Kniha duší

Kniha duší https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79842/bmid_kniha-dusi-KIa-79842.jpg 4 151 24

Tajemství sedmého syna, napínavý thriller o sériovém vrahovi Posledních dnů a záhadami opředené Knihovně, se sice dočkal překvapivého rozuzlení, příběh středověkých rukopisů zachycujících lidské zrození a smrt však pokračuje v neméně strhujícím románu Kniha duší. V londýnské dražební síni se jednoho dne objeví chybějící svazek pro rok 1527 a zvláštní agent FBI Will Piper je zatažen do jeho hledání. Z minulosti knihy se tentokrát vynořuje konkrétní příběh: vystoupí v něm William Shakespeare, Jan Kalvín či Johannes Nostradamus a jeho proroctví...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Book of Souls , 2010


více info...

Přidat komentář

woita
06.02.2024 3 z 5

Z předchozího dílu jsem měl rozporuplné reakce, jež byly spíše kladné a zklamání plynulo zejména z nevyužitého potencionálu, které téma knihovny nabízelo. S vlažným nadšením jsem se po čase pustil do pokračování...

Nástup Knihy duší bych považoval za vlažný a bez nějakého přílišného očekávání. Ideální. Nemohl jsem být zklamán, když nedošlo k nijak oslnivému nástupu Willa na scénu. Tento bývalý agent FBI si skoro užíval rodinného života. Jen skoro! Chybělo mu vzrušení z jeho práce, proto po nepříliš dlouhém rozmýšlení přijal nabídku Klubu 2027, jedinců zasvěcených do tajů knihovny a Oblasti 51, vydat se po stopách nově objevené knihy z Vectis s číslem 1527. To jej zavede z New Yorku do Anglie na jedno zašle panství na jehož území odhaluje pradávnou hádanku vzešlou z péra Williama Shakespeara. Družkou v dobrodružství mu je vnučka pána panství, zdatná mladá studentka historie. Hádanka jim postupně odkrývá stopy vedoucí k některým osobnostem historie, jako reformistovi Janu Kalvínovi či věštci Michaelu Nostradamovi.

Jako v předchozím díle, jsou události ze současnosti prokládaný retrospektivními kapitolami z historie. Ty se točí kolem dvou generací rodu, jejichž sídlo Will navštívil. Tyto části mě oslovily společně s Willovym pátráním více než pozdější vývoj a vyvrcholení, a to přestože Willova závěrečná rána zasazená mocenským plánům vlády USA, utajování Oblasti 51 a jejich žoldákům je téměř hodna amerického velkofilmu. I když autor sepsal pokračování, jehož se zřejmě již nedočkáme, je možné proto považovat konec knihy za uspokojivý a ponechávající čtenáře příjemně polemizovat o konci dnů s datem 9.unora 2027 (pozn: podstata hrozby konce je na posledních stranách knihy naznačena, i tak nechává možnost ke spekulacím).

Svou podstatou se "Kniha duší" podobá titulu "Konec řetězce" od Olssona. V obou titulech se objevují záznamy o historii a budoucnosti lidstva a tajemném konci za oponou času. Oba nabízejí zajímavá témata hodna mnoha interpretaci a kladou ještě více otázek o svobodné vůli, povaze času, struktuře dějin a mnohém jiném. Jde však o témata tak rozsáhlá, že de facto by šlo o filozofii než beletrii a nejsou proto ani v jednom titulu nijak rozebírána (říkám si: "škoda..."). Co tedy říci o Knize duší? Neoslní nijak velkým dobrodružstvím, leč nabízí konspiraci, akci, historické pátrání s náznakem hledáním pravdy o nás samých. Knihu si lze vychutnat nejenom pro její příjemnou tloušťku, i pro nekomplikovaný děj (navzdory řečenému) a pak v poklidu zapomenout.

Andrea864
09.10.2023 5 z 5

Výborný thriller. Historie, tajemství, hledání souvislostí, to mě prostě baví.


babicka_amalka
11.03.2023 4 z 5

po přečtení prvního dílu se mi do dalšího moc nechtělo - nenadchl mě;
přesto jsem se do něj pustila a musím konstatovat, že chyba to rozhodně nebyla - byl mnohem lepší, než ten první :-)
takže jsem neodolala a sehnala si i díl třetí, který u nás bohužel nevyšel (název lze přeložit jako Strážci knihovny - The Keepers of the Library, a vyšel v r. 2013); a už jsem docela zvědavá, kam se příběh dál posune;

vikyna9
14.02.2023 4 z 5

Tak jako jo, tohle bylo lepší. Možná i díky vrácení se k zápletkám a ději předchozího dílu. A propojení s mistry minulosti, to byl skvělý nápad.

Haloon
07.10.2022 4 z 5

Tentokrát méně detektivky a více dobrodružství, což mi sedlo o trochu více. Snad to mělo i na postavy dobrý vliv, neboť jsem k nim cítil více sympatií.

leonessa
02.08.2022 4 z 5

Příjemnē navázání na zápletku z prvního dílu. Bavilo mě číst.

