Závoj a džíny

Závoj a džíny https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371083/mid_zavoj-a-dziny-jmK-371083.jpg 4 49 8

Sférou, v níž se západní životní styl výrazně odlišuje od způsobu života islámských společenství, je postavení žen. Jestliže na Západě, vycházejícím z židovsko-křesťanské tradice, se žena domohla po zápase trvajícím více než sto let alespoň navenek rovnoprávnosti, v islámských zemích její postavení zůstává od role mužů zásadně odlišné. V čem tato odlišnost spočívá, to ukazuje soubor čtrnácti příběhů, sestavený publicistkou M. Frouzovou. Kromě reportáží tu nacházíme obecnější zamyšlení i osobní vzpomínky, mezi autorkami jsou vedle žen pocházejících přímo z islámských zemí také Češky, např. známé novinářky P. Procházková a P. Jazairiová. Editorka se snažila čtenáři zprostředkovat charakteristiku života žen jak v nejrůznějších islámských státech, tak i v těch, kde muslimové představují menšinu (Francie, Indie, Česká republika).... celý text

Přidat komentář

Katka2382
24.12.2023 4 z 5

Hodně zajímavá kniha,jen jsem čekala více příběhů.

Nofar197
12.01.2023 4 z 5

Velmi zajímavá sonda do života žen v různých islámských zemích - od těžce zkouseneho Afghánistánu pres tehdy ještě sekulární Turecko, pozlátko Spojených arabských emirátů až po cites ve Francii, vzestup fundamentalismu v Egyptě nebo tuniskou vesnici.


oolinkaa
09.10.2022 4 z 5

Moc povedené příběhy z různých zemí , tudíž můžeme porovnávat , kdo jak islám uznává a co pro ně znamená . Velmi povedené , doporučuji

evik_svistik
06.08.2019 4 z 5

Knihu jsem přečetla výhradně kvůli čtenářské výzvě, byla pro mě plná nových a zajímavých informací, nicméně bych ocenila větší množství konkrétních osobních příběhů, občas už na mě byly statistiky o všem možném dost zdlouhavé a nudné. Není to knížka, kterou bych nadšeně přečetla jedním dechem.

ikul
10.03.2016 4 z 5

Chtěla jsem si přečíst o životě žen v muslimském světě, abych ho pochopila a vysvětlila jsem si ty rozdíly mezi našimi kulturami. Většina žen měla již nakročeno k emancipaci, dokonce již žilo životem, který byl dost podobný naší kultuře. Sýrie, Tunis, Libanon - tyto státy žily spokojeně a pracovaly na svém rozvoji. V této fázi jsem byla ochotná představit si soužití s touto kulturou. Jenže najednou se vše vrátilo do středověkých praktik. S tím se ale nedokážu srovnat. Děkuji za postřehy v této knize.

Briv
29.02.2016 3 z 5

Četla jsem i Mříže v ráji od této autorky a ta mi přijde mnohem lépe zpracovaná. V této je hodně informací o státech, kde dané muslimky žijí a mnohem méně příběhů žen samotných a to mi tady chybělo. Rozhodně nechá autorka i tak nahlédnout pod pokličku života v různých svazcích a různých zemích. Pro mě zajímavé rozšíření obzoru. Každopádně jsem moc ráda, že žiji v Evropě, v ČR, svým životem a rozhodně bych nic s muslimkami neměnila.

dva.v.1
29.01.2015 5 z 5

takže je to zas ani ne tak o víře jako spíš o lidech.....o kulturním prostředí.
ale přece jen se dá objektivita docela snadno napadnout......
domácí násilí je tady i tam,ateista nebo věřící,vzdělaný inteligent nebo nevzdělanec....
přesto mám neodbytný pocit že k objektivitě má tato kniha hodně daleko

noctambule
10.11.2011 4 z 5

Bylo to moc zajímavé čtení. Člověk má možnost porovnat postavení žen (muslimek) v různých státech, tak jak to vnímají samotné ženy. Popisovány jsou zkušenosti z muslimských zemí, ale třeba i Francie nebo ČR.