Zasľúbená zem

Zasľúbená zem https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491310/bmid_zaslubena-zem-j3S-491310.jpg 4 52 17

Mimoriadne introspektívna kniha – príbeh konfrontácie jedného človeka s históriou. Obama úprimne píše o svojich skúsenostiach s kandidatúrou čierneho Američana na funkciu prezidenta, od ktorého celé generácie očakávajú „nádej a zmeny“, o morálnych výzvach, keď má rozhodovať na najvyššej úrovni. Otvorene hovorí o silách, ktoré mu kládli prekážky doma i v zahraničí, aj o tom, ako život v Bielom dome ovplyvnil jeho manželku a dcéry, a nebojí sa odhaliť pochybnosti o sebe samom. Kniha tlmočí presvedčenie Baracka Obamu, že demokracia nie je darom z neba, ale systémom založeným na empatii a spoločnom porozumení, ktoré treba dennodenne budovať.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

A Promised Land , 2020


více info...

Přidat komentář

freejazz
27.10.2023 5 z 5

bola by to dobrá učebnica zmysluplnej politickej práce, vyjednávania, kompromisov a dosahovania úspechov. lenže - kto by ju u nás čítal, keď tu sa razí politika buchnutia päsťou do stola, oblbnutia hlupače a najmä grandiózneho rabovania a likvidácie politických oponentov.
neviem si predstaviť, ako by sympaťák Obama, ktorý nikdy nestrácal nádej a vždy hľadal cestu, dokázal prežiť tu.
takže na jednej strane je to pekná politická rozprávka, na strane druhej číra utópia. nie je možné používať demokratické nástroje v zemi, ktorá ešte nedorástla a je úplne zbytočné prejavovať úctu politickému nepriateľovi.
takže po prečítaní tohto diela sa stanem svedkom demontáže krajiny a asi sa začnem baliť.

Ivan F
30.09.2023 4 z 5

Pán Obama je skrátka sympoš. Na tom nemení nič fakt, že postupne pri čítaní knihy vo mne rástol dojem, že čítam príbeh narcisa - nie takého, čo sa obzerá v zrkadle, ale takého, čo vie v politike všetko najlepšie, jednoducho nemá konkurenciu. Okrem toho je niekedy v texte rozvláčny a naopak, čo by si zaslúžilo viac rozviť, je tu v nevyhnutne možnej miere. Tým narážam na časť, kedy sa zo zapáleného mladíka stal politik. Hoci je tu Barack pomerne popisný, veľa vecí je odbytých pár vetami. Zato časť jeho prvého prezidentského mandátu je popísaná (z hľadiska dôležitosti tak, ako to vidí autor) pomerne presne, ale počas štyroch rokov sa toho udialo omnoho viac a v knihe to vôbec nie je, hoci má sedemsto strán. Niekedy v budúcnosti sa dočkáme aj pokračovania, tak hádam tam niečo ešte doplní. Inak je potrebné siahnuť po knihách jeho manželky, ktoré dopĺňajú to nenapísané pánom Obamom. Dohromady je to pomerne komplexný obraz jedného prezidentského mandátu a toho, čo mu predchádzalo.


vanchovi
31.03.2023 4 z 5

Pre mňa trochu sklamanie, že osobné veci a mladosť sa dosť rýchlo preletia a potom je tam príliš rozvláčne opísaná jeho kampaň na prezidenta. Dozvieme sa síce zaujímavé veci, ale dalo sa to aj skrátiť. Obama sa nebojí napísať svoj názor na svojich politických predchodcov aj oponentov, za čo má plus, ale v určitom zmysle mu tam chýba nejaká lepšia sebareflexia, keď je jasne presvedčený o správnosti svojich návrhov a zmien, aj keď to bude asi len na čitateľovi, či súhlasí s jeho politikov. Určite oceňujem ale pohľad do zákulisia politiky a a možnosť nahliadnuť na to ako sa politici rozhodujú pri hlasovaní. Žiadny hlas nie je zadarmo a je neodpustiteľné podporiť návrh z konkurenčnej polickej strany len preto, že to pochádza od konkurenta.

jluky
18.02.2023 5 z 5

Kniha mi potvrdila jedno: že Obama je maximálne sčítaný, múdry človek s úžasným prehľadom. A utvrdila ma v tom, že politika je špinavá vec.

