Gaza: Poznámky pod čarou dějin

Gaza: Poznámky pod čarou dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56224/bmid_gaza-poznamky-pod-carou-dejin-cQv-56224.jpg 4 52 13

Když v roce 1956 zastřelili izraelští vojáci v Chánu Júnis a Rafahu bezmála čtyři sta lidí, šlo zdánlivě jen o poznámku pod čarou v dlouhé a krvavé historii izraelsko-palestinského konfliktu. Byl to chladnokrevný masakr, nebo jen hrozná chyba? Právě na to se padesát let poté Joe Sacco snaží přijít v rozhovorech s uprchlíky, vdovami i šejky. Jeho pátráním a historickými retrospektivami se ovšem prolíná současnost Gazy: druhá intifáda, islámští radikálové a bourání stovek palestinských domů v Rafahu. Tak jako v Palestině a Bezpečné zóně Goražde se Saccovi i tentokrát podařilo objektivně přiblížit čtenáři jeden z nejtrpčích konfliktů našeho věku a kombinací orální historie, memoárů a komiksové reportáže zachytit tragédii v krystalicky čisté podobě. „Chci, aby lidé u tohoto románu docenili ztracené molekuly konfliktu: detaily, jež definitivně zmizí s lidmi, kteří si je pamatují. Rovněž ale chci, aby si lidé uvědomili, že televizní zprávy sledují bez kontextu a že historie nic neodpouští. Jeden incident může doznívat celé století nebo i déle.“... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Válečné

Vydáno: , BB art
Originální název:

Footnotes in Gaza , 2009


více info...

Přidat komentář

Jezinkabezinka
12.04.2024 4 z 5

Obsáhlý komiks, kde za stejně za chvíli ztratíte v hromadě jmen. Velká snaha vytáhnout na světlo 2 masakry ze Sinajského tažení. Pod název je velmi výstižný, protože je to jen kapka v moři. V moři krutosti dějin. Protože co se přesně stálo a proč, se stejně už nedozvíme, ale všem bude jasné, že oficiální vládní přihlášení je hnus. Velmi oceňuji přidané prameny.

lencin
19.09.2020 5 z 5

Komiks. Vynikající.
(2010)


keny
30.12.2019 3 z 5

Před měsícem jsem poprvé navštívila Izrael a dodatečně si dočítám informace. Komiksy Joa Sacca jsem si chtěla přečíst už dávno, proto se mi Gaza moc hodila, abych zase trochu víc vhlédla do problematiky. Obdivuji jeho preciznost, snahu o objektivnost, styl kresby a v neposlední řadě i odvahu...Už se těším na čtení dalšího autorova komiksu

MCGinger
15.08.2018 5 z 5

Taková malá cestovní knížečka... Dobře: jedná se o vskutku velkou knihu, ať už rozměrem nebo obsahem.

Joe se vrátil do Gazy a na rozdíl od nahodilých rozhovorů, které s místními prováděl při práci na knize Palestina, mu v této knize šlo o víc. Jeho cílem bylo dopátrat se pokud možno pravdy ohledně dvou incidentů (izraelský slovník) z roku '56. Jestli se mu to podařilo posuďte sami v knížce a udělejte si na to vlastní názor. Minimálně se však snažil více ověřovat jednotlivé výpovědi a dodávat i názory protistrany, stejně jako oficiální zprávy a informace z dobového tisku.

Joe opět odvedl dobrou práci jak ve vyprávění, které by vydalo na plnohodnotnou "obyč" knížku, tak v kresbě, která je opět detailní a mně se prostě jeho celostránkové obrazy opravdu líbí (byť zde neukazují nic pěkného).

Přišlo mi vtipné, že v českém překladu evidentně někdo použil funkci 'najít a nahradit vše' v případě opravy jména 'Ábída. Dvakrát se tedy opravilo klasické slovo nabídli na n'Ábídli.

Tomas@S
08.11.2017 5 z 5

Jedna se o opravdu monumentalni dilo. Motivaci k jeho precteni bylo moje nadseni z jineho autorova eposu, Bezpecna zona Gorazde. Obdobne jako tam se jedna o kombinaci autorovych osobnich zazitku pri patrani po ocitych svedcich a liceni vyslechnutych svedectvi. V tomto pripade se vse toci kolem dvou zasadnich, dnes uz historickych, stretu v pasmu Gazy. To co autor proziva a zprostredkovava i nam ctenarum je divoka demolice palestinskych ctvrti v obdobi zacatku valky o Irak. Druha linie je liceni udalosti az v dalekem roce 1956, kdy se udal ve stejnych mistech masakr tehdejsich uprchliku opet izraelskou armadou. Oba strety jsou tragicke a uprchlici v nich vystupuji jako obeti armadni svevole. O uprchliky se temer nikdo nezajima a mistni udalosti jsou izraelskou armadou a vladou liceny uplne jinak, nez jsou ocita svedectvi obyvatel. Autor vse vykresluje (a to doslova) v neuveritelnych detailech. Dokoncit a realizovat toto dilo muselo stat obrovske usili a spoustu casu.

martinstefko
31.08.2017 5 z 5

Joe Sacco především opět dokázal, že komiks může být médiem pro dokument, a to dokument komplexní, který se dovede na pravdu dívat ze všech pohledů, i když je jasné, komu Sacco trochu nadržuje. Ale je to dobře, podobné poznámky pod čarou si musíme pamatovat.

