Zaplatit zemi

Zaplatit zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485790/bmid_zaplatit-zemi-Ook-485790.png 4 31 6

Dědic Roberta Crumba a Arta Spiegelmana přichází s mistrovským dílem komiksové novinařiny o severoamerických domorodcích, těžbě surovin a našemu dluhu vůči přírodě. V širokém údolí řeky Mackenzie žijí Denéové dle svého líčení odnepaměti. Denéové cítí, že oni patří zemi a ne naopak – země je klíčová pro jejich živobytí i vlastní způsob života. Jenže v Severozápadních teritoriích subarktické Kanady se rovněž nacházejí cenné přírodní zdroje včetně ropy, plynu a diamantů. S těžbou přišla pracovní místa a investice – ale také stavba silnic, potrubí a jedovatý odpad, které zjizvily krajinu, a alkohol, drogy a dluhy, které drasticky proměnily životní styl domorodých obyvatel. V komiksu Zaplatit zemi cestuje Joe Sacco po zamrzlém Severu a nachází lidi, kteří se snaží vyrovnat s rozporuplnými důsledky průmyslového rozvoje a nevyčíslitelnými ztrátami krutého koloniálního dědictví. Na pozadí rozlehlé a nádherné krajiny, v níž lidé vypadají zcela malincí, Sacco zpovídá trapery a náčelníky, aktivisty a kněží, a vypráví pak rozmáchlý příběh o penězích, závislosti, ztrátách a kultuře, s ohromujícími vizuálními detaily, na něž jsme si u tohoto velkého komiksového reportéra dávno a rádi zvykli.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Paying the Land , 2020


více info...

Přidat komentář

Zmiu
05.10.2023 4 z 5

V mnoha případech je komiks dobrým médiem pro přiblížení tématu, ke kterému by se člověk sám nedostal, ale zde jsem si občas říkala, že bych si vše radši přečetla v klasické knize. Téma je závažné, zpracování důkladné, ale přiznám se, že jsem se místy ztrácela, jak se měnili jednotliví vypravěči. I tak ale můžu komiks vřele doporučit.

Zuzvil
09.08.2023 4 z 5

Hned chvilku po začátku čtení tohoto komiksu mě zaujaly především dvě věci, první - doslova mě fascinovala propracovaná kresba černobílých obrázků autora, to je opravdu detailní famózní práce. A zadruhé je komiks jako taková reportáž, ještě jsem se s tímto stylem v tomto žánru vlastně asi nesetkala. V knize se pohybujeme na severu Kanady, kde "sledujeme" komunitu Indiánů. Kniha je velmi poutavá, poučná a přímá, k přečtení můžu určitě doporučit.


Jezinkabezinka
23.07.2023 5 z 5

Skvělá komiksová reportáž ze vzdálené Kanady. Ale na otázky, které přináší není jednoduchá odpověď. Je to hodně o zamyšlení se o kořistnickém stylu života a provázanosti světa. A taky o tom, že je těžké vrátit se v čase.
Vyváženost a i určitá poetika mne nadchla.

bagel
16.08.2022 5 z 5

Kniha ukazuje hodně neznámou část kanadské historie. Značnou část tvoří rozhovory se členy indiánské komunity a některé pasáže byly hodně drsné. Během čtení jsem několikrát hledala v mapě území, na kterých se děj odehrává. Určitě lze najít spojitost s osudy jiných domorodých obyvatel v různých světadílech. Doporučuji stejně jako ostatní knihy J. Sacca.

Ivan Kučera
31.03.2022 4 z 5

„Všechno zlé má svůj kontext.“ Mám rád indiánsku mytológiu (mayovky, Cooper, Běsnění kojota, Skalpy), ale ak aj vy, tak nech už budete od Zaplatit zemi čakať čokoľvek, zrejme zostanete prekvapení. Prekvapení nebudete iba v prípade, že poznáte predchádzajúcu tvorbu Joea Saccu. Nie je to komiks s „bežným“ scenárom, s klasickou zápletkou. Je to skôr komiksová reportáž resp. dokument. Vystupuje tu nielen Sacco, ale i ostatné postavy sú skutočné, zostali im aj ich civilné mená. Sacco ide niekedy až príliš do hĺbky. Pri scénach, v ktorých nám vysvetľuje ťažbu nerastných surovín, je až únavné detailný. Ale ono to spolu všetko súvisí a asi bolo nutné spracovať to takýmto spôsobom, aby sme pochopili, čo sa vlastne stalo. Podobné kultúrne genocídy sa diali všade na svete, viď. Austrália, Amazonka. K zamysleniu núti aj ustavičný kolotoč (nivočenie prírody je určite strašné a zničí nás, ale ruku na srdce, kto by si dnes dokázal predstaviť svet bez všetkých jeho technologických vymožeností, ktoré majú základ práve v ťažbe?).

RaptoR
25.03.2022 5 z 5

Joe Sacco trochu jinak, než jsme na něj zvyklí. Přesto opět zevrubný pohled, tentokráte na problematiku kanadských indiánů, jež ve své podstatě lze aplikovat na všechny snahy "západní" civilizace o začlenění domorodých kultur. Joe Sacco upevňuje své místo na trůnu komiksové žurnalistiky. Více v recenzích.

Štítky knihy

Indiáni těžba nerostných surovin

Autorovy další knížky

Joe Sacco
maltská, 1960
2007  93%Bezpečná zóna Goražde
2007  80%Palestina
2010  87%Gaza: Poznámky pod čarou dějin
2009  74%Šíbr
2022  80%Zaplatit zemi

Kniha Zaplatit zemi je v

Právě čtených1x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce24x
Chystám se číst42x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x