Zahrada mého života

Zahrada mého života https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389395/mid_zahrada-meho-zivota-kGZ-389395.png 4 66 21

Je pozdní léto roku 1939, kdy je mladá, teprve patnáctiletá dívka Marie vyhnána zlou macechou do světa. Je sama, bez prostředků a nemá kam hlavu složit. Ocitá se v Brně, kde se uchází o místo služky v židovské rodině, a tam ji také zastihne začátek 2. světové války. Jen díky útěku na poslední chvíli není spolu se zbytkem rodiny deportována do koncentračního tábora. Ukrývá se v klášteře, slouží v rodině nacistického přívržence, a nakonec prchá ke své jediné tetě do Prahy. Ovšem i tentokrát hraje čas s Marií riskantní hru. Marie přijíždí do Prahy dne 25. května 1942, jen dva dny před atentátem na R. Heydricha. Nemá na výběr, znovu musí bojovat o holý život. Není čas utíkat, a proto musí se skrýt na půdě jednoho z činžovních domů ve Staré Libni. Čas pomalu odbíjí a oddíly SS jednotek se blíží a prohledávají jeden dům po druhém... Jaký může být osud osiřelé venkovské dívky ve víru válečných událostí? Je možné přežít, a dočkat se osvobození?... celý text

Přidat komentář

sladkovka
13.09.2023 5 z 5

Za mě kniha získala všech 5 hvězdiček. Je to útlá kniha a přitom tolik prožité bolesti, trochu radosti a lásky. Přitom všem žádná podpora rodiny, spíš naopak. Jsem ráda, že nemusím nic takového prožívat a ani řešit.
Byla to má prvotina od této autorky a ráda se k ní ještě vrátím. Doporučuji!!!

lalela
26.07.2023 5 z 5

Celý život v jedné knížce. Ale tak procítěné a intenzivně napsané vyprávění vám chvílemi vhání slzy do očí. Nelehkost tehdejší předválečné a meziválečné doby, utrpení a skromný život, se kterým se hlavní hrdinka vyrovnala a prostě ho žila. Autorku jsem vůbec neznala, a moc se těším na její další knížky, co budu číst.


rumova_kulicka
05.06.2023 5 z 5

Nevím, jestli je tento příběh příběhem skutečné ženy nebo poskládaný z osudů více osob. Ale vyprávění působí tak autenticky, že jsem se nemohla od čtení odtrhnout. Klidně by ho mohla vyprávět jedna z mých babiček, obě byly podobný ročník, jedna dokonce Marie. Tím jak projdeme během pár hodin celým Mariiným životem, jejím nelehkým osudem a nelehkou historií minulého století, je to velmi intenzivní čtení. Mnohokrát mi tekly slzy, což se mi moc často nestává.

Jirinamac
03.04.2023 5 z 5

Životní příběh jedné ženy, kdy jsem měla pocit, že je to příběh přímo autorky, jak opravdově je vyprávěn. Našla jsem tam i hodně společného s naší rodinou. I můj otec byl ročník 1924 a za války pracoval v Letňanech, moje teta bydlela v Libni a moje máma v Krči a něco jsem znala z vyprávění, tak mi ten příběh byl blízký. Byla to má 1. knížka od J.Z. ale určitě si přečtu i další knížky.

monushka
05.11.2022 4 z 5

Má první kniha od paní Závodné a rozhodně ne poslední. Ráda čtu o životních příbězích druhých lidí.

mira399
10.01.2022 4 z 5

Čtivé vyprávění o naší době minulé bez příkras. Marie to opravdu neměla v životě jednoduché a moc jsem jí fandila. Určitě si ráda přečtu další autorčiny knížky.

morava
02.05.2021 4 z 5

Tak po precteni , pro mne prvni knihy od teto autorky, si urcite budu chtit precist i dalsi jeji knihy. Zajimave vypraveni stare pani Marie, ktera vzpomina na zivot, ktery se s ni zrovna nemazlil. Vypraveni bylo poutave, jelikoz Marie se za svuj dlouhy zivot dostava do ruznych situaci v ruznem obdobi , at uz je to zacatek 2, svetove valky, nebo treba rok 68, a dostaneme se i do roku 89. A my sledujeme zivot jeji , i jeji rodiny, a to, jak se museli vyrovnavat se situacemi, ktere udalosti techto let s sebou prinesly.

danazeskolky
14.03.2021 2 z 5

Jsem z knihy trochu v rozpacích. Příběh zajímavý, ale spíš mi to připadá, jak jeden z příběhů Paměti národa. Nijak neupravené vzpomínání, bez snahy vyhnout se klišé. Občas s gramatickými chybami. Hlavní postava mě někdy dost rozčilovala, její názory a jednání, ale to není podstatné. Prostě mně to nepřipadá jako kniha.

oskarina
14.09.2020 5 z 5

WAU! Opravdu strhující příběh, od autorky moje první kniha a rozhodně ne poslední! Připomíná mi styl pí. Mornštajnové, i když toto mě bavilo asi ještě víc.

