Žižka – Grunwald 1410

Žižka – Grunwald 1410 https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484492/bmid_zizka-grunwald-1410-DTL-484492.png 4 21 6

Jan Žižka vstupuje do našeho dějinného povědomí až při začátku husitských bouří. Co však dělal před tím? Kde nasbíral své válečnické zkušenosti? V roce 1410 se odehrála jedna z největších bitev středověku – bitva u Grunwaldu. Historici si nejsou jisti účastí husitského vojevůdce, ale tvrdí, že v Polsku v té době jistě byl, na což jsou i písemné důkazy. Není však jisté, že v ní sám opravdu bojoval. Existují však písemné zprávy, že se boje nejen účastnil, ale také do něj významným způsobem zasáhl. Přestože se jedná o beletrii, je každá kapitola doplněná faktickými poznámkami, ze kterých autor vycházel.... celý text

Přidat komentář

JaKnap
18.03.2024 5 z 5

Jestli Žižka v této bitvě opravdu bojoval, se neví, ale po přečtení knihy chci věřit tomu, že ano. Je to napsané čtivě a historické období je velmi zajímavé. Samotná bitva u Grunwaldu je velká historická událost a Jan Žižka bezpochyby velká osobnost našich dějin (nechci ho víc hodnotit). Takže super námět a dobře uchopený, rozhodně to stálo za přečtení.

ondrula
16.11.2023 3 z 5

Kniha se dá číst vcelku v pohodě, pokud vám nevadí nehorázné pohádkové bájení okolo Žižkovy postavy. V úvodu knihy dostane Žižka od kouzelného dědečka čarovný palcát, kterým se pak v osudových okamžicích ohání takovým způsobem, že bez nadsázky mění dějiny. Jsem si vědom, že příběh o Žižkově účasti u Grunwaldu je výplod autorovy fantazie založený na domněnkách seriózních badatelů. Přesto mě trochu otravovala Žižkova genialita a vojenský génius, který v pravém okamžiku zasáhne do bitvy u Grunwaldu a zásadním způsobem přispěje k vítězství polsko-litevské unie.


coquus
09.09.2023 5 z 5

Tento román, zachycující dobu kolem bitvy u Grunwaldu a Žižkovy účasti zde, je postaven na faktech, která jsou nám dnes o Žižkovi a jeho životě v tomto období známy. A právě tyto veskrze kusé informace poskytují dost prostoru, aby mohl být kolem nich vymyšlen a rozvinut tento čtivý příběh. Potěšilo mě, že na konci každé kapitoly je autorova poznámka o tom, co jsou doložená fakta a co už je románova fikce.

domiii97
12.04.2022 5 z 5

Na tuto knihu jsem se neskutečně těšila. Žižka - Grunwald 1410 je opravdu kniha na úrovni. Oceňuji práci autora. Hodně mi pomohly Poznámky autora, které byly skoro na konci každé kapitoly. Objasnili mi děj jak z pohledu historických poznatků, tak i z pohledu autora - čili co se opravdu stalo a co si přimyslel sám spisovatel. Taktéž souzním s panem Dostálem ohledně jeho názoru na tuto historickou osobnost.
Když se zaměřím na popis samotné bitvy - jednoduše nemám slov. Několikrát jsem si říkala, že není možné, aby takto někdo popsal bitvu, která se odehrála před více jak 600 lety. Bavilo mne to, zaujalo a vím, že si od spisovatele budu chtít ještě něco přečíst.

Boby17
16.03.2022 5 z 5

Takové historické knihy mám rád. Líbil se mi i styl, kdy za každou kapitolou bylo vysvětlení autora, co je historicky doloženo a co je jeho domněnka rozvíjející příběh. Moc pěkné, i popis bitevní vřavy byl zdařilý. Takže za mou plnou spokojenost plný počet hvězd.

nero 13
01.03.2022 5 z 5

Román o Žižkovi z doby kdy o něm ještě nejsou plně ověřené zprávy a proto pan Dostál mohl využít svojí fantazii a nedržet se faktů, není ani na sto procent jisté že Žižka v Polsku byl a bitvy u Grunwaldu, kde Polsko - Litevská unie drtivě porazila řád Německých rytířů se zůčastnil.
Přikláním se k tomu že tam byl a klidně to mohlo být tak jak to autor napsal, protože Žižka musel mít nějaké válečné zkušenosti před tím než vypukly Husitské války, traduje se dokonce že se jako žoldnéř zúčastnil stoleté války mezi Anglií a Francií a na straně Angličanů byl v bitvě u Azincourtu, i tomu bych docela věřil, protože to jak v bitvě u Sudoměře využil rozbahněný terén proti těžké jízdě se podobá tomu jak to využily Angličané proti Francouzům v Azincourtu.
Doufám že se letos už dočkáme Jáklova Žižky který se také má odehrávat v době před Husitské, už se na to těším.