Záhady filosofie

Záhady filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396444/bmid_zahady-filosofie-JSR-396444.jpg 5 4 1

Steinerovo pojednání o filosofii vychází z protikladů Goethova a Newtonova pohledu na přírodu. "Goethe pokládá smyslové orgány člověka za nejlepší, nejvyšší fyzikální přístroje. Oko je pro něj nejvyšší instancí k určení zákonitých vztahů pro svět barev. Newton a fyzikové zkoumají jevy, které přicházejí v úvahu, pomocí experimnntů, které byly doslova odděleny od člověka ..."... celý text

Přidat komentář

džanaka
15.07.2022 5 z 5

Dějiny filosofie, které nejsou pouhým katalogem historických filosofů. ale ukazují, jak se proměňovaly v průběhu času filosofické otázky a jak se z odpovědí skládala budova lidského poznání, až se filosofické úsilí dostalo do bodu, ze kterého vzešlo: po poznání hmotného světa se s tímto poznáním navrátit do světa duchovního, protože jenom zde lze nalézt uspokojivé odpovědi na nejhlubší otázky bytí.
Dějiny filosofie jsou tedy současně dějinami vývoje lidského myšlení: od přechodu mytologického obrazného myšlení v Řecku k našemu pojmově-logickému myšlení, které jsme již v 19. stol. přivedli k jeho samým hranicím, za nimiž následuje vyšší poznání nadsmyslové. Přínosem filosofie nejsou ani tak jednotlivé světové názory jako zesílení myšlení a koncentrace, které jsou odrazovým můstkem k pěstování nadsmyslových sil.

Kniha Záhady filosofie je v

Přečtených4x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x