Zdeněk Hajný

Zdeněk Hajný https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429914/bmid_zdenek-hajny-drH-429914.png 5 2 1

Biografie Zdeňka Hajného, malíře pocházejícího ze Vsetína (*1942). Vystudoval dálkově psychologii na Filosofické fakultě v Praze. Od 70-tých let XX.století se začal věnovat malířské tvorbě jako hlavnímu povolání. V knize publikované obrazy jsou částí jeho tvorby.

Literatura česká Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Nekut
Originální název:

Zdeněk Hajný


více info...

Přidat komentář

1amu
04.01.2020 5 z 5

Reprezentační publikace určená nejen tuzemským milovníkům výtvarného umění, protože ji doplňují i překlady v angličtině a v němčině. S tvorbou mistra Hajného jsem se setkal náhodou při jedné jeho výstavě, kde v katalogu bylo uvedeno, že více je možno uvidět v jeho galerii, která je v jeho vilce na Jižním městě, poblíž konečné metra C.
Hodně obrazů z této knihy tam i bylo, to doprovázeno mystickou či sférickou hudbou, takže si návštěvníci v polotmě připadali jako v čase posunutém možná o 500 let dopředu. Je zajímavé, že tato kniha zmiňuje jeho první VŠ studium na zemědělské fakultě v Brně. Pak dálkově vystudoval filosofii na UK v Praze a teprve koncem 80-tých let minulého století ukončil rigorózum a začal se věnovat již pouze svým malbám. Tato kniha mi dělá při občasném prohlížení vždy velké potěšení .