Pralev
22.01.2023 5 z 5

Neuvěřitelný vhled do mysli bývalého amerického prezidenta a z mého pohledu takový splněný sen - dozvědět se, co se honí hlavou někomu takovému a jak jeho život a práce konkrétně vypadá. Obama je zjevně velice inteligentní, hluboký a sečtělý člověk a v téhle knize je kromě přísně tajného vše - všechny myšlenky, plány, pochyby, úvahy, úspěchy i neúspěchy, chyby... Já si například vůbec nemyslím, že se Obama po vstupu do nejvyšší politiky nějak výrazně změnil a byť s drtivou většinou jeho názorů naprosto souzním a většinu změn a návrhů, které prosazoval, bych chtěl též, tak stejně si myslím, že demokracie v určitém ohledu funguje naprosto správně - brání příliš rychlým a extrémním změnám. Jasně, není to dokonalé a někdy je to až vyloženě nesmyslné (třeba když Republikán odůvodní hlasování proti návrhu jen tím, že ten návrh přišel od Demokrata; nebo naopak samozejmě). Ale ani Obama, ani já, ani nikdo jiný nemá patent na rozum a všechny informace; nikdo z nás nemůže předvídat všechny dopady a komplikace, a tak je podle mého názoru fajn, že proces samotný má určitou samoregulaci.

Zpět ke knize: Některé pasáže jsou trochu náročnější (především vnitropolitické boje v politickém systému, se kterým nemám vlastní zkušenost), často mi čtení zdržovalo to, že jsem si dohledával na Wikipedii o různých událostech další informace, u jmen fotky, abych věděl, o koho jde, u několika zmíněných Obamových proslovů celé proslovy na YouTube, k Deepwater Horizonu film atd. Nejvíc mě bavily pasáže o zahraniční politice, fascinující poznámky k Rusku (Obama naprosto přesně věděl, že za nitky tahá v Rusku Putin a Medveděv je jen loutka - dnes to vidíme i my "běžní smrtelníci" zcela zřetelně), ke konfliktu mezi Izraelem a Palestinou, k dynamice mezi Merkelovou a Macronem atd.

Zuzulet15
20.12.2022 5 z 5

Za mňa lepšie ako ňúrať sa v motivačných knihách je prečítať si životopis inšpiratívneho človeka.
Najviac ma bavili časti o zahraničnej politike.

jan37
01.11.2022 4 z 5

Trošičku jsem s knihou bojoval. Přece jen je dost informačně hutná a možna zbytečně dlouhá. Nicméně pro ty co mají rádi politické memoáry tak jde takřka o povinnost. Barack Obama byl ve své době fenoménem. Potěší několikrát zmínka Václava Havla. Těším se na druhy díl (tento konči v roce 2011). A znovu jsem si potvrdil, ze v USA bych fakt nechtěl žít. V ČR je zlatě a málo se uvědomujeme jak dobře se tu máme……

Pasadenka
26.10.2022 4 z 5

Knížka docela dlouhá a někdy nudná. Z počátku mi Bary přišel sympatico. Pak přišli na řadu jeho ambice a už se to valilo. Jsem pánem světa. :D

Knížka není intimní autobiografií podle mého gusta. Je osobní, no zároveň jde až příliš málo na dřeň. Nedotýká se pro mě opravdu zajímavých témat, jako je vyrůstání bez otce, smíšený původ, řešení rasové otázky v dětství, také postoj k domorodým Havajcům, reflexe irského původu, vychovávání běloškou částí rodiny a spousta dalšího. Jednoduše život před. Leč jedná se primárně o prezidentské paměti.

