Zapadlé dny

Zapadlé dny https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454042/bmid_zapadle-dny-wPa-454042.jpg 5 8 8

Někde hluboko v nás jsou stále zakořeněné zvyky a tradice, které zcela nevymřely. Mnohé z nich jsou v jiné formě zachovány dodnes, jiné zas s vývojem společnosti mizí, časem zapadnou a stanou se už jen historií. Návraty zapadlých dnů nám přiblíží tradiční rodinu, kdy je očima dětí vyobrazen celý rok, od lidových zvyků až po křesťanské svátky. Hlučinské zvyky a tradice si zkusíme touto knihou připomenout.... celý text

Přidat komentář

ujira
31.03.2022 5 z 5

Vyprávění jemné, romanticky moravské, provází nás českým rokem, zvyky a tradicemi, vyprávění o ideální rodině a vesnici. Krásné, milé.

Ponikova
09.01.2022 5 z 5

Nádherná, poetická kniha. Opravdu pohlazení po duši, jak už někdo psal.


Banni37
07.06.2021 5 z 5

Pohlazení po kousku dětské duše v každém z nás. Určitě se ke knize znovu vrátím, je to jako kdyby mi ten příběh vyprávěl můj dědeček. Jsem vděčná, že mě dětstvím provázela alespoň část zmíněných tradic z knihy, patří totiž k těm, které zůstanou hluboko zakořeněné v srdci.

Dorka265
02.11.2020 5 z 5

Knihu jsem četla srdcem, jelikož v tomto regionu žiju celý svůj život. Poeticky napsaná kniha s reálnými příběhy uprostřed rodinného kruhu, které se odehrávají během celého kalendářního roku. Vypráví jak se na Hlučínsku žilo v duchu křesťanských hodnot, které k nám neodmyslitelně patří. Během četby se čtenář může hmatatelně ocitnout v dané době, cítí vůni přírody, teplo kamen i láskyplnou rodinnou atmosféru, založenou na úctě k rodičům a pevné víře. Na celém čtení je povzbuzující láskyplný pocit, který vás provází během celé četby.

Krch
20.10.2020

Zapadlé dny…poetické a niterné vyznání autorky ke kraji z něhož vzešla, jeho zvykům, svátkům, tradicím, jejichž koloběh je protkán krásami i těžkostmi všedních dnů…svůj rodný kraj zpodobňuje ve všech čtyřech ročních obdobích, která vnímá citlivě dětskýma očima hlavní hrdinky a tak se čtenář stává svědkem nejen nejnepatrnějších proměn v přírodě, stává se také poutníkem jenž opakovaně v reálném čase a prostoru, nebo jen ve vzpomínkách navštěvuje místa a připomíná si okamžiky blízké svému srdci.

marek8880
13.10.2020 5 z 5

V Zapadlých dnech se přeneseme o více jak půlstoletí nazpět do časů předtelevizních, kdy v rodině maminky Rézy a taty Josefa prožívají sourozenci Anežka a Hanýsek ve svém rodném hlučínském domku, který hlídá nejen soška Panny Marie ale i pes Ořech, jeden celý rok v konejšivém rytmu, který určují nejen roční období, ale i tradice, obyčeje i vyprávění draček peří či milované stařenky chodící výhradně v kroji, protože na nové "panské" oblečení si už nezvykne. Dojemné téměř jako Heidi, devčátko z hor:)

sannio
12.10.2020 5 z 5

Autorka zpracovala zapomenuté tradice ze severomoravského Hlučínska do velmi příjemné podoby, čtenář se ocitá ve světě starých řemeslníků a dnes již zapadlého světa...

spacilovaanna
30.09.2020

Krásné a milé zpracování tradic z venkova. Pohlazení na duši...