Ztracená země

Ztracená země https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52623/ztracena-zeme-52623.jpg 4 3 2

Zátiší, knihy srdce i ducha série

1. díl

Dlouhá cesta série

1. díl

Autor v 6.dílném cyklu popsal vývoj severských národů od doby ledové do 15. století a vyjádřil v něm svůj názor, že nordická rasa, jako nejdokonalejší část lidstva, je kolébkou evropské kultury. Zároveň v něm popsal svou tezi vycházející ze sociálního darwinismu, že vývoj lidstva se odehrává v boji s přírodou. První část cyklu s podtitulem Člověk před dobou ledovou se odehrává v mytické době poblíž obrovské sopky a líčí vynález ohně.... celý text

Literatura světová Romány Mytologie
Vydáno: , Zátiší, knihy srdce i ducha
Originální název:

Det tabte Land , 1919


více info...

Přidat komentář

braunerova
13.03.2021 5 z 5

Zvláštní kniha o vývoji lidského druhu, nic podobného jsem zatím nečetl.

"Za dne vysílá sopka vzhůru k nebi sloup kouře, ohromné páry, jež se mísí s nejvyššími vrcholky mraků, ale v noci žhne jako krvavý jícen, který zeje nad zemí, a někdy vrhá plameny a žhavé kamení vzhůru k měsíci. To je Gunung Api, velký hřímatel, otec zemětřesení a ohně."

xxxtopol
29.04.2018 5 z 5

Miluju skandinávskou literaturu. Jiné plynutí času, většinou úplně pomalejší, než v jiných zemích Evropy. Dýchá z toho neuvěřitelný mír. Jensen není výjimka. Tahle první část cyklu začíná tak, že je zde naprostá absence postav. Jen divoká příroda, antropomorfizovaná, dýchá, žije, bojuje, umírá. Rostliny soupeří o své místo na slunci. Zabíjí se, ale žijí i ve vzájemné symbióze. Naprosto básnický jazyk, ale nenudí a nepřipomíná ani našeho "písmáka" Jana Vrbu. Je to tak napínavé. Krajině vévodí sopka Gunung Api, která má vlastnosti boha. Když se o několik stránek dál objeví první lidé, uctívají Gununga Apiho jako boha ohně. Část před příchodem lidí je esencí přírodní lyriky. Čtenář je postupně víc vtáhnut do děje, když se mu představí Muž, hrdina-antihrdina, který vede tlupu, protože je nejstarší, ale umí hlavně nejvíc řvát a zastrašovat ostatní tlupy. Je zvířecí a krutý, ale má zkušenosti a dovede tlupu vyvést z nebezpečí. Ovšem nádherný je až další hrdina v pořadí-Žár. Je to představitel pravěké inteligence, která si přemýšlením podmanila oheň a taky čas, který se naučila rozdělovat na dny, měsíce a roky. Je to ovšem poněkud neskutečné, ale kdo ví, jestli takový mozek opravdu nežil. Kniha připomíná Lovce mamutů od Eduarda Štorcha, ale je na mnohem vyšší úrovni. Jsem z toho nadšený a nebojím se dát plný počet v hodnocení. Mám všechny díly a jestli to tak půjde dál, tak se asi zblázním. Originální četba. Teď na léto se trochu schladit dobou ledovou a užívat si "prapůvodní prablaženost".


Štítky knihy

pravěk Skandinávie dějiny lidstva člověk a příroda oheň

Autorovy další knížky

Johannes Vilhelm Jensen
dánská, 1873 - 1950
1922  80%Ztracená země
1929  50%Ledovec
1931  60%Krištof Kolumbus
1972  100%Dlhá cesta
1930  40%Norne-Gaest

Kniha Ztracená země je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x