Ze začátku to byl zajímavý mladík. Pak přičichnul k politice a už to jelo. V jistém okamžiku, kdy se z muže přerodil v politika, mi začal připadat jak slaměný panák. Značka. V této rovině mě knížka bavila asi nejvíc. Jak musel začít dělat řemeslo, které je tak těžké. Co ho to stálo. Jak se měnil. A pak ty zákulisní čachre. I když o těch bylo natočeno tolik filmů a seriálů, že to snad nikoho nemůže překvapit. :)

A pak je tu spousta ideálů, které by si přál snad každý občan od svého politika. Zanícení a víra v něco většího, správného; snaha o nedosažitelný ideál. Ano i o tomto je tato kniha. Kéž by bylo víc takových politiků.

A také o chybách. Bolesti. Ješitnosti. Pořád se bavíme o americkém prezidentu, takže některé reálie u nás nejsou moc funkční. Neodmyslitelnou součástí je i rasismus. Zde musím podotknout, že mi knížka pomohla jej zas o kousek víc pochopit. Jakési univerzální propojení na základě barvy kůže bez ohledu na historii a původ. A pak stará známá nenávist na obou stranách a historické křivdy – generační hřích který nebude nikdy splacen.

Závěrem mi přišlo, že celá ta symbolika stejně nic nezměnila. Všechny ty ideálny a černošství stejně poslaly jako nástupce oranžového mužíka, který se snad narodil, jako Baryho protipól. Uvidíme, jak se vybarví druhý díl. No pro mě je Teddy pořád nejoblíbenější prezident – a nejen pro to, že jsou podle něj plyšáci. :D Jeho paměti i on sám jsou něco neskutečného.

maryzka
16.10.2022 3 z 5

Tak jsem přemýšlela jak okomentovat tuto knihu. Počátek mi připomínal knihu ,, Lev v ulicích,, později jsem si vzpomněla na jeden americký film( s milostnou romantikou)- dva kandidáti bílé a tmavé pleti bojují o post prezidenta- výsledek si každý domyslí, no a když se dostal do Bílého domu, tak kniha byla velmi nudná.

lukas9656
15.08.2022 5 z 5

Musím říct, že zpočátku jsem se trochu trápil, než jsem si zvykl na jména všech hlavních osob kolem BO a taky reálie USA, přeci jen geografie USA zůstává stále mou slabou stránkou. Pak se to ale rozjelo, asi nejvíc, když líčil primárky, boj s Hillary fakt stojí za to přečíst. Pak už jelo svěžím tempem a pro angličtináře: číst v originále je neuvěřitelný zážitek, který doporučuju. Myslel jsem, že už ve vzpomínkové knize nemůžu narazit na nová slovíčka, ale omyl, velký omyl. Expiate guilt, shoddy, assiduosly, lapel, mantel, mint. Barack je boss.

lernami
27.07.2022 4 z 5

Kniha byla parádní - svým rozsahem trochu výzva, ale zase byla napsána velmi čtivě a srozumitelně. Dá vám to takové behind the scenes politických kampaní a samotného úřadování v pozici prezidenta.
Jako Češku mě moc potěšilo, že byl v knize několikrát zmíněn Václav Havel, krásně to ukazuje, jak veliký dosah V. Havel doopravdy měl.
Určitě mi kniha pomohla nahlížet na problémy z více úhlů a pochopit motivy, které stojí za mnohdy na první pohled nepochopitelnými rozhodnutími světových lídrů. Svět není černobílý a je fajn si to čas od času připomenout.
A poslední, co bych ráda vyzdvihla, je tón, kterým je kniha protkaná - pokora a úcta ke svým spolupracovníkům se u Obamy zapřít nedá.

