Zámek a pomeranč

Zámek a pomeranč https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418222/bmid_zamek-a-pomeranc-rEU-418222.jpg 5 21 5

To, že kominík nosí štěstí, vědí všichni lidé a hlavně ti, kteří mají na šatech knoflíky. Věděl to i chudý sirotek Jeník. U svého roztrhaného kabátku ale žádný knoflík neměl, a tak se mu štěstí vyhýbalo. Jednoho dne se mu poštěstilo jeden knoflík získat, pravda, trošku nepoctivě. Přál si zámek na skleněné hoře a pomeranč. Ani jedno z toho sice nezískal, ale štěstí mu ten nalezený knoflík nakonec přece jen přinesl…... celý text

Přidat komentář

mataaskorice
16.02.2021 5 z 5

Tuto útlou knížečku jsem si koupila pro její krásné ilustrace. Wolkerův text s obrázky Lucie Sunkové souzní, padnou si do noty, jeden druhého dělá dokonalejším. Vyprávění o chudém sirotkovi Jeníkovi je křehkým poetickým příběhem se šťastným pohádkovým koncem.

DádazPrahy
29.11.2020 4 z 5

Moc hezká pohádka, přiznám se, že jsem nevěděla, že takovou Jiří Wolker napsal, ve škole nám ukazovali poněkud jednostranný pohled na tohoto básníka - četli jsme "Baladu o očích topičových" a sbírku "Těžká hodina".
Knížka je moc pěkně zpracovaná a doplňují ji krásné ilustrace.
Jenom nevím, proč nakladatelství změnilo název - myslím, že měl být ponechán původní název "O kominíkovi." Doporučuji.


lucakuca
26.04.2020 5 z 5

No prostě ZOO!!! Ronila jsem KROKODÝLÍ slzy, protože jsem brečela jako ŽELVA a do kapesníku jsem troubila jako SLON. A doma se mně hihňali jako VOPICE.

Natique
02.02.2020 5 z 5

Překrásná pohádka! Nemám co dodat, vše je v komentáři níže :-)

Osice
11.01.2020 5 z 5

Knihu jsem objevila mezi novinkami v knihovně, zaujala mě svou obálkou a její název ve mně vzbudil zvědavost. Dodnes jsem netušila, že J. Wolker napsal něco i pro děti. Upřímně jsem z knihy nadšená. Má krásný příběh, protkaný hlubokými myšlenkami, které mne nutily šáhnout si do svědomí – např. když něco dáváme těm, kteří jsou na tom hůře než my (v příběhu sirotek Jeník), tak nedáváme svoje nejlepší věci; míra štěstí je relativní (kdo nic nemá, tak je šťasten i z mála) a i ti z nejchudších mají svá tajná přání, netouží pouze po dobrém jídle a pití. Hodně sympatické mi bylo, že se Jeník snažil udělat něco pro to, aby svých přání dosáhl. Pohádka (původní název O kominíkovi) je plná lidské dobroty a ten konec je skutečně nádherný...

Jazyk může někomu připadat podivný, zastaralý, ale právě v tom je to pravé kouzlo. Atmosféru dob dávno minulých dotváří „luxusní“ ilustrace L. Sunkové. Dcera (necelé 4 roky) napjatě poslouchala, občas se na něco doptala a i přes archaický jazyk příběh pochopila. Přesto samostatně čtoucím dětem bude text pravděpodobně působit velké problémy, a tím pádem nemá kniha Zámek a pomeranč šanci stát se populární dětskou knihou. Škoda, mě si získala!

Autorovy další knížky

Jiří Wolker
česká, 1900 - 1924
2008  74%Těžká hodina
2008  74%Host do domu
1999  85%Básně
2004  89%Balady
1964  97%Balada o námořníku