Galaktický závod

Galaktický závod https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70851/bmid_galakticky-zavod-Ms5-70851.jpg 4 22 2

Wilf Brim série

< 3. díl >

Po skončení války již Říše pro lidi jeho schopností nemá užití a tak se i Brim musí protloukat, jak umí. Dopravní společnost, pro kterou právě pracuje, přijde díky zanedbané údržbě o poslední provozuschopný stroj a jen díky Brimově bravurní pilotáži nepřijde nikdo o život. Brim je najednou (opět) bez práce a tak odlétá k planetě Atalan, kde chce začít nový život. Opravdu začne, jako dělník na stavbě. Ovšem netrvá to dlouho a kontaktují jej bývalí přátelé z dob války. I když je momentálně mír, objevuje se jiná forma předvádění své síly – prestižní závody o Mitchellovu cenu za nejrychlejší loď. Říšská mezihvězdná společnost prohrává a navrch mají Ligané. To ovšem nedá spát některým „silám“ v Řiši a tak Říšská mezihvězdná dostává volnou ruku při vývoji nových soutěžních strojů a Brim je přizván jako navigátor. Samozřejmě, že neodmítne.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Brokilon
Originální název:

The Trophy , 1990


více info...

Přidat komentář

Llewelyn
08.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Třetí díl cyklu a můj nejoblíbenější. Wilf Brim končí ve Flotile a stává se z něj civilista. Válka však pokračuje skrytě, nastupuje mocná mírová organizace plná zbabělců a konflikt se přenáší na závodní "okruhy" ve vesmíru.
Další láska, další boje, nové postavy, nové světy. Space opera s kapkou romantiky jak vyšitá. Je celkem zábavné sledovat osudy tohoto navigátora ve třetím díle, kdy z vojáka se stává civilista, závodník a poté opět voják.
Některé citáty a rčení stojí za zapamatování. Autorův styl mi přišel vyzrálejší a děj promyšlenější. Za mě jednoznačně plný počet, asi nejohmatanější kniha v sérii na čestném místě v knihovně.

ludek.n
14.05.2018 4 z 5

Galaktická válka mezi Impériem a Ligou Temných planet skončila, to ale neznamená, že by ve vesmíru Wilfa Brima zavládl klid, mír a pohoda. Ve třetím dílu Navigátora sice ubylo mohutných vesmírných bitev, ale konfliktů, jiskřících napětím, je tu stálé dost a dost. Přestože příběh sám už není tak grandiózní a velkolepý jako v předchozích knihách, pořád má v sobě dramatický náboj a opar poutavosti. Autorův zájem se jen přesunul od těžkých bitevních křižníků k experimentálním závodním člunům. Ochuzeni nejsme ani o novou krásku, jíž je tentokrát tajemnice Říšské mezihvězdné společnosti Anna Romanovová. Galaktický závod se čte, stejně jako jeho předchůdci, navýsost dobře a v mantinelech oddechové četby si i nadále udržuje nastavenou laťku zábavy.


Štítky knihy

space opera závody (sport) kosmické lodě

Autorovy další knížky

Bill Baldwin
americká, 1935 - 2015
1993  77%Navigátor
1995  81%Galaktický konvoj
2004  78%Vzdor
2017  84%Zvrat
1999  81%Žoldnéři