Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův

Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457294/bmid_xerxes-pad-rodu-dareiova-a-vzestup--FPF-457294.jpg 3 37 10

Frank Miller se vrací do světa starověkého Řecka kultovního komiksu 300 v nové epické historické sáze! Perský král Xerxés, ve snaze pomstít smrt svého otce Dareia, se rozhodne dobýt celý svět a stvořit říši, jakou svět dosud nespatřil... Své impérium Dareiovci neustále dobyvačně rozšiřují, ale jen do chvíle, než se v Řecku zrodí geniální vojevůdce ALEXANDR VELIKÝ. Ponořte se do stránek fantasticky ilustrované literární féerie o nejinspirativnějším období lidských dějin!... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander , 2019


více info...

Přidat komentář

Zlord Antiježíš
18.11.2023 4 z 5

Snad ještě více než slavnou a velkolepou Millerovu "300" je třeba Xerxa brát jako legendu. Legendu mnoho let ústně podávanou a historiky mnohdy k různým účelům zkreslenou. Nemá cenu nimrat se v historických "faktech" která beztak zřejmě skutečnost také nepopisují. Raději se oprostěme od dějepisných srovnání a pojďme si užít příběh, který se zmíněnou "300" úzce souvisí, přesto je jiný už jen tím, že je rozprostřen na výrazně delší období. V popisovaném období se odehraje i slavná Bitva u Thermophyl, ale zde o ní není ani zmínka. Sledujeme vrchol a zánik Perské říše, ve kterém byla tato bitva pouhou epizodou, jednou z mnoha. Vzestup a pád Krále Králů, i příchod podmanitele říší - Velkého Alexandra si vychutnáme zejména díky dnes už mnohokrát napodobované, přesto jedinečné kresbě Franka Millera. K tomu zřejmě není třeba mnoho dodávat, tušíte asi co Vás čeká a místy jsou to přímo Millerovské orgie, především na stránkách bez textu. Zklamáni tedy nebudete, protože jde-li o kresbu, takového Millera opravdu chcete a určitě si to skvěle užijete. S příběhem je to trošku složitější. Dlouhé období na málo stránkách z knihy Xerxes dělá sice naprostou povinnost pro fanoušky třístovky, ale její stín nepřekračuje. Není to proto že by snad Xerxes byl JEN omáčkou kolem, nebo pouhým doplňkem či snad bonusem pro fanoušky slavnějšího "bratříčka". Jen by si zasloužil větší, možná dokonce mnohem větší rozsah. Nicméně nutno zmínit že i příběh funguje samostatně a bez znalosti třístovky, proto komu se třístovka líbila, musíte to mít a kdo snad třístovku ještě nemá, má příležitost si ji koupit v novém vydání a určitě doporučuji přibalit i Xerxa. Osobně bych se nebránil Millerově "Řecko-Perské" trilogii, ať už by autor pokračoval Alexandrem, nebo se vydal trochu jinam.

Ivan Kučera
30.08.2022 2 z 5

„Začalo to jako ostatní války. Křivdou.“ Toto sa (po dejovej stránke) asi ani nedá pochopiť a ak áno, tak možno pri štvrtom, piatom čítaní (ja som to čítal dva razy a nič). Millerova kresba ma nikdy ktovieako nebavila, ale tentokrát je to ozaj sfušované. Teoreticky to môže trochu pripomínať, čo ja viem, Richarda Corbena, ale kým ten je môj obľúbený, tak toto sa mi fakt nepáčilo. Na pokračovanie kultovky 3OO sa čakalo dve desaťročia (!). Žiaľ, zbytočne. Keď oba komiksy postavíte vedľa seba, vďaka starostlivej opatere Comics Centra vytvoria pekný, konzistentný pár s príjemne atypickými rozmermi, lacetkou a tvrdou väzbou. Nechcem byť osobný, ale pripadalo mi to ako keby Frank prekonal infarkt a napriek tomu mu „dovolili“ kresliť (aby som ale Frankovi nekrivdil, niektoré zábery na rôznymi šialenými spôsobmi odetého a inak vyzdobeného Xerxésa sú impozantné, len či to nie je málo). Zázrak nie je ani scenár. Čítal som a čítal a čítal, prehŕňal jednu stranu za druhou a štvrtú za treťou a zrazu som si so šokom uvedomil, že vôbec netuším, o čom to je. Urobiť prequel (resp. rip-off) postavy, ktorej slovo pokora nič nehovorí, vonkoncom nie je zlý nápad, skôr naopak. Lenže ono to tak skáče naprieč rokmi a postavami, že nebudete mať šancu chytiť sa a o samotnom Xerxésovi je to paradoxne nakoniec menej, než ste čakali. Chápem, že Frank nechcel urobiť nové 3OO. To by ani nemalo zmysel a ani by som to nechcel čítať. Ale toto sa ubralo natoľko radikálne odlišným smerom, že ma s prepáčením až otravovalo čítať to. Mne to vlastne ani nepripadalo ako normálny komiks, ale skôr ako (bizarne nakreslený) výcuc dejepisu. Film 300: Vzostup impéria od Noama Murroa je oveľa lepší (s touto predlohou nemá po dejovej stránke temer nič spoločné)


