Tajemný dům

Tajemný dům https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162357/bmid_tajemny-dum-4FI-162357.jpg 3 20 11

Walshovi série

< 5. díl

Helen Walshová znovu na stopě „Není nad objevný metody… vedu v patrnosti věci i lidí, co chci nakoupnout, vykopnout a zakopat. Potřebuju k tomu lopatu? Nikoli. Jedná se o velmi abstraktní záležitost, o takový pěkný šikovný seznámek všech, který natolik nesnáším, teda nenávidím, že bych je nejradši praštila tím náčiním rovnou po papuli.“ Helen Walshová se sice jen tak nevyděsí, strach a obavy si prý vymysleli chlapi, aby získali lepší postavení a skvělé platy, přesto to s ní jde z kopce. Jako soukromé očko pohořela, živnost musela ukončit, nezvládla hradit hypotéku, přišla o byt a ke všemu dávné vnitřní běsi znovu vystrkují růžky… A nejen oni, též jeden bývalý nápadník s okouzlující tváří a mizerným charakterem, Jay Parker. Obrací se na ni se žádostí, aby se okamžitě ujala nového případu a našla Waynea Diffneye. Člen kapely Laddz-Kámoši Wayne Diffney přezdívaný Potrhlík se zničehonic ztratil. Přesněji řečeno pět dní před vyprodaným jednovečerním koncertem-návratem této kdysi legendární chlapecké skupiny zmizel ze svého domu v ulici Mercy Close. S Jayem se všechno pořádně zašmodrchalo a Helen s tím podvraťákem už nikdy nechce mít nic společného. Navíc má přece nového přítele, velmi, ale velmi přitažlivého detektiva Artieho Devlina. A s ním je jí dobře, i když háček by zde byl – jeho pubertální syn ji přímo živelně nenávidí a bývalá manželka není zcela „bývalá“. Nové setkání s Jayem rozvíří stará trápení, oživí chvíle, o kterých se Helen domnívala, že se staly hudbou minulosti. Helen postupuje prazvláštním způsobem, podle vlastních určitých pravidel, a tak proniká čím dál víc do onoho podivného světa přepychu i ponurosti, kde se jejím největším nepřítelem stává vlastní mysl a jedinou spřízněnou duší člověk, se kterým se nikdy nesetkala – Wayne. Nejnovější román Marian Keyesové si vás zcela podmaní, podobně jímavou a přitom opravdu velmi veselou knihu jste snad ještě nečetli. Helen Walshová je statečná i zranitelná, hubatá i skvělá hrdinka ze současnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Mystery of Mercy Close , 2012


více info...

Přidat komentář

trudoš
30.09.2019 3 z 5

Hodnocení této knihy je možná z pohledu milovníka detektivek zbytečně nadsazené. Přestože Mariana Keyesová do svého románu našroubovala kriminální zápletku, příběh je primárně společenskou romancí. V tomto duchu autorka plní úkol na jedničku a většina čtenářek bude jistě spokojena - tedy nesáhnou-li po knize v domnění, že se jedná o detektivku. Keyesová totiž píše vtipně a uvolněně, není zbytečně vulgární a hraje čistě na jemnou ženskou strunu. Její hrdinka je správně svérázná, ale zase ne tak moc, aby příběh fungoval jako střelená komedie. Hodně to připomíná Dívku na zabití od Val McDermidové a moc by mě nepřekvapilo, kdyby z tohoto zdroje spisovatelka čerpala inspiraci. Jenže kde Kate Branniganová funguje uvěřitelně jako soukromé očko, tam je Helen Walshová spíše jen zajímavou postavou. Maximálně jsem si ovšem užil přestárlé muzikanty z chlapecké kapely à la Backstreet Boys, kteří dospěli a najednou se jeví ve zcela v jiném světle, než jak je dívky viděly ve svých dvanácti letech.

Lucky_one
03.05.2019 4 z 5

Tak já jsem ze začátku dost trpěla, až tak, že jsem chtěla knihu odložit. Co mě donutilo pokračovat byla slova "usalašit" a "hrabošit". :D Já je totiž taky používám, byla jsem na ně zvyklá z domova, ale nikdy jsem neslyšela použít je někoho jiného. :) Každopádně asi po čtvrtině mě děj vtáhl a pak jsem dočetla v kuse během pár hodin. Sedlo mi téma.


bookcase
23.11.2017 4 z 5

Opět pod vtipnou fasádou vážné téma, to MK umí. Četla se dobře, i když to není úplně to nejlepší, co autorka napsala.

tess.de.veles
11.08.2015

Tak tohle je prvni kniha, kterou jsem od Marian nedocetla.....zasekla jsem se asi na sty strance.....pro me ztrata casu....:(

Klára90
22.07.2014 4 z 5

Mě se knížka líbila. Je pravda, že ze začátku jsem nějak nedokázala porozumět komplikované povaze hlavní hrdinky Helen, ale ani ne ve čtvrtině knížky jsem ji přišla na chuť a začala mě bavit. Její vyprávění plynulo tak nějak samo. Také další postavy jsou povedeně zpracované. A děj samotný byl nenáročně napínavý. Nechybí ani happy end. Taková pohodová oddechová knížka :-)

avalsoraj
19.06.2014 4 z 5

Docela jsem si početla, bylo to oddechové, zajímavá hlavní hrdinka mě svou upovídaností téměř udolala, zejména její Lopaťák.
Několik dnů po přečtení knížky jsem zjistila, že ho používám taky...

jites
07.05.2014 3 z 5

Hlavní hrdinku jsem znala už z jiné knihy autorky a moc jsem se na její příběh těšila. Bohužel příběh mě trochu zklamal. Možná to bylo těmi depresemi nebo chlapeckou skupinou. Celkově to hodnotím jako průměr, autorka umí napsat lepší knihy.Tak snad příště.

luciefeix
22.03.2014 3 z 5

Od knihy podle anotace jsem čekala maličko něco jiného . Začátek mě moc nebavil (jeden den na 100stránek) ale pak se to rozjelo a hltala jsem stránku za stránkou . Hrdinka trpěla depresemi kterými byla celá kniha poznamenána.

Laf
14.03.2014 3 z 5

Kniha se dala číst, i když to nebylo takové strhující jak jsem si myslela, že by mohlo být podle popisu. Občas tam byli i vtipné komentáře, ale jinak jsem moc jejich vtipu neholdovala. Tohle byla moje první kniha od této autorky a docela váhám, jestli má vůbec cenu zkoušet její jiné knihy.

petra106
26.11.2013 3 z 5

Kdyby se děj odvíjel jen kolem vztahů a vnitřního rozpoložení hrdinky, byla by to další skvělá kniha od MK. Tady byla ale navíc "detektivní" zápletka a povaha hlavní hrdinky mi taky občas lezla na nervy. :-) To, že byla detektiv, je celé neuvěřitelné. Doufám, že příště to už bude "stará dobrá" MK, jak ji známe.

klarka61
12.09.2013

Právě začínám číst a jsem trochu na rozpacích...

Autorovy další knížky

Marian Keyes
irská, 1963
2009  89%Idol žen
2013  63%Tajemný dům
2010  83%Nejjasnější hvězda na obloze
2007  79%Návraty
2003  76%Dotek hvězd

Kniha Tajemný dům je v

Právě čtených1x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce60x
Chystám se číst16x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x