Zinková cesta (Třináctý revír)

Zinková cesta (Třináctý revír) https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105748/zinkova-cesta-trinacty-revir-105748.jpg 4 36 6

Jeden ze seriálu detektivních románů z pražské periférie doby předválečné, spojených společným, sympaticky lidským detektivem, revírníkem Čadkem, známým z úspěšného filmu „13 revír“ (J.Marvan, D.Medřická). Jeho dějovým jádrem je příběh o zločinci,který si chce po návratu z vězení vyřídit účty s těmi, o nichž se domnívá, že mu pomohli do vězení, přičemž hlavní postavou je zde mladá lehká dívka, jeho někdejší milá, která pod dotekem domněle skutečné lásky k jinému mužimarně a nakonec tragicky hledá cestu do spořádaného života. (www.pitaval.cz)... celý text

Přidat komentář

baji42
27.04.2023 5 z 5

Skvěle napsaná starší detektivka, jejíž filmová podoba je stejně zdařilá.

veronika1906
04.11.2022

Knížka se mi moc líbila. Výborně se čte díky autorovu smyslu pro humor. Mám ráda i film.


kapr
15.11.2020 4 z 5

Čerstvě dočteno. Ano, četl jsem to jako detektivku, ale nyní po dočtení mi to celé připadlo spíše jako kvalitní sonda do sociálního prostředí pražské periferie. Oproti Paní ze Šedivého domu jsme kvalitativně daleko výše, je vidět, že autorovi domácí píseček svědčil o mnoho lépe.
Shodou okolností běžel v televizi právě 13.revír, a tak jsem si kraťoučký úryvek mého oblíbeného, mnohokrát zhlédnutého filmu náhodou pustil.
Film je obsazen špičkovými herci, a vůbec to byla snad první česká skutečná filmová detektivka podle současných parametrů. Jen mi tentokrát Fróny v podání brilantní Dany Medřické připadla téměř o 10 let starší oproti knižnímu originálu, a i postava lékaře byla pojata poněkud jinak. Zhlédl jsem snad jen několikaminutový úryvek, ale obě tyto skutečnosti mne velice rušily.
Stručně obojí je výborné, kniha i film, ale rozhodně doporučuji příliš neporovnávat, a raději si mezi obojím nechat delší čas pauzu tak, aby se dojmy navzájem netloukly.
-- -- --
2020 11 21
Určitě se budu snažit zhlédnout znova celý film, a následně si knihu přečíst ještě jednou tak, abych měl možnost opačného porovnání.
Příběh poskytuje řadu pohledů a dá se hodnotit z mnoha stránek. Hodnocení se pravidelně pohybuje zhruba od tří do pěti hvězd. Podle mne jde o nejlepší předválečnou českou detektivku, která je čtenářské obci široce známa, k čemuž částečně přispělo i její filmové zpracování.

borsalino_csfd
16.07.2017 5 z 5

Velmi čtivý a propletený kriminální příběh o tvrdohlavém detektivovi Čadkovi, který trpělivě, až skoro úporně rozmotává zločin vraždy. První dvě třetiny knihy příběh stále více zamotávají, vášnivá Fróny vodí Čadka za nos a pražská galerka se také nepřetrhne. V závěrečné části Čadek přebírá iniciativu a kniha rázem nabírá závratné tempo, které nedovolí knížku ani na chvilku odložit. Závěrečné odhalení zločinu je strhující. Film "13. revír" je hodně věrný literární předloze.

Aniga
01.08.2015 5 z 5

Skvělý příběh, který nás provede periférií, kde ve středu dění je hospoda neblahé pověsti matky "Klouzandy".
Bylo mi Fróny moc líto, její život byl tak ubohý, jak jen mohl být. Horší to snad již ani nešlo.
Děj a celkový dojem příběhu hodnotím pěti *, tak i dobře promyšlený název Zinková cesta.

Alix
22.01.2012 5 z 5

Napínavé a pěkně zamotané. Dva zajímaví protihráči, detektiv Čadek a lehká děva Fróny, vás provedou celým příběhem a nakouknete i mezi pražskou galerku.

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Eduard Fiker
česká, 1902 - 1961
1960  85%Série C-L
1969  77%Paklíč
1973  78%Kilometr devatenáct
2009  72%Zlatá čtyřka
1968  69%Paní z Šedivého domu