Život bez pšenice

kniha od:


KoupitKoupit eknihu

Víte, že po snědení dvou krajíčků pšeničného chleba vám stoupne krevní cukr víc než po dvou polévkových lžících čistého cukru? Od zavedení stravovacích směrnic v 70. letech, které vyzývaly k omezení příjmu tuků, jsme byli svědky podivného jevu: Američané neustále tloustli, postonávali a měli ještě větší sklony k cukrovce než dřív. Kardiolog William Davis se to rozhodl risknout a naordinoval více než dvěma tisícům svých pacientů režim bez pšenice. Když pak viděl, jaké to mělo mimořádné výsledky, dospěl ke znepokojivému závěru: Není to tuk, není to cukr, ani náš pohodlný životní styl, co je příčinou epidemie obezity v celé Americe - je to pšenice. Ve své knize Život bez pšenice autor odhaluje pravdu o moderní pšenici a rozebírá její historickou roli v lidském jídelníčku. Už to není ta vydatná základní potravina, kterou naši předci pěstovali pro svůj chléb vezdejší; dnešní pšenice byla geneticky změněna tak, aby výrobcům potravin přinesla největší výnosy za cenu nejnižších nákladů. Dosud neškodná obilnina se tak proměnila v nutričně ochuzenou, ale jinak všudypřítomnou ingredienci, která zvedá krevní cukr ještě drastičtěji než běžný stolní cukr a vyvolává závislost, kdy se jako na tobogánu střídají cykly hladu, přejídání a únavy. Doktor Davis si posvítil na tloustnutí a hromadění tuku ve všech tělesných partiích a také na celou řadu nepříznivých zdravotních účinků: od cukrovky přes srdeční choroby až po imunologické a neurologické poruchy, jako je celiakie, revmatická artritida a demence. A konečně předkládá přesvědčivé argumenty pro úplné odstranění pšeničných výrobků z našeho jídelníčku, spolu s doporučeními, jak si tento přechod usnadnit a nesklouznout zase zpátky k dřívějším návykům. Kniha Život bez pšenice, postavená na dlouholetém klinickém výzkumu a studiích jednotlivých mužů a žen, kteří se rozloučili s pšenicí a úplně tím změnili svůj život, nabízí velmi poučný pohled na důvěrně známou potravinu a poskytuje návod, jak se uzdravit a nadobro se zbavit přebytečných kil....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170089/zivot-bez-psenice-170089.jpg 3.8134
Série

Život bez pšenice 1.

Žánr
Literatura naučná, Zdraví
Vydáno, Jota
Orig. název

Wheat Belly, 2011

více informací...
Nahrávám...

Komentáře (31)

Kniha Život bez pšenice

Přidat komentář
Jirinamac
21.01.2019

Zajímavé čtení, ale rad se úplně držet rozhodně nebudu a můj život nezmění. Myslím, že důležité je se nepřežírat, ale vzdávat se všeho, to vidím jen jako zase další vlnu ,,módního,, stravování. V dalších jeho knihách jsou recepty zajímavé, ale spoustu surovin u nás nedostupných a vaření složité, když člověk nemá možnost být doma a vyvařovat si.

IrenaJ
25.03.2018

Při čtení této knihy jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací. Doporučuji všem, kdo se zajímá o své zdraví.


Princezna22
20.09.2017

Tuto knihu jistě zařadím do knih,které změnili můj život... Sice jsem v knize pár věcem nerozuměla, ale to vůbec nevadí. Kniha mě nadchla a pomalu, ale jistě mi vše při čtení dávalo smysl.. A ty recepty tam určitě je vyzkouším...kniha mě přesvědčila,že nejlepší pečivo je domácí,co si doma upečete..takže směle do toho.. Já se rozhodla si pečivo péct doma s jiné mouky existuje jich spousta a neobsahují pšenici ani lepek... Takže kniha u mě splnila svůj účel. Za mě doporučuji lidem,který se rozhodli o zdravější a lepší styl života... Palec nahoru :)

Kerolajnacek
02.09.2017

Knihu jsem si koupila asi před rok jelikož mě zajímalo co nového se dozvím o pšenici které se vyhýbám. Samozřejmě dle chuti. Čtení mě z počátku moc nebavilo. Pak se to nějak prolomilo a musím říct že je tam celkem zajímavých informací.

určitě doporučuji k přečtení zajímá-li vás vaše zdraví.

Olous1
11.08.2017

Zajímavá kniha,hodně poučná,po přečtení asi omezím více pečivo a potraviny s mouky.