mirec88
05.08.2022 2 z 5

No. Tento komiks je krásne nakreslené... nič. Bohužiaľ je to tak. Oproti 300 je to rapídny skok dole, scenár to v podstate nemá žiadny, dej takisto, skáče sa z jedného časového obdobia do druhého, ale tá kresba je nádherná. Fakt klobúk dole. Bohužiaľ po dočítaní som mal pocit absolútnej prázdnoty. Kde sa to môže rovnať s krásnou myšlienkou 300? Tu nie je myšlienka žiadna alebo som ju nenašiel. Tie dve hviezdy sú len za kresbu... Frank Miller v tomto sklamal.

jarynek
19.09.2021 2 z 5

A tímhle se jako chtělo říci co? Nevypráví se vlastně žádný příběh, jsou vytrženy nějaké historické události, rychle se přeskakuje od jedné ke druhé. Tady se chtělo nacpat na pár stránek nějak moc myšlenek, a nebo to žádnou myšlenku nemá, nevím.

Delphín
23.03.2021 1 z 5

Při psaní tohoto komiksu musel Miller prodělat řádnou tvůrčí krizi. Protože mi nejde do hlavy, jak takový autor tolika ikonických komiksů může být schopen vytvořit takovou srajdu s nepěknou kresbou. Už bitva u Maratonu byla odfláklá. To mě mrzelo ale říkal jsem si, že pokud to takto pojede dál, může to být horší komiksový průměr. Ale bohužel. Od druhé kapitoly jde kvalita postupně strmě dolů, Miller si tu hopsá v čase jak sjetej králík s ADHD, něco tu začne ale nedokončí. Postupně vám to celý přestane dávat smysl a na konci si kladete otázku, co přesně chtěl autor tímto dílem říci...

3DD!3
26.01.2021 5 z 5

Působivé album nádherných obrazů provázejících čtenáře poměrně dlouhým kusem historie. Miller v podstatě nevypráví příběh jen se na některých místech zastaví, ohromí a zase pádí dál. S filmem to moc společného nemá.

p3tris
26.01.2021 4 z 5

Nalejme si čistého vína, Miller není, a nikdy nebyl, nikterak výjimečný scénárista. Ale je geniálním ilustrátorem. A to platí i pro Xerxa. Zkrátka, pokud máte rádi jeho dílo, budete z velkých panelů nadšeni. Berte to tak, že čas strávený nad tímto grafickým románem je spíše návštěvou galerie, než hodinou dějepisu. I když se tak na první pohled může jevit.

Nevimm
23.12.2020 3 z 5

Nemá to koule

DennisMoore
01.12.2020 5 z 5

Frank Miller znovu vstupuje do té krvavé řeky, tedy především co se tématu a jeho provedení týče. Je to zase pastva pro oči, ale příběhově tentokrát opravdu o kus jinde než 300. Ovšem "jinde" neznamená, že mimo. Na rozdíl od kolegy memphisze si totiž nemyslím, že Xerxés není víc než zkratkovitá hodina dějepisu, protože já v něm vidím svéráznou úvahu o smyslu válek, o věčném dobývání světa, o dobyvatelích, kteří se jen střídají na trůnech a které žene vpřed... Co vlastně? To je, myslím, ta otázka, na kterou Miller hledá odpověď.

memphisz
27.11.2020 3 z 5

Návrat do komiksového světa 300 po 20 letech. Kresba je stále velmi originální a millerovsky roztřesená, co ale tentokrát pokulhává, je scénář. Místo pevného děje, hlavního protagonisty nebo zajímavé myšlenky, dostaneme jen průlet okamžiky řecko-perských válek. Takovou zkratkovitou hodinu dějepisu ukazující nejznámější historické zajímavosti z tohoto období Antiky. Nic víc v tom tentokrát bohužel není.

Autorovy další knížky

Frank Miller
americká, 1957
2014  95%Kurva velký Sin City
2005  94%Drsný sbohem
2012  88%Batman: Návrat temného rytíře
2007  87%Batman: Rok jedna
2005  84%300

Kniha Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce30x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x