Zmena je v nás

Zmena je v nás https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421582/bmid_zmena-je-v-nas-F4s-421582.jpg 2 10 2

Pätnásťročná Greta Thunberg zo Švédska sa v auguste 2018 rozhodla, že prestane chodiť do školy a založila globálne hnutie Fridays for Future. V boji proti klimatickej kríze inšpirovala milióny mladých ľudí, prinútila vlády po celom svete, aby viac načúvali našej planéte, za čo získala nomináciu na Nobelovu cenu za mier. Gretine prejavy, ktoré nájdete v tejto knihe, zneli naprieč celou Európou, od OSN až po veľké verejné protesty, hovoria však priamo k nám: Bez ohľadu na to, akými bezmocnými sa cítime, vstaňme a bojujme za našu planétu, zmena je v nás.... celý text

Literatura naučná Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Literárna bašta
Originální název:

No One Is Too Small to Make a Difference , 2018


více info...

Přidat komentář

1amu
03.03.2020 odpad!

Jsem na jedné lodi s Triatletem, asi racionálně uznal nepsat vůbec žádný komentář k blábolům "řízené střely", a to zejména otcem . V ČR vyšla tato kniha až po Slovensku - viz Náš dům je v plamenech.

Dne 3.1.2003 porodila paní Malena děvčátko, kterému rodiče dali jméno Gréta. Není známo jak proběhlo dětství Gréty, ale zřejmě musela být v útlém mládí postižena prvními negativními zdravotními příznaky, kdy lékaři v jejich 11-ti létech stanovili diagnózu Aspergerův syndrom. Gréta dostala deprese a přestala mluvit. K tomu došlo v roce 2014. Máme rok 2020 a svět se neustále nestačí divit: projevy Gréty (typu "ukradli jste mi mé sny a dětství") se zabývají politici od těch nejvyšších, přes papeže(ten ji dokonce přijal) až k našemu premiérovi (???). Normální člověk to okomentuje slovy "bláznivá holka" a zabývá se svými zájmy. Ne tak masmédia, která cpou svým konzumentům každý den kvanta blbostí a fotografií, jak Gréta brázdí po zeměkouli a káže "moudra".
Již zde máme vir Covid -19 a já s nadsázkou říkám k této knize, že hned vedle něj (podle počtu lidí Grétě zobajících z ruky) je vir Greta - 1. Pozor ! Je velice nakažlivý a divím se těm, kteří před ní stojí frontu na selfie.
Inu nakladatelé na Slovensku i v Čechách si dobře spočítali, proč toto "dílo" vydat. Po roce 1965 mizel z pultu Páral, o 10 let později Simmel, Puzo a desítky dalších. Většinou jsme za tyto knihy byli rádi.
Ovšem toto ? Nedělá mi problém hodnocení...

whack
19.11.2019 5 z 5

Pozor, ak by niekto čakal ideológiu, filozofiu, štatistiky, nedočká sa, táto knižka sa skladá z prepisov Grétiných prejavov, nie je to klasická náučná literatúra. Môžem povedať, že pôsobia na mňa celkom deprimujúco všetky tie negatívne reakcie na túto osobu. Stav sveta sa stále zhoršuje. Gréta má pravdu v každom slove. Jej riešenia sú prioritne o dodržiavaní Kjótskeho protokolu a Parížskej dohody o zmene klímy, čo je ale kvôli nečinnosti politikov v nedohľadne. Možno by politici neboli takí nečinní, keby nešlo o závažnú tému, sčasti nepopulárnu, pretože znižovanie emisií a uhlíkovej stopy môže mať za následok pokles blahobytu; Že by sa iba báli o hlasy? Inú príčinu nevidím. Asi by bolo k všeobecnému blahu, keby popierači žiadne volebné právo nemali. Gréta je jednou z najdôležitejších osobností súčasnosti, zmobilizovala a dostala do ulíc milióny ľudí. Teraz nemôžeme poľaviť, ale práve naopak!

„Niektorí ľudia tvrdia, že by sme mali radšej sedieť v škole. Máme však študovať pre budúcnosť, ktorá nás nečaká, a nikto pre jej záchranu nič nerobí? A aký zmysel má učenie sa faktov dokázaných najlepšími vedcami, keď najdôležitejšie fakty preukázané tou istou vedou pre našich politikov a spoločnosť zjavne nič neznamenajú? ... Nikto nerobí dosť. Všetci sa musíme zmeniť, všetko sa musí zmeniť.“