Jessie_K
07.08.2017

Do čtení jsem se pustila s neobyčejnou vervou, protože měním od základu svůj jídelníček a je pravda, že pšenice v něm hrála velkou roli. První půlka knihy mě nadchla, všechno mi začalo dávat smysl, ale z té druhé jsem byla tak nějak zklamaná až otrávená. Některé výroky autora hraničily až s lehkým fanatismem. Dozvěděla jsem se, že vlastně třeba i brambory, rýže.. nejsou úplně ok potraviny, ke snídani si dávejte jídla určená k večeři atd. Jako chudák manželka, která musí panu doktorovi doma vyvařovat. Jinak tenhle styl stravování není ani příliš vhodný pro vegany, protože pak vám v tom jídelníčku opravdu moc potravin nezbude. :-) Z knížky jsem si každopádně odnesla to, že bez pšenice se žít dá, a můj žaludek my už teď (po 14 dnech po vysazení pšeničných produktů) děkuje, ale rozhodně se nebudu v dalších surovinách, které autor haní, tak extrémně omezovat. Všeho s mírou strávníci :-)

S.monika
20.05.2017

Po knize jsem sáhla, protože chci změnit životní styl. A jelikož autorem je doktor, věděla jsem, že mnohá fakta budou velice dobře podloženy .
Nejprve mě vcelku prekvapil ten útočný tón, který jsem z textu cítila. Přišlo mi, že pan doktor je dost anektovaný na toto téma, ale nemyslím to nijak zle. Líbily se mi mnohé případy ze života, kdy změna jídelníčku ovlivní celkový zdravotní stav a myšlení.
Je pravda, že po přečtení si dám menší pšenični půst, ale nevím, jestli v mém případě lze žít zcela bez pšenice.
Ale rozhodne je to skvěle na otevření očí a zamyšlení se.

Marčullkas
09.04.2017

Život bez úplné pšenice bych nejspíš nezvládla, ale zamyslela jsem se nad našim stravováním a jídelníček omezila o pečivo.

-el
25.02.2017

Dávám tři hvězdičky... A to kvůli první polovině knihy, která splňovala daný obsah. Potvrdila jsem si, že pšenice v dnešní době opravdu není potřebná. Že unavená můžu být i po kousku pečiva. A že pivní břicho nemusí být nutně z piva. A mezitím co začátek byl tak přehledně a krásně popsán. Přišlo mi, že konec byl shrnutý do tzv. "nežerte nic a bude Vám líp!" Autor začal tlačit na pilu a tím určitě odradil spoustu čtenářů.

Kirtans
16.11.2016

Ke konci již pocit, že se až moc tlačí na pilu a prvotní dojem z toho - oujéé, proč to jím, přešel do - přestan mi vnucovat své myšlenky. Jinak spoustu zajímavých informací.

Etelea
25.10.2016

Já si myslím, že neni nutné se u této knihy přiklánět ani k jednomu extrému. Určitě bych ji nenazvala ani odpadem ani biblí. Našla jsem si v ní svoje. Je fajn další pohled na to, co do sebe dnes lidé cpou. Zvlášť chválím snahu vysvětlit, že to nejlepší nedostaneme z koláčů, brambůrků atd, ale ze zeleniny, ovoce, semínek, kvalitního sýra, masa, vajec...
Za mě poučné aniž by to bylo nudné ;-)
Jen jednu vadu překousnu velmi těžko-gramatické chyby!!

werusx
28.07.2016

Za mě báječná kniha, kde se člověk dozví plno pravdivých skutečností. Teprve při čtení a zamyšlení se nad oným "zlem pšenice" mi došlo, jak je kniha pravdivá a v životě to tak opravdu funguje.

Jarka 55
10.03.2016

Ano zajímavý pohled . Jelikož jsou lidi s alergii na lepek ,tak to určitě má smysl.

Dandy1
16.02.2016

Kniha obsahuje zajímavá fakta. Jak s nimi čtenář naloží, je na něm. Jsem přesvědčená, že v současné době vládne hysterie kolem lepku. Celiakie přibývá. o tom není pochyb. Ale zdravý jedinec nemá důvod se pšenici vyhýbat, pokud ji užívá s mírou. V podstatě by se taková kniha mohla napsat o jakékoliv potravině, včetně zeleniny obsahující pesticidy a dusičnany. Prostě všeho moc škodí.

