Zlomená křídla

Zlomená křídla https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41427/bmid_zlomena-kridla-dcm-41427.jpg 4 69 14

Kniha dává nahlédnout do duše mladého Džibrána, prožívajícího nejšťastnější období svého života a největší zklamání. Jsou melancholickým zamyšlením nad hrou lásky a neznalosti, pravdy a lži, dobra a zla. Ilustrovala Galina Hůlová.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Synergie
Originální název:

Ajniḥah al-mutakassirah , 1912


více info...

Přidat komentář

alkuluku_blog
07.02.2024 2 z 5

Vyrozuměla jsem, že (s nadsázkou) platí rovnice "libanonská literatura = Chalíl Džibrán", tak jsem se těšila, co přijde. Příběh na mě popravdě nezapůsobil, jazyk příliš zaumný... možná jsem jen měla vysoká očekávání a málo trpělivosti.

fénix56
26.01.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, která byla v tomto případě výborně namluvená, doplněná vhodným hudebním doprovodem.

Kromě příběhu o nešťastné lásce mne uchvátil nádherný, poetický jazyk. Hlavně v první části jsem se kochala. Druhá část byla depresívnější. A párkrát mi tam nesedělo slovo "revoluce", nešlo mi to k té knize ani k té době. Naopak motiv "zlomených křídel" přesně vystihoval děj.


JP
06.11.2023 3 z 5

Krátká novela, kterou napsal Džibrán v arabštině a vydal v roce 1912 a ve které vychází z vlastních zkušeností. Bejrut, počátek minulého století. Mladík Chalíl se tragicky zamiluje do dívky Salmy, ona do něj, ale je přislíbena jinému, který jen touží potom zmocnit se přes ni majetku Salmina otce... žádnej happy end nečekejte. Na pozadí Džibrán rozebírá, mimo korupce a práva žen, i silný ústřední motiv matky, i toho, jak život bez matky člověka poznamená, sic Salma o matku přišla, když jí byly tři roky. Je to takové citlivé čtení, raný Džibrán, ale já sám mu obtížně přicházím na chuť, jeho styl je na mě místy asi až příliš jemný, ačkoliv vím, že jednotlivě, mi některé jeho básně přijdou neskutečné, třeba jeho 'Do Not Love Half Lovers' považuju za jednu z nejsilnějších básní, jakou jsem kdy četl. (...) "Může jedno zlomené srdce potěšit druhé?"(...) "Lidé si občas naivně myslí, že láska je plodem dlouhého svazku muže a ženy a dlouhodobého dvoření. Láska je však spíše dcerou duševního souladu. Pokud se dvě blízké duše setkají, vzniká láska v jednom okamžiku. Pokud láska nevznikne najednou a nečekaně, nevznikne ani po letech, ba ani po staletích."

anja88
15.04.2023 5 z 5

Tuhle knihu od meho oblibeneho Khalila prave dokonciji; je sice tenoucka, ale tak neskutecne krasna a dojemna!! Opet jsem naprosto unesena a uchvacena Gibranovym unikatnim stylem psani. Hloubka jeho myslenek, popisy, prirovnavani, metafory ach boze boze, to je takova nadhera!
Jeho slova jsou lehka jako pirko,
sladka jako med a tak krasna jako nejkrasnejsi kvet.
Moudrost jeho myslenek je nadcasova a nezna hranic;
pri jejich doteku se duse probouzi ze spanku,
zakousi povedome, ale davno zapomenute;
objevuje nove znovu a znovu neunavne,
a s jejich poznanim vzleta k nebesum
opojena sladkosti Pravd
i horkosti Zivota.
Pro kazdou poetickou dusi je tato kniha mistem, ve kterem sva zlomena kridla roztahuje do vysin a vzleta do raje se slzami v ocich; z radosti, ze smutku, i ze samotne poezie, jez rukou Zivota promlouva k nam vsem.

SCP
03.03.2022 4 z 5

Kritika tradic a biskupů bahnících po majetku. Erudovaný poetický jazyk, oslava mateřství. Ponechává otázku zda je velikost oběti větší než velikost rebelství a vzpoury.

petra.kosiky
09.02.2022 5 z 5

Neveselé čtení o nesmírné lásce dvou duší, o porozumění a na druhé straně o nepochopení a nezájmu a také o vlivu společnosti na jedince, na člověka. Jazyk pana Džibrána je poetický, bohatý, kvetoucí jako sakura v květnovém slunci. Smekám a pláču.

radusak9806
28.01.2022 5 z 5

DOJEMNÉ

Vlado84
04.10.2019 5 z 5

Je to tak krásne a je to tak smutné.. ani neviem, čo k tomu viac dodať.

Freiherr
06.05.2019 5 z 5

Tato útlá knížečka na mě velmi zapůsobila především svým silně melancholickým laděním. Právě ona pochmurnost doprovází čtenáře zpočátku šťastnými, a posléze velmi nešťastnými momenty autorova vztahu k Salmě. Je nesmírně smutné, že sotva zrozená láska je hned zašlapána, jako by nikdy ani nevznikla. Na druhou stranu konec nabízí povznášející vysvobození z pout zažitých konvencí. Tuto svobodu přináší dítě, které sotva se narodilo, už umírá. Ale neumírá zbytečně - svou matku vyprostí z okovů nešťastného manželství a přivede jí ke shledání s milovaným otcem a také s Bohem. Neobyčejná kniha!

"Jediná slza, která se leskne na zbrázděném obličeji starého muže, na nás působí silnějším dojmem, než slzy prolité mladým člověkem. Slzy mládí jsou totiž nesčetné a vznikají z překypění citlivých duší; slzy starců jsou naproti tomu zbytkem života v jejich vysílených tělech, který jim kane očí. Slzy mládí jsou jako krůpěje rosy na růžovém květu, zatímco slzy na stařecké tváři se podobají podzimnímu listí, jež vítr rozptyluje a odnáší, blíží-li se zima."

MOu598
04.10.2017 4 z 5

Četla jsem v červenci 2005. Podle mých poznámek:
Lyrický příběh, Bejrút. Mladá láska.

TipsyChipsy
06.02.2017 5 z 5

Saša Rašilov čtoucí dílo jako audioknihu má neobyčejně příjemný hlas. Bohatý jazyk plný metafor je ohromující. Delikatesa.

DickBach
20.04.2016 4 z 5

Nenaplněná láska duši nikdy nenechá zcela nezaujatou a chladnou. Lyrické, poetické, jemné, milé.

tonda0
30.10.2012 5 z 5

5 bodů často nedávám,ale tato malá knížečka si je zaslouží. Miniromán chvílemi mi trochu připomínajicí Máchův Máj.

Renava
27.06.2012 5 z 5

Lyrický, krásno-smutný príbeh o nenaplnenej láske, vychádzajúci z vlastnej skúsenosti autora.. Poézia v próze, ktorá pohladí dušu a podpíše sa na čitateľovi pokušením siahnuť po ďalších jeho dielach, rovnako poznačených poetickosťou, krásnymi myšlienkami a odkazmi na podstatné hodnoty v živote, ktoré často prehliadame..

Štítky knihy

arabská literatura libanonská literatura

Autorovy další knížky

Chalíl Džibrán
libanonská, 1883 - 1931
1996  91%Prorok / Zahrada prorokova
1996  85%Zlomená křídla
2006  90%Poutník
1998  83%Písek a pěna
2007  81%Bohové země

Kniha Zlomená křídla je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce21x
Chystám se číst28x
Chci si koupit5x