Ždibřich

Ždibřich https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419024/bmid_zdibrich-9z1-419024.png 4 43 12

Komiksové stripy ze života intelektuála Ždibřich – nositel tohoto jména vám zkazí den, unudí vás k smrti, znechutí svojí povýšeností a vytočí sarkastickými poznámkami. Zrodil se, aby kritizoval, glosoval, nenechal na vás jedinou nit suchou. Je to podivín, který má rád jen sám sebe, ostatní ho ale milují. Jak to? Specifický styl humoru, který Richard Skolek nadělil své komiksové postavě, vzbuzuje různé reakce a emoce. Někdy pozitivní, někdy negativní, někdy žádné. Ždibřich vznikl z potřeby vnést do světa komiksových stripů něco nového, jiného, a to se rozhodně povedlo. V knize najdete přes 200 stripů, z nichž některé jsou zde publikovány zcela poprvé. Dotýkají se aktuálních témat, jako je politika, ekologie, společenské dění, ale také mezilidských a partnerských vztahů, náboženství, práce a smyslu života. Ždibřich je vtipným a velmi trefným glosátorem na úrovni, který vás pobaví a přinutí k zamyšlení.... celý text

Přidat komentář

meluzena
07.04.2024 4 z 5

Mix suchých, vtipných, kousavých, moudrých a dalších postřehů. Hubený kravaťák s propadlým hrudníkem je přesně ten typ, co je protivný už od pohledu, a když navíc velice trefně glosuje, je téměř nesnesitelný :-)
---
„Poslední dobou se cítím velmi osamělý. Chtěl bych mít někoho, kdo by mě nikdy neopustil. Asi si vezmu hypotéku.“
---
„Říká se, že jednou je člověk nahoře, jednou dole. Jako urbánní elita upřednostňuji jinou variantu: Jednou jsi holub, jednou socha.“
---
„Prý jsem příliš negativní, všechno jen kritizuji a moc si o sobě myslím. Přitom nakládám sobě i druhým stejně. Rozdíl je jen v tom, že u nich je co kritizovat.“
---
„Ha, někdo s mnou nesouhlasí. A má poměrně logické argumenty. Zablokovat.“
---
„Jak se pozná charakter? Postavte člověka na nějaké zajímavé místo, dejte mu do ruky foťák a počkejte jestli vyfotí to místo, nebo sebe.“
---
„Rodiče mě mohli dát na sport nebo do nějakého oddílu. Místo toho mé šance na přežití apokalypsy zvýšili tím, že mě dali na klavír. Jestli se nedostanu do bunkru s piánem, je se mnou ámen.“
---
„Snažil jsem se potlačit svou škodolibost a být ke všem přátelský Nejdál ovšem člověk dojde tehdy, když se drží svých silných stránek. Miloš Zeman take chtěl být prezidentem všech, ale hned po volbách se resetoval do továrního nastavení.“

anebar
27.01.2024 4 z 5

Klasické komiksy vás přestaly bavit? Chcete nějakou náročnější zábavnou literaturu? Přečtěte si o cynickém světě intelektuála, který popisuje dění okolo něj po svém typickém způsobu. A buď si ho zamilujete, nebo ho za jeho pravdy budete nenávidět, ale i tak ho budete chtít dočíst.


saez
14.12.2022 5 z 5

Jak blízký mi Ždibřich je, jsem ani netušila. :-)

"Věnováno všem, pro které je život jen špatně vyprávěným příběhem bez pointy"

Jarka_rybář
21.10.2021 4 z 5

Povedený komiks. Stylem humoru se blíží Korektorovi, ale bohužel mu schází šťáva zmiňovaného komiksu. Tím však nechci Ždibřicha shazovat. Je skvělý! Cynický, vtipný a nekorektní. Vcelku tolerantní a vlídný ve vztahu k náboženství.

Jaruš7
02.10.2021 5 z 5

" Ždibřicha chci výhledově na hrad."
Povedená bezvadnost.

