Život na Sorbonně: Výchova elit ve Francii

Život na Sorbonně: Výchova elit ve Francii https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488265/bmid_zivot-na-sorbonne-vychova-elit-ve-f-0dU-488265.jpg 2 2 2

Proč francouzští intelektuálové kritizují elity ve své zemi, zatímco v zemích střední a východní Evropy právě elity chybí? Léta čekáme na to, kdy konečně nejlepší studenti budou řídit naši zemi. Silné a kvalitní školství je u nás zatím jen snem, ale elitní studenty už máme. Jak je využít? Jak to dělají v Paříži, Londýně a zbytku světa? Kniha je akademickou a kulturní sondou do hlav elit a „prestiže“ francouzské společnosti. Obsahuje také čtyři exkluzivní rozhovory: se správcem a protokolářem Sorbonny o slavné univerzitě, s uznávaným profesorem o otázkách, které trápí svět a Slovensko, s autorovým školitelem o životě v akademických výšinách a nakonec Nec pluribus impar – Jiný než ostatní – rozhovor s elitním dítětem své doby o jeho životě a fintách. Jak nezmařit talent vašeho dítěte? K čemu je intelekt? Kde končí talent a nastupuje savoir-vivre? V závěru knihy se ponoříme do jádra autorovy disertační práce. PhDr. Ľubomír Jančok, PhD., (1982, Veľké Rovné) žije střídavě na Slovensku a ve Francii. Ukončil doktorát na pařížské Sorbonně. Řídí dvě firmy. Přednášel diplomacii, etiketu, literaturu a gastrokulturu na slovenských univerzitách, v Kanadě, Řecku, Itálii, Rumunsku a ve Francii. Je laureátem ceny rektora UK v Bratislavě a držitelem několika francouzských ocenění. Po završení studií na Sorbonně přináší do Bratislavy to nejkrásnější z francouzského světa. Založil vzdělávací a kulinářskou instituci Chez Balzac. Jeho cestovní kancelář Monte Christo organizuje kulturní pobyty. Vede kurzy etikety pro děti od čtyř let. Je autorem úspěšných knih Glamour Paříže, Francouzský paradox a Jiná, ale stále blízká.... celý text

Přidat komentář

soukroma
11.06.2022 3 z 5

Zcela něco jiného, než jsem očekávala: o Sorbonně jako instituci velice málo, sotva dvě tři stránky její historie, zbytek změť bez možnosti orientace. Zmatený styl, povětšinou čtenář tápe, o čem/kom a proč je teď právě řeč... Žádné fotky z univerzity (ani Paříže) vyjma podivného posedu autora v nějaké blíže neurčené místnosti a snímek z promoce.
Místo o škole a elitách se dozvídáme výhradně o autorovi, o jeho průpravě, cestovce, žádosti o přijetí a nakonec o jeho doktorské práci o Balzacovi, snad i s přepisem. To už jsem ale po "zkušenosti" s předchozím textem prostě vzdala.
Kniha zdaleka není "akademickou a kulturní sondou do hlav elit a „prestiže“ francouzské společnosti", jak se prezentuje.

Možná v úvodu něco málo může být užitečné pro budoucí studenty zajímající se o možnosti přijetí na studia ve Francii. Pro mne nebylo v knize zajímavého a užitečného zhola nic.
Zato se mi vtírá otázka, kdo vydání u nás - dokonce překlad ze slovenštiny - financoval a proč. Sám autor?

Pia
23.05.2022 odpad!

Na knihu jsem se těšila, po začtení jsem hluboce zklamána. Text je extrémně vychloubačný, místy jsou celé kapitoly mimo téma. Dočetla jsem jen s největším sebezapřením. Pan Jančok se evidentně považuje za elitu a dává to na každé stránce knihy na obdiv. Pokud Vám nevadí krkolomné formulace a chlubení tak čtěte. V opačném případě se jedná o ztrátu času.