RADOST
02.08.2021 4 z 5

Druhý díl byl trochu slabší. Postrádal kouzlo překvapivého objevu. Sice se lépe četl a také se vracel k základním zjištěním z dílu prvního, ale už to bylo takové "obyčejné". Téma opravdu neotřelé. Tím mě oba díly zaujaly nejvíc.

Mrňous1
18.08.2020 5 z 5

Výborné pokračování výborné knihy:-)

Dobby888
04.09.2019 3 z 5

Druhý díl se četl lépe než ten první. Děj byl opět napínavý a hlavně se uzavřela velká kapitola tajemství ohledně 9. února.

verense
02.08.2019 3 z 5

I v druhém dílu autor drží nastolené čtenářské taháky (honička přes půl světa, hádanky ve starobylém anglickém sídle, tajemná spojitost s historickými velikány aj). Stále je to čtivé, rychle to odsýpá, pro mne dobrá oddechovka.

Ticiana
14.07.2019 5 z 5

TAk druhy dil doplnil první. To tema mne zajímalo. Ale nevim jestli bych chtěla vědět datum smrti... Spojitosti s dalšími osobnostmi bylindobre vybrané. Kniha se cetla sama. Will a Nancy byli hodně dobrej tím. A jeste mi to u hledání odpovědí připomnělo Dana Browna.

Allys
22.05.2019 5 z 5

Priznám sa, že som prvý diel nečítala, avšak aj napriek tomu ma kniha veľmi zaujala. Neotrelý dej, prelínanie minulosti a súčasnosti bolo taktiež spracované kvalitne. Kniha sa čítala veľmi dobre, dej plynul svižne a veľmi zaujímavá bola aj teória predurčenia osudov a prepojenie deja napríklad s Nostradamom alebo Shakespearom. Po celý čas som mala pocit, že čítam námet na film. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o staršiu knihu som ho hneď hľadala, žiaľ nenašla, ale snáď ho raz niekto natočí :-)

Zdenas5
07.04.2019 4 z 5

Zajímavý neotřelý námět, svižné tempo, letmé setkání s několika historickými postavami, neznalost prvního dílu mi nevadila.

Poeta.kno
30.07.2018 4 z 5

Tento druhý díl jsem četl rychleji, než první, ale nepřijde mi lepší. Některé věci z prvního dílu se přípomínali. ... Nebudu vymýšlet nějaký extra popis, myslim si, že nejdůležitější je otázka: Chtěli by jste znát datum své smrti???

kadgam
19.09.2016

Prvý diel ma bavil viac. Druhý sa trošku priživoval na prvom a ani nemal ten spád. Inak zaujímavý neotrepaný námet.

Palorizek85
21.06.2016 4 z 5

Výborný thriller. Doporučuji.

janča06
05.05.2016 5 z 5

Krásně napsaná, od čtení jsem se nemohla odtrhnout.

Jana09
08.10.2015 5 z 5

Dočteny obě knihy a opravdu super příběh :-) Fascinuje mne autorova fantazie a jak vše do sebe zapadá a krásně navazuje. Čte se jedním dechem. Příběh začíná v roce 777 a končí v současnosti. Když jsem dočetla, měla jsem plno otázek a hlavně jsem chtěla, aby příběh pokračoval :-) Tajemný klášter, mnichové, knihy, středověk, anglické staré sídlo a především jedno velké tajemství, které se předává po celá staletí - prostě všechno, co mne baví, tam bylo. A do toho všeho stále se opakující otázka : A co když je to pravda ???

Plútarchos
19.01.2015 5 z 5

Kniha duší je pokračováním napínavého příběhu "Tajemství sedmého syna". A musím se přiznat, že jsem se nemohl od knihy odtrhnout. Will Piper je znovu a proti své vůli zatažen do záležitosti středověké "Knihovny", která obsahuje tisíce svazků se jmény a daty narození a úmrtí všech lidí na Zemi až do 9. února 2027. Na nenápadné aukci se objeví jeden ztracený svazek, obsahující jména a data roku 1527. Will Piper je požádán tajemným mecenášem, aby svazek pro něj na aukci získal... A začíná napínavý, tajemný thriller a boj o život. Autor mistrně popisuje děj a umně střídá vyprávění ze současnosti s příběhem ze středověku. Na scénu vystupují Kalvin, Nostradamus i Shakespeare! Doporučuji - druhý díl je ještě lepší než ten první! - a dávám 5 hvězdiček!

soukroma
11.08.2014 4 z 5

Dobře se čte (i bez znalosti předchozího dílu), děj svižně plyne i se střídáním časových rovin a vypravěčů (autorů dopisů), ale námět a časté opakování se není zrovna špičkové. Pár zajímavostí (ale opravdu jen značně povrchních informací) se čtenář může dozvědět o několika historických postavách.

Autorovy další knížky

Glenn Cooper
americká, 1953
2010  78%Tajemství sedmého syna
2011  83%Kniha duší
2012  74%Desátá síň

Kniha Kniha duší je v

Právě čtených2x
Přečtených227x
Čtenářské výzvě35x
Doporučených13x
Knihotéce181x
Chystám se číst71x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x