VercaLukasova
30.11.2015

Vzhledem k tomu, že nejsem doktorka, tak jsem polovině údajů vůbec nerozuměla. To nemění nic na tom, že mě kniha zaujala. Musím souhlasit s komentáři pode mnou, že se tam hlavní myšlenka neustále opakovala, ale ve finále jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
Už je to víc jak týden, co jsem pšenici vypustila ze svého jídelníčku, a je pravda, že už mě netrápí neustále nafouklé břicho a na sladké či pečivo nemám vůbec chuť. :)

Kubasino
30.08.2015

Já to panu Davisovi přeju, jestli se cítí lépe bez pšenice, tak jedině dobře pro něj. Nicméně jsem už alergický na všechny biomaniaky, kteří nepozřou zrnko hrášku, protože je o desetinu milimetru větší, než jeho ekologický a "chemicky neošetřený" klon z babiččiny zahrádky. Problém takového člověka pro mě netkví ani tak v jeho postoji, ale spíše v tom, že má většinou tendenci ho vnucovat ostatním (specialitky zejména veganů a vegetariánů). Život bez pšenice se v tomto duchu nese a je patrně moje hloupost, že jsem se do ní podíval, přestože mám k takovému moralizování odpor. Prospěšnou knihu shledávám tedy snad jen pro biofešáky a ty méně šťastné, které k životu bez pšenice dovedla nutnost (ze zdravotních důvodů).

tisha8409
25.08.2015

Život bez pšenice musím praktikovat ze zdr. důvodů a protože se o tomto tématu téměř žádné kniíhy nepíší ( vše je jen pro celiaky), tak jsem za tuto knihu ráda.
Pšenice je spolu s cukrem megazlo a já se divím všem, kteří ji do sebe perou ve víře, že proto, že je slisovaná do podoby kaiserky, musí být automaticky zdravá a celozrnná.
Ze všech stran se na nás valí info, že vynecháme li pšenici a to i formou luštěnin, protože třeba kuskus je též pošenice, budeme na tom prý bídně skrz ledviny apod... takže se národy opět raději přikloní k jedu, který se ale tváří doporučovaně a který je přece PŘÍLOHOU, jež nejde opomenout!

elyonka9643
15.08.2015

Spousta studií a faktů o pšenici, které vás vyděsí. Jestli to změní váš pohled na ni nebo ne, to už těžko říct.

K4t13
03.08.2015

V zásadě se s autorem shodneme, ale v nemálo bodech bych s ním polemizovala - mnohdy do krve. Na knize mi však vadilo, že se v ní pořád dokola omývá jedno a to samé. Je to sice dobré na zapamatování, ale pro zaneprázdněného člověka je to přinejmenším iritující. Jsem si jistá, že nebýt opakování, mohla být kniha 3 - 4x kratší a přínosná by přitom byla pořád stejně.

PatrikDi
13.07.2015

William Davis autor knihy Život bez pšenice všem čtenářům, kteří si přečetli celou anebo alespoň 1/4 knihy otevřel oči jak je to s dnešními obilovinami. Není to jen pšenice ale i další obiloviny jako je žito a ječmen aj. Uvítal bych, kdyby i u nás byli zemědělci jako v USA paní Elisheva Rogosová, biofarmářka která pěstuje původní pšenici einkorn, která rostla ve starověkém Egyptě a Kanaánu, popř. kdyby někdo četl tyto řádky a má zkušenosti s touto rostlinou, mohl by zde napsat svůj názor na prapůvodní pšenici v porovnání s dnešní nakříženou variací Triticum aestivum. Nejsem odborník ani na lékařství ani na zemědělství ale téma knihy mi připadá velmi důležité. Člověka mrzí, že skoro na každém rožku, v malých krámcích, obchodech, rychlých občerstveních narazí na jídlo z vyšlechtěných obilovin a i když to může být upečeno s jakýmkoli dobrým úmyslem, uživateli potravina škodí.
S pečivem a sladkými pochutinami mám své zkušenosti, jako každý jiný, v minulosti jsem měl i trávicí potíže, které jsem musel přetrpět a léčbu urychlily jedině léky. V současné době skoro nejím obiloviny, někdy zhřeším a dám si skladký koláč. Přesto můžu říct, že odstraněním obilovin z jídelníčku se člověk cíti polohladný, lehčí a vitálnější.
Tloustnutí a další problémy s tím spojené jsou celosvětové, nejen v USA ale i v Evropě trápí populaci obezita, mají ji jak dospělí i mladí. Neumím se vžít do člověka, který má nadváhu nebo obezitu ale říkám si, jak by se taková osoba cítila o 10-20 kg lehčí. Svoji hmotnost více vnímají ženy než muži, protože už od přírody se rády zdobí, nosí pěkné šaty a se svými kamarádkami se dívají na módu. Nechci, aby to vyznělo mravoučně ale i páni by se rádi podívali na štíhlejší dívku.
Bohužel stojíme před velkými zájmy států, společností v oblasti zemědělství a zdravotnictví, které si přejí, aby lidé více kupovali, jedli a navštěvovali své lékaře a používali v hojné míře léky. Můžeme udělat pro své zdraví jedno, vybírat si potraviny a více jíst luštěniny a zeleninu, ovoce, které není vždy nejlevnější. Přesto stojí to za úvahu abychom si nevyčítali, když vstoupneme na váhu anebo se nevejdeme do starších šatů. Autora obdivuji za jeho názor a odvahu, že se postavil proti silnému protivníkovi v podobě amerického ministerstva zemědělství, které propaguje "zdravé obiloviny". Souhlasím s názorem uživatele ElenaM, skvělá a inspirativní kniha.