Morbidus
17.12.2020 5 z 5

Zřejmě jedna z nejpovedenějších stripových sérií ever.
Humor, jízlivost, kritika společnosti, nekorektnost, (ne)lidskost... a spousta dalších chutných ingrediencí. Personifikovaný sarkasmus. Dobrá nálada zaručena. Jen mi vrtá hlavou, proč mi je Ždibřichova persona ve svém postoji ke světu tak zatraceně podobná... :-)

Chytuš
13.01.2020 5 z 5

Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje, že Ždibřich byl schválen jako léčivo na blbou náladu všeho druhu. Dávkování: střídmě, nejlépe 2x-3x denně 6 ks. V tomto dávkování napomáhá nejvíce a taky vám léčivo déle vydrží. Jakmile dojdete na konec, přetočte zpět na začátek a začněte znova. Dokud vás smích nepřejde...
Ždibřich je naprosto rázovitá postavička. Trochu jako současný Jára Cimrman - filozof, ekolog, politolog, znalec psychologie a mezilidských vztahů a bůhví čeho všeho ještě. Intelektuál, který mluví plynně sarkasticky. Znát ho naživo, tak ho asi přerazíte koštětem, ale takhle se prostě necháváte bavit. A bavit, to on umí... Prostě nádhera. Kdo zatím nezkusil, nechť neváhá a pustí si Ždibřicha k tělu - a nezapomeňte na dávkování, viz výše.

trudoš
30.11.2019 5 z 5

„Příroda se nás snaží udělat šťastné, lékaři to ovšem kazí. Když jsme umírali ve čtyřiceti, nestihli jsme si uvědomit, že náš život nemá žádný smysl. Do osmdesáti to však dojde téměř každému.“
Jízlivý humor, předkládaný s povýšeným úsměvem samozvaného intelektuála, pravděpodobně neosloví úplně každého. Tohle je zkrátka otázkou vkusu, jak komu prezentace společenských absurdit vyhovuje. U mě Richard Skolek trefil do černého, přičemž poprvé jsem se s ním seznámil až s touto knihou, páč stripy, poletující internetem, jdou malinko mimo mě. Každopádně Ždibřich pobavil maximálně - je chytrý, vtipný, úderný, a i po stém kousku mi měl stále co říct (stačí mu k tomu cca pět opakujících se obrázků). Autor zůstává věren praktikám stand-up komiků a cíleně útočí na ty nejslabší kousky ze stáda, avšak mimo hledáček nezůstanou ani ti nejsilnější. Asi se to nedá číst v jednom kuse, protože všechna ta pichlavost snadno splyne, ale každý den stránku dvě a hned se mi do světa vyráželo s lepší náladou.

sgjoli
29.09.2019 5 z 5

Tyhle vtípky plné sarkastického, ironického a místy nekorektního humoru mne prostě baví. :-D Nesedne to asi úplně každému, ale já se ke Ždibřichovi budu ráda vracet ještě dlouho. :-)

SlamLenka
25.09.2019 5 z 5

Můj bože, já toho Ždibřicha asi fakt miluji! Sleduji ho i na FB, a když jsem zjistila, že už je klasik, neb vyšel knižně, bylo jasné, že ho musím doma mít - tedy v té knižní podobě, fakticky vážně radši ne, poněvadž žít bych s ním nedokázala. Ždibřich je totiž evidentně chlap, kterého lze obdivovat jen na bezpečnou vzdálenost. =)
Snad kromě pár výjimek s ním sdílím obrovskou spoustu názorů a jeho sarkasmus mi prostě sedne. Všeho všudy asi jen u třech stripů se mi zdálo, že už je to přes čáru, jinak jsem si to naprosto užívala. Díky, díky, díky. Nové stripy na FB vždycky "make my day"! =)

miredita
20.09.2019 5 z 5

Kdyby byl Ždibřich skutečnej chlap, zamilovala bych do něj.. tiše, platonicky a sebemrskačsky! Baví mě vysoce inteligentní a mírně nerudní muži s drsným smyslem pro humor a briskním postřehem.
Na stripech je vidět vývoj, některé mě oslovují více, ale je to zcela logické vzhledem ke škále toho, k čemu se vyjadřují.
Za mě rozhodně knížka, kterou chci v knihovně mít a už teď se těším, až ji budu při debatě s rodinou či přáteli vytahovat a ukazovat, jak tu či onu situaci vidí Ždibřich.

Pitbullka
15.09.2019 3 z 5

Některé stripy jsou opravdu povedené, některé méně, některé za mě bohužel vůbec. Ale fajn oddechovka, co nenadchne a ani neurazí.

Autorovy další knížky

Richard Skolek
česká, 1987
2015  75%Moudré z nebe
2008  85%Současná poezie 2009
2009  78%Hubený nás nedostanou
2011  70%Nesvlíkej se sama
2019  87%Ždibřich

Kniha Ždibřich je v

Přečtených47x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst17x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x