždy, posílám polibky.

Ricardo Rederici...u nás mu nic jiného ještě nevyšlo, ale jestli je každá jeho tvorba jako sešit, který měl na starost, chci víc! Totální bombička! A když už píšu slovo "bombička", tak to je vážně velký. A ta část příběhu, kterou kreslil byla dokonalá. Vážně perfektní.

Francis Manapul...vážně překvapení. Od něj jsem četla zatím jednoho Batmana, a o to víc se těším na Anarky. Nemá trochu úchylku na žlutou barvu? Zajímavý způsob kresby, hodně specifický a vážně jsem se bavila.

Riley Rossmo...vzal mi dech. Jako vždycky. Škoda, že měl tak málo prostoru :(

Škoda, že v knize těchto rozměrů a její ceny není latková záložka :(

Závěrečná dvoustránka se tentokrát povedla. Protože to důležité nebylo směrem ke hřbetu knihy.

raidmnoid
11.12.2019 5 z 5

Příběhy ze znovuzrození hrdinů nemám nějak načtené, ale kniha má za mě nádherné kresby a zajímavý příběh, i když připouštím, že pro někoho se může až příliš táhnout bez nějakého zjevného posunu

memphisz
09.11.2019 3 z 5

No, v podstatě dost podobné jako první díl, ale ještě víc to přešlapuje na místě. Je sice pravda, že takhle poctivě vydaný event tu asi ještě nebyl, ale tento díl tedy příběh moc neposouvá. Dozvíme se, jak vznikli Temní rytíři, ale je vážně tak těžké si představit, kde se vzal napůl Batman a Green Lantern? Potřebuje to vlastní sešit? A pak k tomu všechny ostatní originy točící se dokola kolem stejné linky: smrt rodičů - porušení mravního kodexu - mix s jinou DC postavou - vraždy - pád do temnoty - přesun na hlavní Zemi multivesmíru. Z Metalu dostaneme jediný sešit, který je na této knize také to nejlepší. Třetí díl snad bude stát za vše to dosavadní čtení...