ElenaM
11.05.2015

Skvělá a inspirativní kniha nejen pro ty, co trpí celiakií. :)

Safienka
15.04.2015

Skvělá kniha, která přišla v pravou chvíli! Problematika lidstva a lepku (konkrétněji pšenice) přináší spoustu zajímavých věcí, které by si měl přečíst každý. Je zaměřena hlavně na americkou populaci, ale myslím, že na Českou Republiku sedí taky skvěle! Pšeničné obličeje, břicha a celá těla...Jako diabetik vidím ve vysazení pšenice veliký přínos! Kniha je plna odborných termínů, statistik a poznatků, ale i přesto jsem si v ní našla to svoje.

Peace
12.04.2015

"Moderní komerční pěstování pšenice si klade za cíl vyšší výnosy, snížení výrobních nákladů a masovou produkci za všech okolností stejné komodity. A za celou tu dobu se nikdo nahlas nezeptal, zda jsou tyto vlastnosti slučitelné s lidským zdravím."

Rozhodně zajímavá kniha, kterou bych doporučila všem, kteří se alespoň trošku zajímají o své zdraví a jsou ochotni pro něj něco udělat. Myšlenky a fakta ohledně pšenice byly přínosné a nepochybuji o jejich pravdivosti.
Závěr knihy už byl ale přehnaný, protože autor nabádá k vyřazení snad 80% dostupných potravin, což je extrém, který neschvaluji.
Platí staré známé - všeho s mírou.

Tyrael
03.04.2015

Tato kniha se stala mou novou Biblí! Díky ní už se nikdy nedotknu pšenice a nebudu konzumovat potraviny s obsahem lepku. A je mi jedno, že mě budete mít za blázna. :-)

pegasusss
21.01.2015

Super, odporúčam, som vegetarián a táto kniha mi pomohla :) odporúčam každému prečítať a vyskúšať !

Jack Bauer
08.01.2015

Takových knih už bylo, je a bude. V jedné studii se píše o tom jak je to nezdravé a v druhé studii o tom jak je to zdravé. Ať si každý vybere sám. Souhlasím s autorem, že nejen pšenice je modifikovaná, lepek škodí atd., ale jak komu. Já snad můžu jíst vše od lepku přes tlačenky, grilované, uzené, smažené, mléko s kaseinem nepřevařené z automatu a nic to se mnou nedělá, přesto se snažím jíst zdravě díky tomuto novému trendu. Teď zrovna ujíždím na zelených potravinách. také jím hodně pšeničních jídel a netloustnu po nich a když pšenici třeba měsíc vynechám nemám žádný absťák, když se k ní zase vrátím nepociťuji žádné zhoršení jak to autor popisuje. Kniha je určena opět pro přežrané američany a celiaky, já takové stavy neznám. Dám si zrovna na co mám chuť, tělo si řekne samo. Každý člověk je jinak nastavený, někdo kouří do sta let a je zdravý jak řípa a někdo umře na rakovinu z kouření v padesáti. Tak je to i s jídlem a se vším. Já zas věřím, že kdybych pil jen ovocné a zeleninové šťávy, jak popisuje Walker v jiné knize, bez přijmů tuků a jiných nezdravých jídel by ze mně byl anorektik. A Walker se díky tomu dožil vysokého věku přes 100let. Nějaká celebrita, nemohu si vzpomenout která, si z toho vzala příklad a bylo vidět jak ztrácí. Autor zpochybňuje skvělou knihu Činská studie, zakazuje spousty zdravých jídel apod. Jsem sice laik, ale nějak se mi to nezdá, jednou je to tak a po druhé onak. Jezte hodně ryb, jsou velmi zdravé, obsahují omega 3 mastné kyseliny - nejezte moc ryb, obsahují rtuť, nejvíce ho má tuňák, jezte sýry - přílišná konzumace sýrů škodí, je tam hodně siřičitanů, banány jsou velice zdravé, nahradí plně jídlo- nejezte banány, je tam moc cukrů, pijte vodu -nepijte vodu, pouze destilovanou atd. přestanu podobné knihy číst a mám klid. Každá tvrdí něco jiného a je na čtenářovi laikovi aby si z toho něco vybral. Já si vybral, že budu jíst cokoli, na co zrovna dostanu chuť. Čekám kdy vyjde kniha „ Nedejchejte vzduch, choďte a spěte v plynových maskách " neboť tolik škodlivin co je ve vzduchu nejen z výfuků aut by jednoho už dávno zabilo. Ne, že bych s autorem v lecčems nesouhlasil, ale nic se nemá přehánět, kniha je to vcelku zajímavá a někomu určitě pomůže, ale já si jdu dát pšeničné pivo.