Dela111
30.08.2020 4 z 5

Zahrada mého života je příběhem ženy, jejíž život byl ovlivněn několika politickými režimy. Stará paní vypráví posluchačům o své životní pouti a do jejích zážitků se promítají velké historické okamžiky naší země - druhá světová válka, budoucnost určující rok 1948, nespravedlnost politických procesů v padesátých létech minulého století, některé rehabilitace v šedesátých létech, pražské jaro, noc z 20. na 21.8.1968, období normalizace a sametová revoluce. Zaujal mě výborný popis neoblíbených akcí "Z". Ani jsem netušila jak důležité stavby se v jejich rámci také realizovaly.
Dá se říci, že je to silný příběh, ale ne výjimečný dějem. Mimo hodně špatný vztah s otcem, mělo podobný život mnoho žen narozených ve dvacátých létech minulého století. Celé je to hezky a velmi čtivě napsané.

pavlinka0250
07.06.2020 5 z 5

Poutavě sepsaný životní příběh paní Marie napříč druhou světovou válkou až po dnešní dobu.
Tohle vyprávění mě opravdu dostalo, od čtení nešlo odejít a knihu stále nemůžu pustit z hlavy.
Zahradu mého života vřele doporučuji k přečtení.
*****

RADOST
16.01.2020 4 z 5

Co všechno obsáhne jeden obyčejný devadesátiletý lidský život? Jednoduché, až strohé vyprávění staré paní o jejím životě, započatém v roce 1924. Život je vždycky boj mezi vnějškem a vnitřkem. Mezi společenskými a politickými tlaky, působením rodiny a vlastním cítěním a svědomím. Autorka ho prožila, jak nejlépe uměla. Všechna čest. Knihu jsem si dle anotace a štítků vytipovala do čtenářské výzvy jako knihu o holokaustu. Ano, je mu věnována určitá část. Ale kniha je především výpovědí o posledních 90 letech prožitých v naší zemi.

kasavubu
31.10.2019 4 z 5

Obdivuhodný příběh ženy, k němuž mám v podstatě jen jedinou výtku, a to je způsob, jakým byl napsán. Úplně mi nesedla stylisticky jednoduchá forma vyprávění. Kdyby to bylo napsáno jako skutečný román, nemělo by to chybu. Takhle musím bohužel ubrat na hodnocení.

ladyka
07.10.2019 5 z 5

Kniha o životní pouti jedné ženy, neobjemné do stran, ale objemné do zážitků a dojmů. Žádné zbytečné filozofování, kudrlinky ani vycpávky, je to jako by vám svůj život vyprávěla vaše babička nebo prateta. I když nejsem úplně asi cílová skupina, i v takovém zdánlivě jednoduchém příběhu jsem našla kouzlo, a to v jeho opravdosti a obyčejnosti.

katerina3678
29.09.2019 5 z 5

Krasny pribeh. Jakoby jsme to prozivali s nimi. Maloktera kniha me dokazala zaujmout jako tahle.

Ozinka
18.06.2019 3 z 5

Styl je hodně jednoduchý a příběhy plytké. Jakoby svůj zajímavý příběh 94 letého života povídala nějaká babička své dospívající vnučce.

Renatecka
28.05.2019 5 z 5

Úžasná kniha, krásný obraz toho, proč vlastně lidé za minulého režimu jednali tak, jak jednali a že uvnitř to prostě někteří nemysleli zle, pouze doba byla zlá...

Kvetulina
24.05.2019 5 z 5

Velmi zajímavý pohled na nelehké časy. Líbilo se mi to stejně, jako její předešla díla a moc se mi líbí autorčina forma projevu.

Knižní střípky
03.05.2019 5 z 5

Další z knih s málo stranami, ale o to více silným příběhem, který vypráví jedna stará paní. Jelikož zažila 2.světovou válku, období normalizace a dožila se úctyhodného věku je v současnosti pozvána, aby o svém životě povykládala mladé generaci. A tak se před zraky posluchačů a nás čtenářů odvíjí pohnutý životní příběh této obyčejné české ženy a její rodiny.
Mariino vzpomínání mi připomnělo knihy paní Körnerové, Mornštajnové a byla jsem moc spokojená. Kdo má rád knihy výše uvedených autorek, určitě vyzkoušejte i Zahradu.

kenedu
26.04.2019 5 z 5

Pokud by bylo možné, přidal bych ještě jednu hvězdičku.
Krásné vzpomínky na nelehký život.