hippiesak
13.07.2022 4 z 5

WAU, to byla ale mega kniha! Cože?!? To je jen první díl?!? :) :) :) Nechápu, kde na to Obama bere čas, to všechno takto sepsat :) Ne, vážně... To je tak detailní vzpomínka na jeho 1. funkčního období (+ samozřejmě období před jeho nástupem na post prezidenta), že někdy až žasnu. Četlo se to celkem dobře, dokonce někdy jsem si myslel, že čtu nějaký napínavý románový příběh (havárie plošiny Deepwater Horizon, útok na Bin Ládina). Ale byly zde i pro mě nudné politické pasáže. Uvažoval jsem hodnotit něco mezi 3* a 4*, ale nakonec dám 4*. Četlo se to totiž fakt v podstatě dobře a smekám nad tímto člověkem. Kdyby byla pravda jen polovina toho, co tvrdí, že udělal, tak fakt klobouk dolů. Cca 3x různě v knize také zavzpomínal na Havla, kterého obdivoval a 1x v podstatě i zesměšnil Klausa :) Hele, já toho chlapíka mám rád a vždy jsem ho obdivoval. Druhou knihu si nejspíš přečtu taky, ale tentokrát z knihovny. Tuto jsem dostal darem, ale prodám. Pro mě stačí přečíst jednou.

lenka2557
12.06.2022 3 z 5

Knihu jsem četla dlouhé tři měsíce. Je psaná dobře, lidsky, přehledně, nicméně občas jsem se vzhledem k tématu a jeho rozsáhlosti v knize musela ke čtení přemlouvat. Po přečtení mám rozepsaný seznam témat, které si budu chtít dostudovat, a knížka má právoplatné místo v mé knihovně. Nicméně si nejsem jistá, jestli budu chtít podobně investovat svůj čas i do druhého dílu.

Toledo
28.02.2022 5 z 5

Kniha pojednává o prvních 4 letech prezidenta Obamy ve funkci plus je tam na začátku zmíněno jeho dětství a jak probíhala kandidatura na prezidentský post.
Musím se přiznat, že jsem ani nečekala, že mě to bude tak bavit. Avšak všechna témata jsou psaná velmi zajímavě, často prezident zmiňuje historický kontext než se pustí do vyprávění samotné zahr.pol. situace, což je skvělé.
Člověku to také dává obrázek o fungování Kongresu a americké politiky jako takové a často jsou zmíněny pocity/názory p. Obamy na jednotlivé situace a jaké to pro něj bylo.
Kniha je psaná opravdu čtivě, oceňuji talent to takto sesumírovat, aby to bylo pro čtenáře jak zajímavé, tak poučné.
Těším se na druhou knihu :)

kozisek1
07.02.2022 5 z 5

Dočetla jsem to tedy celkem asi za 6týdnů. Textu je tam opravdu hodně. Některé témata opravdu těžké, jejich politika se líší od té naší.
Pro fanoušky B. Obamy doporučuji.

pungoš
19.01.2022 5 z 5

Musím říct, že jsem nadšen. Sice jsem tuto knihu četl téměř dva měsíce, ale na můj pohled na exprezidenta Obamu se vylepšil. A jsem velmi rád, že jsem zjistil spoustu dalších informací. Také autor zbytečně nenatahuje a necpe tam tolik informací. Vřele doporučuji a určitě se vám to bude líbit :)

ondrishbooks
04.12.2021

Politické memoáre Baracka Obamu som čítal v angličtine takmer rok,ale to hlavne preto,lebo som mal rozčítaných X ďalších kníhkaždopádne išlo o veľkú výzvu,či to dočítať v origináli,alebo počkať na preklad. Nakoniec zvíťazila prvá možnosť a nemôžem byť viacej spokojný. Obama má,a čo ma najviac udivovalo počas čítania,neuveriteľne bohatú slovnú zásobu. Vyhýba sa klišéovitému opisovaniu udalostí. Nie je nudný.
Hoc sú to politické memoáre,nebojí sa byť aj trochu osobný;predsa len je to manžel a otec. Ak ale chcete vedieť viac o jeho osobnej stránke,nápomocnou môže byť kniha Audacity of hope alebo sprostredkovane aj Becoming od manželky Michelle.
Promised land je vhodná hlavne pre tých,ktorý sa radi porýpu v americkej politickej scéne a jej kuloároch.

Štítky knihy

prezidenti USA autobiografie

Autorovy další knížky

Barack Obama
americká, 1961
2021  88%Země zaslíbená
2009  74%Cesta za sny mého otce
2010  63%Odvaha doufat

Kniha Zasľúbená zem je v

Právě čtených20x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených6x
Knihotéce90x
Chystám se číst142x
Chci si koupit48x
dalších seznamech5x