Navigátor

Navigátor https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70794/bmid_navigator-vFm-70794.jpg 4 39 4

Wilf Brim série

1. díl >

Wilf Brim je mladý muž, pocházející z Carescrie, jedné z nejchudších planet Impéria, zocelený službou na nebezpečných rudných dopravnících. Právě ukončil Akademii navigátorů a slouží na své první lodi – připraven na riskantní úkoly, aby všem dokázal, kdo je nejlepší muž ve vesmíru. Účastní se největší galaktické bitvy mezi Impériem a Ligou temných hvězd. Vydává se hluboko do týlu nepřítele, aby si získal lásku hrdé princezny Margot a dokázal, že se narodil nový galaktický hrdina.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Brokilon , Wales
Originální název:

The Helmsman , 1985


více info...

Přidat komentář

Llewelyn
07.08.2023 5 z 5

První kniha cyklu Navigátor. Parafráze světových válek ve vesmíru je skvělý nápad, každý trochu znalý historie si představí Německou říši, Sovětský svaz i Anglii a další země.
Wilf Brim, je takový trochu Gary Stue, ale čtenář ho musi mít rád takoveho, jakým je. Pravdou je, že se v nebezpečí nerozpakuje a dokáže být i drsnější. Jeho přátelé i nepřátelé jsou sympatické charaktery a jeho první a největší láska, princezna Margot, je opravdu ženská, za kterou stojí tolik bojovat.
Tuhle sérii jsem přečetl snad desetkrát a pokaždé mě neuvěřitelně bavila...
Dnešní kinematografie by se s takovým dílem popřála vizuálně, ale troufám si tvrdit, že by nevystihla tu atmosféru starého a nového a byla by to slátanina s prvky woke, což by toto dílo zabilo.
Děj je přímočarý, prostý zvratů a intrik, ale krásně se čte a akce je čistokrevnou akci v kulisách Space opery.
Líbilo se mi mnoho detailů z popisu kultur, vesmírných lodí, architektury, poezie i medvědích rčení a slovo meem bych přímo vypil s hrdiny příběhu, který je tak správně nostalgický, že bych se nebál ho pojmenovat jako scifi retro. Naprostá paráda.

RomanL2
18.02.2023 1 z 5

Space opera? Děláte si srandu? Červená knihovna jak vyšitá, v tom nejhorším (nebo nejlepším) slova smyslu. Jenom místo rytířů na bílých koních jsou navigátři na bitevních křižnících. Trapárna jako hrom! :-D


kokrokr
24.05.2020 4 z 5

Tato kniha je opravdu pokrácená, ale nemyslím že to škodí. Nakladatel tím docílil větší spád děje a to by možná prospělo i dalším dílům. Je jen škoda že celá sága nemá jednoznačné ukončení konfliktu. Rád bych se dočetl jak Brim a Onrad porazili Nergola a jeho říši.

ludek.n
13.05.2018 4 z 5

Navigátor Billa Baldwina je klasická space opera s mladým sympatickým hrdinou Wilfem Brimem, který moc řečí nenadělá, zato nepřátelům galaktického Impéria se dokáže postavit s odvahou a nonšalancí sobě vlastní. Jeho carescriánská hrdost a láska k okouzlující Margot Effer´wyckové ho žene z jednoho vesmírného dobrodružství do druhého. Z hlediska žánru jde o příjemnou oddechovku, která je místy lehce naivní, ale spád děje tento handicap hravě vyrovná, takže to nijak nevadí a neubírá to knize na čtivosti. Problémem tohoto vydání u Argenitu je však velké množství chyb, ať už se jedná o překlepy nebo dokonce chybějící písmena. Údajně se také jedná o zkrácený překlad, čemuž bych i věřil, protože text občas podivuhodně škobrtne a poskočí zcela ignorujíce kontinuitu vyprávění, jakoby se do hladce běžícího soustrojí dostalo pár zrníček písku. Z tohoto pohledu bych proto doporučil poohlédnout se raději po reedici, vydané u ostravského Brokilonu.

Štítky knihy

space opera kosmické lodě

Autorovy další knížky

Bill Baldwin
americká, 1935 - 2015
1993  77%Navigátor
1995  81%Galaktický konvoj
2004  78%Vzdor
2017  84%Zvrat
1999  81%Žoldnéři

Kniha Navigátor je v

Právě čtených1x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce80x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x