Monicay
22.10.2014

Tři čtvrtiny knihy se mi líbily na 4-5 hvězdiček, ale poslední část mě dost zklamala. Ne ani tak stylem psaní, který byl celou knihu velice čtivý a přesvědčivý, jako spíš autorovým tvrzením, že by měl člověk vyřadit nejen pečivo, ale všechny uhlohydráty. Kniha se tím pádem měla jmenovat spíš Život s Paleo dietou. Celkem autorovi věřím, že je pšenice modifikovaná, ale která potravina není? I ořechy, které doporučuje jíst ve velkém, musí být nějak skladovány a ošetřeny proti plísni, aby byla zajištěna jejich trvanlivost. Samozřejmě čím více procesy základní potravina projde, než se dostane ke konečnému spotřebiteli, tím hůře. Nejsem ale zastáncem života bez sacharidů, jelikož si myslím že je tělo potřebuje stejně jako bílkoviny a tuky. V rozumném množství samozřejmě, ale v tom by se mělo konzumovat i všechno ostatní. Jinak ale velice dobrá kniha plná nových myšlenek a postřehů. Občas autor používá odborné termíny, které nejsou jednoduše pochopitelné, nezahlcují však knihu přespříliš. Občasné příběhy jeho pacientů jsou příjemným oživením.

niika
19.10.2014

Kniha je dost rozsáhlá na množství podaných informací a navíc není potřeba číst všechno. Po pár stránkách je už člověku jasné, že účinky bezpšeničné diety jsou zázračné...No asi jak u koho. Princip (hlavně to hubnutí) je založen na vynechání pšenice jako hlavního zdroje sacharidů. Tím poklesne i celkové množství přijímané energie ze sacharidů. A méně energie znamená hubnutí. Ovšem protože jsou sacharidy hlavním zdrojem energie pro člověka, kýžený efekt to může mít pouze u lidí s nadpříjmem sacharidů. Bezpšeničnou dietu podle doporučení autora jsem držela 14 dní, již v druhém týdnu se dostavila obrovská únava, která přetrvávala ještě týden poté, co jsem začala opět jít pečivo a těstoviny. Jiné zdravotní benefity či negativa se neprojevily.

Jana_Z
11.08.2014

Posledních cca 14 dní jsem se snažila pšenici vyhýbat a viditelně se mi zlepšil stav pokožky po celém těle (už žádná suchá, olupující se místa). Ale ty polomáčené mě dneska dostaly :-)

Shinny
21.02.2014

Výborná a velice zajímavá kniha, snadno pochopitelná pro laiky a místy i vtipná. Nezasvěceným možná bude připadat, že autor přehání a nebudou věřit, co vše může pšenice, tedy spíše lepek v ní obsažený způsobit. Z vlastní zkušenosti mohu ale potvrdit, že má naprostou pravdu! Bezlepkovou dietou jsem se zbavila četných zdravotních problémů, které by mě nikdy nenapadlo s touto potravinou spojovat! Doporučuji přečíst!

jackw
30.10.2013

Skvělá kniha, měl by si ji přečíst každý kdo trpí akné, cukrovkou, padáním vlasů, nadváhou nebo jinou civilizační chorobou. Všechno se to dá vyřešit pouze tím, že vysadíte pšenici a veškeré výrobky z ní. Měl jsem dlouhodobé problémy s akné ještě v 26 letech. Po vysazení pšenice mám po problému!!!

Doporučujeme

Břicháč Tom
Břicháč Tom
Velmi osobní kniha o zdraví
Velmi osobní kniha o zdraví
Labyrint pohybu
Labyrint pohybu
Ako sa nestať pacientom
Ako sa nestať pacientom