Yetti – Legenda a skutečnost

Yetti – Legenda a skutečnost https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31264/bmid_yetti-legenda-a-skutecnost-ozM-31264.jpg 4 17 3

Po dvou desetiletích dobrodružných výprav se roku 1997 Reinholdu Messnerovi podařilo vyřešit hádanku yettiho, sněžného člověka. V jeho nejnovější knize doprovázíme autora k horským chatrčím osaměle žijících domorodců, u nichž je yetti obáván jako zvěstovatel neštěstí, následujeme ho na zakázaných stezkách ve východním Himálaji, kde je neustále na útěku před čínskými úřady. Právě sem, do nejnepřístupnějších koutů Tibetu, se uchýlily poslední exempláře tohoto záhadného tvora.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Yetti, Legende und Wirklichkeit , 1998


více info...

Andělský
Andělský
10.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Zvláštní kniha. Je psaná s nadšením a s nadšením se i čte. Je tady ale jedno 'ale'. Před uvedením knihy vznikla kresba yettiho, kterou Messner sám potvrdil, že jde o tvora, kterého viděl a vyfotil. Ovšem bytost na obrázku nemá (spoiler) s medvědem nic společného. Je to hominid podobný člověku, stojící na dvou nohách, je to bipedální tvor. Pak kniha vyšla a Messner přišel s neuspokojivou teorií medvěda. Kniha je to čtivě a zajímavě napsaná, to ano, ale je to blud. Nevím, co tím Messner zamýšlel. Napadá mě snad jediné, že skutečně viděl yettiho ve smyslu, jak ho popisují legendy, svědci, šerpové a v rámci jeho ochrany to všechno svedl na medvěda, aby od skutečného yettiho odvedl pozornost a 'zklamal' veřejnost tím, že vlastně neexistuje.

konicekbily
konicekbily
02.02.2016 4 z 5

Zajímavý pohled, a to měnící se, od jednoho z největších znalců himalajských kopců.Byl, je či není - to je to, oč tu běží!


bstejs
bstejs
22.05.2012 4 z 5

Knížka se sice četla dobře, ale pro fanoušky Yettiho to může sloužit pouze jako zajímavost. Pan Messner je pravým opakem těch lidí, kteří se snaží slepě a za každou cenu dokázat existenci yettiho. On se snaží jeho existenci se stejnou vervou popřít.

Už jenom když se podíváte na obálku, je jasné, že se jedná o stopu medvěda, ne yettiho (soudě podle otisku drápů; dále lze vidět, že jsou to dvě stopy spojené v jednu, rozhodně neodpovídají ploché noze yettiho).

Na začátku knihy Messner popisuje své první setkání s yettim. Popis odpovídá drtivé většině svědectví. Čím delší čas však uplynul od Messnerova pozorování, tím více Messner zkresluje a upravuje svůj popis.

Dále jde o nesrovnalosti ohledně názvu chemo. Tento název totiž znamená v jiných částech zemí něco jiného. Jednou je to skutečně dvoumetrový sněžný muž, podruhé je to medvěd. Proto si myslím, že je možné, že se Messner zeptal na chema a domorodci mu s klidným svědomím ukázali medvěda, protože to v jejich jazyce skutečně znamená "medvěd".

Na internetu jsem četla: Reinhold Messner, první člověk, který pochopil, že odhalení yettiho by toto zvíře zahubilo. Podle mě spíše Messner nedokázal přenést přes srdce, že na něco nepřišel, a proto to jednoduše shodil na medvěda. Bylo by to ale velice jednoduché vysvětlení a udělalo by to ze stovek domorodců (kteří v těch oblastech žijí celý život a moc dobře znají místní faunu) blbce. Přece rozpoznají medvěda od opočlověka!

Když si uvědomíme, jaké tajnosti se vedly před vydáním této knížky, aby bublina nesplaskla, považuji ji skutečně jako zajímavost a jiný pohled na problém, který jej však neřeší.