Život na Sorbonne – Výchova elít vo Francúzsku

Život na Sorbonne – Výchova elít vo Francúzsku https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472428/bmid_zivot-na-sorbonne-RSB-472428.jpg 2 2 2

Prečo francúzski intelektuáli kritizujú elity vo svojej krajine, kým v krajinách strednej a východnej Európy práve elity chýbajú? Roky čakáme na to, kedy konečne najlepší študenti budú riadiť našu krajinu. Silné a kvalitné školstvo je u nás zatiaľ iba snom, ale elitných študentov už máme. Ako ich využiť? Ako to robia v Paríži, Londýne a vo zvyšku sveta?... celý text

Přidat komentář

soukroma
11.06.2022 3 z 5

Zcela něco jiného, než jsem očekávala: o Sorbonně jako instituci velice málo, sotva dvě tři stránky její historie, zbytek změť bez možnosti orientace. Zmatený styl, povětšinou čtenář tápe, o čem/kom a proč je teď právě řeč... Žádné fotky z univerzity (ani Paříže) vyjma podivného posedu autora v nějaké blíže neurčené místnosti a snímek z promoce.
Místo o škole a elitách se dozvídáme výhradně o autorovi, o jeho průpravě, cestovce, žádosti o přijetí a nakonec o jeho doktorské práci o Balzacovi, snad i s přepisem. To už jsem ale po "zkušenosti" s předchozím textem prostě vzdala.
Kniha zdaleka není "akademickou a kulturní sondou do hlav elit a „prestiže“ francouzské společnosti", jak se prezentuje.

Možná v úvodu něco málo může být užitečné pro budoucí studenty zajímající se o možnosti přijetí na studia ve Francii. Pro mne nebylo v knize zajímavého a užitečného zhola nic.
Zato se mi vtírá otázka, kdo vydání u nás - dokonce překlad ze slovenštiny - financoval a proč. Sám autor?

Pia
23.05.2022 odpad!

Na knihu jsem se těšila, po začtení jsem hluboce zklamána. Text je extrémně vychloubačný, místy jsou celé kapitoly mimo téma. Dočetla jsem jen s největším sebezapřením. Pan Jančok se evidentně považuje za elitu a dává to na každé stránce knihy na obdiv. Pokud Vám nevadí krkolomné formulace a chlubení tak čtěte. V opačném případě se jedná o ztrátu času.


Štítky knihy

Sorbonna

Autorovy další knížky

Ľubomír Jančok
slovenská, 1982
2012  40%Francúzsky paradox
2015  0%Iná ale stále blízka
2011  40%Glamour Paríža
2021  30%Život na Sorbonne – Výchova elít vo Francúzsku

Kniha Život na Sorbonne – Výchova elít vo Francúzsku je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x