Zelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost

Zelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378104/bmid_zelenina-z-ekozahrady-pro-radost-i--fxN-378104.jpg 5 29 11

Kniha se zabývá zábavným permakulturním pěstováním zeleniny, a to od výběru místa pro záhony přes jejich utváření mnoha různými způsoby až po zúrodňování půdy, tvorbu kompostů a přidávání přírodních zlepšujících příměsí do půdy. Osvětluje plánování jednotlivých druhů zelenin, jejich kombinace vzhledem k praktičnosti a kráse, střídání v jednom roce i v průběhu let. V knize je vysvětlen pojem záhonoviště, ale také například to, jak si lze udělat v části zahrady nebo rodového statku zeleninový ráj s mnoha dalšími prvky (letní kuchyň, altán, skleník, vodní záhony, pařeniště, kůlna, kompostoviště, bylinková část, trvalková část, sklípek, oplocení a zídky). Autoři se věnují také tomu, jak chovat kachny či slepice a vhodně je začlenit do pěstitelského systému. Jednotlivé druhy zeleniny jsou v knize podrobně popsány – najdete zde návod na jejich pěstování, možnosti volby odrůd a forem. Autoři předkládají osvědčené recepty na zpracování úrody na způsob raw, smoothies i chutná veganská jídla – taková, která se snadno připraví v letní kuchyni nebo v altánku přímo u záhonů. Kniha je natolik lákavá, že zeleninu začnou pěstovat i lidé, které by to nikdy předtím ani nenapadlo.... celý text

Přidat komentář

Evus
31.01.2023 4 z 5

Z pohledu začínajícího ekozahradníka krásně napsaná kniha, hned jsem měla chuť jít na zahradu všechno zkoušet. :) A i když ještě nemám prostor na definitivní založení záhonoviště, tak vzhledem k velmi kvalitní půdě u nás začínám aspoň některými dílčími kroky a zároveň mám inspiraci do budoucna a podoba celé zahrady se mi už rýsuje v hlavě. Celkový dojem z knihy mi kazily jen autorovy pokusy hrát si na odborníka i v oborech, o kterých ví větší či menší prd (fyzika, výživa, farmacie) a zároveň tak trochu fanatismus, založený ale právě na nijakých znalostech - měl se spíš držet jen svého oboru. I tak ale knihu hodnotím kladně.

Nestorkea
18.04.2021 5 z 5

Skvěle se čte, náplní optimismem a budete si jisti, že všechno jde. Díky za (staro)nový pohled na soužití s přírodou. Za chvíli vstanu postele a jdu pokračovat ve vrstvení větví, slamnatého hnoje a dalších složek do nových záhonů. Tak moc mě pan Svoboda ovlivnil...


dagmar139
03.12.2020 5 z 5

Bible permakulturistů.

Taťka Hraboš
18.09.2020 5 z 5

Pokud bych měl zvolit jedno slovo, které tuhle knihu nejlépe charakterizuje, zvolil bych slovo inspirativní. Nejen proto, že v ní lze nalézt spoustu nápadů, co pěstovat, jak to dělat, co z toho pak připravit. Inspirativní je hlavně to nadšení ze zahradničení a přírody, které z knihy čiší a kterým se (i díky té spoustě krásných fotografií) čtenář snadno nakazí. Z toho důvodu mi ani příliš nevadilo, že kniha obsahuje také pasáže, s nimiž se ztotožnit nemůžu – ať už jde o některé „mysticko-filozofické“ teorie autora, nebo zkreslené či dokonce nepravdivé informace, odpovídající sice autorovu stravovacímu stylu, méně však už realitě (typicky třeba ty o škodlivosti mléka a výrobků z něj).

Lady Greystoke
24.05.2020 5 z 5

Permakulturní zahradničení pana Svobody jsem sledovala už v době, kdy ještě žádné knihy nenapsal a informace poskytoval pouze prostřednictvím webové stránky. Když jsem po čase zjistila, že jeho poznatky vyšly knižně, hned jsem si jeho knížky koupila. Ve Čtenářské výzvě 2020 se mi tato kniha hodila do kategorie "Kniha, která je na Databázi knih v době čtení méně než 20x v Přečtených" - v době mého čtení byla v Přečtených 16x. Jen pro informaci to sem píšu, protože brzy se toto číslo jistě změní.

jana8352
03.05.2020 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila, čtivá se spoustou informací, pěkné fotografie.

klara3230
24.10.2019 5 z 5

Knihu mám čerstvě rozečtenou a je naprosto perfektní. Když jsem jí včera pročítala a zároveň si dělala bokem poznámky, tak mě napadlo, že je to asi ta nejlepší knížka na toto téma, co mám doma. Ideální pro lidi, kteří chtějí na svém pozemku vědomě zahradničit a nevědí přesně jak na to, kde začít. Je psaná s určitým nadhledem po dlouholetých zkušenostech a najdete zde jak praktické návody, tak hlubší úvahy k zamyšlení, zajímavé odkazy i pestrou fotogalerii. Vřele doporučuji, kniha je sice obsáhlá, ale velice čtivá, inspirativní a psaná s láskou.

Zmiu
05.06.2019

Nedostatky první knihy jsou zde napraveny. Kniha má mnohem lepší grafickou podobu, je zde rejstřík a zelenina je seřazená podle abecedy. I fotografie jsou kvalitnější. Nicméně hlavním přínosem knih pana Svobody je pro mě to nadšení, které mě přivedlo k zahradničení (které jsem mnoho let nesnášela). Pro denní potřeby mám jiné knihy. Popisy u zeleniny jsou hodně stručné a někdy je v textu víc nadšení než praktických rad. Pár rad jsem si opsala, tak uvidím, jak se osvědčí. Za nadšení, které sálá z každého řádku, ale děkuji, je fakt nakažlivé. :-)

Atisa
07.04.2019 4 z 5

Mám hrozně ráda knihy od pana Svobody. Vždycky mě to tak namotivuje permakulturně zahradničit jako on. Rady ohledně zahrady super. Čtyři hvězdičky jsem dala za takové ty někdy až konspirační informace kolem, které jsou spíše jeho subjektivním názorem, než že by byly nějak podložené.

ardetka22
30.01.2019 5 z 5

Úžasná knížka o permakultuře, spousta praktických informací a rad o pěstování zeleniny klasické i lehce netypické, skvělý průvodce pro každého, kdo chce začít s permakulturou a neví, kudy na to. Za mě nejlepší knížka tohoto typu :)

ajla5
08.05.2018 5 z 5

Nádhera!

Štítky knihy

ekologie zelenina zahrady, zahrádky permakultura

Autoři knihy

Jaroslav Svoboda
česká, 1977

Kniha Zelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost je v

Právě čtených7x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených7x
Knihotéce37x
Chystám se číst39x
Chci si koupit34x
dalších seznamech3x