Z jedného kontinentu na druhý

Z jedného kontinentu na druhý https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449720/bmid_z-jednoho-kontinentu-na-druhy-yoq-449720.jpg 5 8 2

Zoznámime sa s Byzanciou, kolískou pravoslávnej cirkvi. Objavíme nové náboženstvo, ktoré prorokovi Mohamedovi zoslal Alah. Začítame sa do príbehov o udatných rytieroch a kúzelných vílach. Spoznáme nové kráľovstvá, založené barbarmi na troskách rímskeho cisárstva. Vypravíme sa za smelými Vikingmi, ktorí svojimi lúpežnými plavbami prispejú k zmene Európy. Budeme svedkami zrodu Kyjevskej Rusi a vyčíňania Tatárov. Z obsahu: Byzantská ríša; Islam; Európske rozprávky a legendy; Franské kráľovstvá; Vikingovia; Vznik Ruska.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Gemini (SK)
Originální název:

D'un continent à l'autre , 1992


více info...

Přidat komentář

mi-380
21.03.2021 4 z 5

Podivný název. Vždyť nás celou dobu autoři vodí hlavně po Evropě, občas po Asii. Kniha je, jako celá tahle řada, graficky perfektní, texty stručné, jejich umístění ale často chaotické. Většinou jde o poznámky pod čarou nebo vedle čáry, které doplňují částečně text, částečně znalosti mírně poučeného čtenáře. I výběr kapitol mi připadá zvláštní, když historické informace o Byzantské říši, islámu, Franské říši, Mongolech a Rusku jsou, co se týče tehdejšího dění na Britských ostrovech, doplněny pouze bájemi a legendami (Artuš, Tristan, Robin Hood, Meluzína…). Ve výsledném dojmu jde o potvrzení skutečnosti, že nejhoršími ranami pro veškerou civilizaci té doby bylo střetnutí s Mongoly, kteří důsledně vyplenili, zničili a pozabíjeli vše s čím přišli do styku. Rusové a Číňané byli nejblíž po ruce, také to nejvíc odnesli, a mám dojem, že mentální otisk těchto dávných střetnutí zůstal v jejich civilizacích dodnes.
80 % (aktuálně 6 hodnocení s průměrem 90 %).

Dobytím Cařihradu křižáky v roce 1204 ztratilo město Kyjev své hlavní obchodní odbytiště. Než se stačilo vzpamatovat a navázat na svoji bývalou moc, bylo v roce 1240 zničeno Mongoly. Všichni obyvatelé Kyjeva byli povražděni.

braunerova
25.09.2016 4 z 5

Tento díl není o cestování mezi kontinenty, jak jsem se původně domníval.

Nalezené chyby:
str.569 - v bitvě na Čudském jezeře nebyli němečtí rytíři v převaze. Odhaduje se, že Rusové měli přesilu 3:1, samotných německých rytířů bylo pouhých 20.