Havraní pláč

Havraní pláč
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403984/bmid_havrani-plac-o7N-403984.jpg 4 16 16

Znamení havrana série

< 2. díl >

Uplynuly čtyři roky ode dne, kdy Šídlův stroj zahnal Hluboké krále zpátky přes Strádání, ti však začali vrhat z oblohy oheň a temné síly spřádaly plány proti republice. Povstala nová síla: duch ve světle známý jako Jasná dáma se zjevuje lidem po celém městě a kult, který ji vzývá, se snaží uchvátit moc, přestože celé město hoří. Když se někdo vloupá do tajemné pokladnice Havraního spáru a ukradne předmět se strašnou mocí, musí Galharrow a jeho Černé křídlo co nejrychleji zjistit, kdo je za to zodpovědný, než se pachateli naskytne šance tu věc použít. Aby zachránili Valengrad, vydají se Galharrow, Nenn a Tnota na mnohem temnější, pokřivenější a nebezpečnější místo, než jaké kdy navštívili: do samého srdce Strádání. Havraní pláč je druhá kniha z fantasy série Znamení havrana, oceněné mnoha cenami.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Ravencry , 2018


více info...

Přidat komentář

Eridani
24.07.2024 4 z 5

Pred 4 rokmi Bezejmenní za pomoci Ryhalta a Ezabeth zachránili svet pred Hlubokými kráľmi. Valengrad, ktorý utrpel najviac škôd, sa snaží spamätať a ďalej žiť svojím životom. Nikto však netuší, že na pozadí veľkej bitky sa zrodil nepriateľ silnejší než ktokoľvek očakával. Nepriateľ, ktorého sa obávajú aj samotní Hlubokí králi. Do toho všetkého sa po celej zemi začínajú objavovať náboženský fanatici, ktorí hlásajú návrat Jasnej pani.

Ryhalt sa snaží z toho všetkého spamätať, tak ako to len on vie prácou a chlastom. Keď je však nútení plávať v hovnách (doslovne), netuší ešte, že do srač..k sa opäť rúti aj Valengrad a s ním celý svet.

Musím povedať, že druhý diel som si užívala omnoho viac než ten prvý. Konečne grimdark, ktorý mám rada. Bitky, pátranie, mágia a svet splnili moje očakávania. Príbeh sa opäť rozpráva z pohľadu Ryhalta, ale na rozdiel od jednotky, kde som mala pocit, že som sa nedokázala poriadne vcítiť do ostatných postáv, v dvojke sa to z časti zmenilo. Časté rozhovory medzi postavami mi umožnili lepšie spoznať aj iných hrdinov, pričom najväčší priestor dostala Nenn. A teraz pozor – ide o ženskú postavu, ktorá ma milo prekvapila a celkom sa mi páčila Rovnako sa mi páčili aj Ryhaltove "deti".

Ryhalt je stále ten istý – jeho vnútorné monológy sú plné emócií, často plače za svojou milovanou Ezabeth (vnútorne, nie reálne), ale hneď nato dokáže bez mihnutia oka zabiť každého, kto mu stojí v ceste. Tento jeho unavený a melancholický štýl som si postupne čoraz viac obľúbila. Aj keď občas som nad jeho neustálym plačom za Ezabeth prevracala oči.

S čím nie som stále nejak stotožnená je ten skoro milostný trojuholník. Pre dej nebol nejak podstatný, takže neviem prečo autor po ňom si

Turlogh
16.11.2021 5 z 5

Druhý díl fantasy ještě lepšího prvního dílu. Takový trošku Brandon Sanderson. Souhlasím s komentářem níže a je zajímavé, že ti chytráci (2) co dali hodnocení 1 a odpad tady nenapsali žádný komentář... Když už něčemu dám tak nízké hodnocení, tak napíši v komentáři co mě k tomu vedlo a co se mi na knize nelíbí. Je tedy otázkou, jestli to Ti dva vůbec četli a přečetli. Ale koukal jsem na profily jak willise tak Prasa432 a zřejmě moc komentáře nepíšou... lépe řečeno vůbec. Howgh.


tomas7320
10.01.2020

Začínám pochybovat o smyslu bodování knih na tomto webu. Tato kniha má na goodreads 4.28 z 5 od 1 661 hodnotících, coč ji staví k tomu lepšímu co ve světě fantasy vyšlo :) Za mně dávám plných 5 za originalitu :)

freny15
21.03.2019 5 z 5

Černé Křídlo bolo výborné, dokonca dalo chvílami zabrať aj mojej fantazií / Pustiny/, ale toto pokračovanie dokáže jednotke perfektne konkurovať. Rozhodne odporúčam!

Autorovy další knížky

Ed McDonald
britská
2018  81%Černé křídlo
2019  81%Havraní pláč
2023  80%Dcera Rudozimy
2019  82%Havraní déšť