Z Čech až na konec světa Svatojakubskou cestou na mys Finisterre

Z Čech až na konec světa Svatojakubskou cestou na mys Finisterre https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203080/bmid_z-cech-az-na-konec-sveta-svatojakub-uEE-203080.jpg 4 12 5

František Šesták popisuje v knize svůj cyklo výlet po stopách z vyprávění z knížky Aloise Jiráska Václava Šaška z Biřkova. Ten byl jeden z členů mírového poselstva našeho krále Jiřího z Poděbrad. Popisuje přípravy cesty a jeho pohnutky proč cestu realizuje. Popisuje cestu kudy pojede. Z ČR vyráží směr Německo, Holandsko, Belgie, Anglie, Francie, Španělsko, Portugalsko, Andorra, Švýcarsko a Rakousko. Pokud se někomu z Vás líbila knížka "Na kole do Evropského parlamentu" tak se Vám zajisté bude zamlouvat tato knížka. Má stejného spisovatele a stejný styl psaní.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
04.03.2022 3 z 5

František Šesták (*1941) a František Hejtmánek (*1942) se v roce 2005 společně vydali na 6087 km dlouhé cykloputování z české vesničky Blatné až do vzdáleného Santiaga de Compostela a na mys Finisterre, který byl před objevením Ameriky považován za konec světa (odtud název knihy). Co všechno přitom zažili, s čím se potýkali a z čeho se naopak radovali, pak František Šesták sepsal a obtiskl do poutavého vyprávění, které vybavil hromadou momentek, orientačními mapkami, proslovy Václava Šaška z Biřkova L. P. 1466 a pochopitelně i zajímavými postřehy, nejen cestovatelskými, ale i nábožensko-společenskými. Jeho popis cesty je dobře vybalancovaný, nezachází příliš hluboko do detailů ani se nezdržuje zkoumáním patníků u cesty, takže se z cestopisného dobrodružství nestane suchopárný datový tok bez začátku a konce. Vzájemné verbální škádlení mezi oběma účastníky výpravy přináší do textu potřebné odlehčení (i když si dovedu představit, že v reálu to až tak veselé nebylo). S ochotou a vstřícnosti obyčejných lidí, jakož i s nadutostí úředních uniforem mám podobné zkušenosti ze svých cyklistických expedic, které ovšem nikdy neměly takovou materiální a mediální podporu jako Šestákova Svatojakubská cesta. Každopádně je to příjemné a poučné čtení. Klidně mohlo být i delší.

Mufa
27.05.2019 4 z 5

Četla se pěkně, oceňuji mapky s jednotlivými etapami i podrobný popis cesty. Nadchla mě natolik, že začínám uvažovat o podobné cestě. Pro fandy cyklistiky moc pěkná knížka


Tomas@S
08.09.2017 5 z 5

Na tento cyklisticky cestopis jsem nahodne narazil v knihovne. Nedavno jsem totiz cetl cestopis od Nicholase Crane Pesky napric Evropou, ktery rovnez cestoval pres Santiago de Compostela. Jeho cestopis mne natolik uchvatil, ze jsem diky zmince o Svatojakubske ceste (a mysu Finisterre a navic ve spojeni s moji oblibenou cyklistikou) na obalu teto knihy nevahal a pujcil si ji. A cestopis jsem i vzapeti rychle prelouskal. Cestopis sice nedosahuje kvalit dila Nicholase Crana, coz se da predpokladat, ale i tak se mi libil. Musim proste obdivovat organizacni i vykonostni schopnosti obou starsich akteru, kteri uspesne prekonali jak vysoke hory, tak tisicikilometrove vzdalenosti i silny protivitr.

teddy24
31.01.2015 3 z 5

Jelikož mě již dlouho láká myšlenka sbalit batoh a vydat se na nějakou cestovatelskou oddyseu,nemohl jsem tuto knihu vynechat.

Knihu drží nad vodou hlavně občasný milý stařešinský humor,úryvky z Jiráskova díla a sociální konflikty mezi oběma cyklisty,kteří se vydali na cestu.Pánové museli zažít úžasné zážitky, vím,že je to těžké,ale přesto mám pocit, jako by si je pan Šesták nechal pro sebe nebo je neuměl čtenáři předat.Narozdíl od uživatele "historikola" jsem opravdu žádný problém s použitým papírem neměl.

Váhal jsem zda dát 4 čtyři hvězdičky,hlavně proto,že mi kniha po dočtení vykouzlila nenucený úsměv.Nakonec jsem zvolil hvězdičky tři,přesto všem cestovatelům knihu doporučuji.

historikola
16.04.2014 5 z 5

Knížka Z Čech až na konec světa.... je velice dobře napsaná, jak jsem psal již v popisu knížky tak je to ten stejný cestovatel i autor knížky jako "Na kole do Evropského parlamentu". Knížka je pojatá jako cestovatelský deník. Je zde popisovaná cesta dvou cestovatelů na kole. Knížka začíná tím, jak shánějí kola a vybavení na cestu. Mají podporu přátel i své obce. Jejich cesta začíná a končí v jižních Čechách. Jejich cesta je skoro totožná jako z vyprávění Aloise Jiráska. Cesta je zavede do 10-ti zemí, kde svou cestu uskuteční jako na kole tak některé cesty řeší přesunem vlakem. Cíl své cesty je v Santiagu de Compostela. Nebudu vyprávět děj. To ať si každý přečte.
Jen shrnu fakta. Dva kamarádi kopírovali cestu Václava Šaška z Biřkova. Jejich cesta trvala 68 dnů. Cestovali od 18.4 do 25.6 2005.
Zaznamenali jen jeden malý pád a to tím, že při cestě se střetli spolu. Srazili se batohem na kole. Podle popisu této události usuzuji, že to nebylo nic vážného. Jiné karamboly se jim vyhnuli. Na cestě popisují vstřícnost lidí v každé zemi.
Knížka pana Šestáka je psaná výborně.
Jen za sebe co bych změnil je použitý papír v knize. Je tu použit papír s kaolínem. Pro lepší četbu bych za sebe upřednostnil recyklovaný papír nebo čistý bílí bez kaolínu (matný, není lesklý). Lépe se čte.

Přeji Vám ať se Vám knížka líbí a dočtete ji až na konec.

Štítky knihy

cestopisné příběhy cyklistika cestování cestopisy Santiago de Compostela Svatojakubská cesta

Autorovy další knížky

František Šesták
česká, 1941
2011  85%Z Čech až na konec světa Svatojakubskou cestou na mys Finisterre
2011  82%Na kole napříč Amerikou (29 dnů po Route 66)
2009  51%Na kole do Evropského parlamentu
2018  77%Od Baltu k Jadranu - Po trase bývalé železné opony

Kniha Z Čech až na konec světa Svatojakubskou cestou na mys Finisterre je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst4x
Chci si koupit4x