Zloději řek

Zloději řek https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521990/bmid_zlodeji-rek-Y7K-521990.jpg 4 6 4

Píše se rok 1810 a do zálivu Hrdinských činů připlouvá námořní důstojník David Buchan s rozkazem navázat kontakt s Beothuky neboli Rudými indiány, původními obyvateli Newfoundlandu, jimž hrozí vyhynutí. Když Buchan požádá o radu a pomoc Peytonovy, nejvlivnější bílé osadníky na severovýchodním pobřeží, je vtažen do temného světa slepé oddanosti a letitých záští. Jeho nejbližší spojenec, John Peyton mladší, udržuje křehkou rovnováhu mezi povinností vůči otci – panovačnému starci s pověstí nelítostného pronásledovatele Beothuků – a svým čistým svědomím. Když se však Buchanova mírová výprava do indiánské země zvrtne, rozkol mezi otcem a synem se prohloubí a začne rozdělovat i jejich nejbližší. Po letech dojde na jiné výpravě k únosu indiánské ženy a vraždě jejího manžela a Buchan se vrací, aby případ vyšetřil. Důstojník se pokusí zjistit, co se na jezeře Rudých indiánů skutečně odehrálo, a pomalu začne rozplétat síť lží a dávných tajemství. Strhující příběh plný vášně a napětí zasazený do drsné newfoundlandské krajiny. Román Zloději řek zachycuje velké dějiny, stejně jako intimní životy těch, kteří se ocitli v jejich vleku.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Akropolis
Originální název:

River Thieves , 2001


více info...

Přidat komentář

puml
02.03.2024 5 z 5

Svým způsobem mi to připomnělo mého oblíbeného Cormaca McCarthyho, tím stylem a popisy té temnější strany života a někdy až pedanticky přesných výseků ze života na Newfoundlandu na počátku 19. století. Popisy "špinavé" každodennosti střídají momenty z cest do nitra zamrzlého ostrova a náhlého násilí. Ten styl vyprávění může působit někomu problémy, to neustálé vracení se do minulosti a zámlky tomu ne vždy sedly. Má to tím sice takovou možná až filmovou atmosféru, ale ke spádu děje to množství vsuvek zrovna moc nepřispívá. I tak bych ale knihu směle doporučil každému, kdo má rád McCarthyho. Svým způsobem je to podobně jako Krvavý poledník román o genocidě.

PS - Skvělá grafická úprava, škoda, že těch ilustrací není v knize víc.

Blue
09.02.2024 4 z 5

Kniha se opravdu obtížně hodnotí. Autor to čtenáři nijak neusnadnil, spíše ztížil. O nějakém zážitku ze čtení tedy nemohu hovořit, protože jsem se knihou spíše protrápil. Může za to způsob vyprávění, který je plný retrospektiv a až filmových střihů, kdy se často vracíme do situací, které nebyly dořešeny a teprve zpětně se některé momenty vysvětlují. Ono se to nakonec nějak poskládá a výsledný obrázek je kompaktní a přiměřeně depresivní, ale je to pro čtenáře fuška. Nechám čtyři hvězdičky, protože tři by mi zase přišly málo. Ale není to kniha, kterou bych doporučoval.


evci
15.01.2024 4 z 5

Dávám čtyři hvězdičky, ale v mnohém souhlasím s uživatelem Franteek. Děj tak trochu nikam nesměřoval, byla tam jedna výprava za druhou, k tomu hromada retrospektivy, až už jsem si říkala, že to autor dost přehnal.

Franteek
15.01.2024 3 z 5

Na mě to bylo možná trochu moc rozvětvené, příliš moc vedlejších příběhů ke každé z postav, možná příliš dlouhé. Ale vzhledem k tomu, že se jedná v zásadě o skutečný příběh, tak rozhodně zajímavý pohled do tehdejších událostí.

Štítky knihy

19. století ostrovy dobrodružství námořníci historické romány dobrodružné romány Newfoundland

Autorovy další knížky

Michael Crummey
kanadská, 1965
2021  73%Neviňátka
2023  77%Zloději řek

Kniha Zloději řek je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce38x
Chystám se číst21x
Chci si koupit7x