LordSnape
31.01.2016 3 z 5

O něco lepší než Palestina i když je to víceméně stejně nevyvážené a o třídu horší, než Goražde. Gaza je prostě problém a byly o ní napsány už stohy papíru. Vlastně mě na komiksu štval opět ten ten neúnosný rozsah a snaha ze svědků dostat jen ten pověstný rok 1956, na který se Sacco klepal jako malé děcko. Opět tu nenajdeme žádný soucit nebo pomoc obyvatelům, ale jen honbu za tragickou událostí, která prostě fascinuje, přitahuje a hlavně prodává. Ale psát by se o tom vlastně mělo, záleží pak ale jak.

oladnb
08.01.2016 5 z 5

První moje přečtená kniha od Saca byla Bezpečná zóna Goražde. Byla jsem z ní nadšená. Gaza se mi také líbila, ale některé věci jsem pochopila až díky dodatkům na konci knihy. Stále obdivuji jeho pečlivou kresbu a v tomto případě bych ocenila o trochu větší zasazení do kontextu doby před 50 lety. Jinak obdivuhodný výkon této mravenčí práce, doporučuji přečíst.

CorneKraan
15.12.2015 5 z 5

Moje první přečtená věc od Joe Sacca. Dávám pět hvězdiček, ale to jen proto, že víc nejde. Úžasný nápad a skvělé zpracování! Nepříjemné čtení pro zastánce židovského státu. Šokující pro diváky televizních zpráv typu nova nebo prima..

varanbooks
19.06.2015 1 z 5

Já měl pocit, že čtu staré noviny. Proč tam vůbec byly obrázky (dosti prkenné, bez pohybu), proč to vůbec byl "grafický román" a ne esej, když je tam tolik písmen, jimž ty kresby vyloženě překážejí, nechápu. Neusnout u tohohle špalku považuji za jeden ze svých životních výkonů.

splichalka
27.09.2014 5 z 5

Děkuji ti, Joe, za další skvělou lekci z historie jednoho konfliktu podanou tak, abychom si uvědomili, že informace poskytované médii jsou většinou omezené, jednostranné a vytržené z kontextu. V mém případě nastal díky této knize čas pochybovat o obecně přijímaném západním politickém světonázoru, a to nejen v případě Palestiny a pásma Gazy.

Honzeecheck
09.11.2013 5 z 5

Zásadní dílo. V Palestině mi Sacco zformoval můj názor na palestinskej konflikt, Gaza je ale ještě lepší. Mělo by bejt povinná školní četba, aby všichni pochopili že svět není jen černobílej.

hladko
05.12.2011 3 z 5

Historii píší vítězové. Kdo je však vítězem v letitém Izraelsko-palestinském konfliktu už nelze s jistotou říci. Dopátrat se pravdy s odstupem času, obklopen soukolím křivd, teroru a všudypřítomného strachu - to je obdivuhodná mravenčí práce reportéra, spisovatele a kreslíře Joe Sacca. Jeho komiksová kniha „Gaza: Poznámky pod čarou dějin“ mi pocitově nejvíce připomíná umělecky zpracovaný filmový dokument. Sacco se snaží vydolovat co nejvíce skutečností o palestinských masakrech spáchaných v pásmu Gazy v roce 1956, jež cíleně zamlčovány, stávají se neviditelnou poznámkou pod čarou historického vědomí, ačkoliv se jednalo o nechutný masakr, kdy izraelská armáda zbytečně zabíjela stovky palestinských civilistů. Kniha nám dává možnost lépe se zorientovat ve složitém, přitom mediálně tak často propíraném, konfliktu blízkého východu. Tím nejdůležitějším rysem knihy však je, že je viděna optikou palestinských obyvatel, uprchlíku ve vlastní zemi, tedy pohledem v Česku téměř nepřipomínaným. Ctím Sacca, protože on se snaží ctít pravdu. Minulost se musí opakovaně oprašovat a předkládat veřejnosti, aby současnost mohla být, ve všech kontextech, pochopena správně. O historii Blízkého Východu v době, jež přihrává vzrůstajícímu nacionalismu a nevraživosti vůči všemu "neevropskému", ani nemluvě.

Štítky knihy

Izrael Palestina okupace palestinských území grafické romány Gaza, Pásmo Gazy

Autorovy další knížky

Joe Sacco
maltská, 1960
2007  93%Bezpečná zóna Goražde
2007  80%Palestina
2010  87%Gaza: Poznámky pod čarou dějin
2009  74%Šíbr
2022  80%Zaplatit zemi

Kniha Gaza: Poznámky pod čarou dějin je v

Právě čtených2x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce28x
Chystám se číst42x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x