Vzpurná dcera

Vzpurná dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444551/bmid_vzpurna-dcera-ZrK-444551.jpg 4 54 20

Ester byla od malička zvídavá a toužila po poznání. Přichází ale čas, kdy bude muset být především poslušnou dcerou, která ví, co se sluší a patří. Včetně toho, že přistoupí na dohodnuté manželství. Ovšem blíží se události, které změní vše a rozervou nejen Esteřinu rodinu, ale i Jeruzalém a celou zemi. Židové povstanou proti Římanům a říše vládnoucí světu tvrdě zakročí…... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Rebel Daughter , 2020


více info...

Přidat komentář

HH77
26.02.2024 2 z 5

Knihu jsem bohužel dočetla jen do půlky. Nějak jsem se do ni nemohla začít. Ne, že by nebyla vůbec ctiva, ale mi se ten dej díky popisu valek mezi Židy a Římany dost táhl. Ale to už tak se mnou je, i u historických filmu u válečných scén usínám. Milovníkům daleké historie se kniha jistě bude líbit.

Paulika419
10.01.2024 5 z 5

Pokud autorku inspiroval náhrobek k napsání románu,tak za mě dobře zvolené téma k zamyšlení čtenáře.


Barbara182
19.03.2023 3 z 5

Takový "dětský" historický román (částečně i kvůli tomu, že hlavní hrdinka sama je min. do poloviny knihy dítětem, ale i pro zjemněné události a Esteřino otroctví), nebylo to špatné čtení, takové odpočinkové, ale podle anotace jsem čekala něco jiného.

zuzana2599
18.11.2022 5 z 5

Dva tisíce let starý náhrobek nalezený v Itálii inspiroval autorku k napsání tohoto románu. Deset let autorka zkoumala první století a pracovala na románu. Výsledkem je pak překrásný a uvěřitelný příběh židovské dívky Ester, zajatkyně z Jeruzaléma a Tiberiuse Claudiuse, který ji vykoupil z otroctví, dal jí své jméno, svobodu a nakonec i lásku. Příběh se odehrává v prvním století a jeho hlavní postavy byly skuteční lidé. Fascinující příběh ! Poznámka autorky na konci mnohé vysvětlila a byla kořením příběhu.
Pravdou zůstává, že historických románů vychází docela málo a zrovna tento je jedinečný a nezapomenutelný! Děkuji Hance (Mandlevest), že mě na Vzpurnou dceru nalákala ve svém komentáři a naší knihovně za její zakoupení ! Byl to zážitek !

ElikaS
28.09.2022 5 z 5

Obecně moc historické knížky nečtu. Tady mě ale zaujalo, že autorka příběh vystavěla na historických faktech a dozvěděla jsem se celou řadu nových věcí. Uspořádání Starověkého Říma je mi celkem známé, ale zajímavý pro mě byl Jeruzalém a myšlení místních.
Příběh byl zajímavý, čtivý, děj krásně ubíhal a našla se zde i celá řada zvratů a napínavých momentů. I když romantická zápletka je celkem předvídatelná a jasně daná.
V mnoha ohledech byla knížka i velmi dojemná. Jde o jednu z top knížek, které jsem letos četla.
Oceňuji i závěr knihy, ve které se autorka věnuje historickým pramenům a vysvětluje historické události.
Knížku na databázi knih hodnotilo jen pár lidí, takže je taková opomíjená. Rozhodně doporučuji k přečtení.

Mandlevest
31.07.2022 5 z 5

Chtěla jsem si přečíst po čase nějakou historickou, oddychovou knížku a přestože ve mně název Vzpurná dcera moc nadějí nebudil, nechtěla jsem ji vrátit do knihovny abych alespoň nenakoukla ( a také hodnocení na DK bylo moc pěkné :-)). A byla jsem velmi mile překvapená, milovníkům historických knih (Zuzko:-)) by neměla ujít. Krásný příběh z prvního století našeho letopočtu, z období války Židů proti Římanům, se mi moc líbil. Autorka velmi poutavě vypráví příběh dívky Ester, která zažila v zemi svých předků největší žal a v zemi svých nepřátel největší radost (toto jsem si půjčila z přebalu knihy, ale moc se mi to líbí a knihu to krásně vystihuje). Moc zajímavá je i poznámka autorky, ve které se dozvíme, že spousta postav, včetně Ester, skutečně žily, a příběh, který nám vypráví, se mohl nějak podobně kdysi v Jeruzalémě a v Římě stát. A tak si tento zajímavý a dojemný příběh nenechte ujít.

knihovnička007
16.06.2022 5 z 5

Úžasná kniha, velmi se povedla, smekám před paní autorkou, která si s knihou dala obrovskou práci. Klobouk dolů!!

ŽIVÝ PES JE LEPŠÍ NEŽ MRTVÝ LEV

Více v recenzích nebo na FB Tučňákův knižní svět.

orinka3
18.05.2022 5 z 5

Jedinečná kniha. Jenom je možná trochu škoda toho titulu, protože může vzbuzovat dojem, že jde o lacinou četbu pro ženy. Místo toho se překvapivě ocitáme v turbulentních šedesátých letech začátku letopočtu. Hrdinkou je židovská dívka Ester, která prožívá své dětství i mládí ve vážené rodině, která ctí tradice. Bohužel, dochází k Židovské válce a Ester přichází o své dívčí představy i o rodinu. Sice si zachová život a má u sebe mladšího bratra, ale stává se otrokyní. Konec neprozradím:) Je vidět, kolik práce si paní spisovatelka s knihou dala. Je úžasné číst poprvé v životě o tom, jak to skutečně bylo, navíc jen pár let po ukřižování Ježíše Krista, o kterém tam bohužel skoro žádná zmínka není. Z pohledu Ester a jiných okolo ní však šlo pouze o dalšího Mesiáše. Knihu doporučuju všem, které zajímá starověk a chce se ponořit do poutavé a napínavé četby.

Lena79
08.05.2022 5 z 5

Nikdy jsem se o historii židovského národa nezajímala, ale tento příběh mě velmi zaujal. Je úžasné, že se opírá o skutečné postavy.

Han-nah
31.03.2022 4 z 5

Ráda poznávám historii, protože od ní se vždy odvíjela budoucnost. Tato kniha je krásná tím, že autorka se na napsání opravdu dobře připravila. Po přečtení stačí přečíst poznámku autorky, ale i historika a poděkování.
Dle skutečných postav Ester a její rodiny, Tiberiuse a ostatních čtenáře zavádí do 1. století čtyřleté války mezi Římany a Židy v Jeruzalémě. Vytvoří krásný, ale i krutý příběh toho, jak židé žili, jejich běžný rodinný život, oddanost, víru ve svobodu, jejich náboženství. V boji s Římany krutost, boj o přežití nebo taky otroctví. Dějovou linkou nás provází i láska .
Jeden nalezený náhrobek a krásný příběh.

ikul
18.01.2022 5 z 5

Tento román z doby židovské války z prvního století našeho letopočtu mě velmi zaujal. Na pozadí příběhu židovské dívky Ester a její rodiny jsem mohla poznat rozkvět a pád židovské komunity, nenávist Židů mezi sebou a pak nenávist Židů k Římanům. Klaním se před autorkou, která 10 let studovala toto období než napsala román, ve kterém jsou popsány i skutečné postavy. Příběh je v podstatě hodně smutný, ale moc se mi líbil.

Lofda
14.11.2021 5 z 5

Krásný příběh, který mi ukázal zase kus historie, o kterém jsem měla jen mlhavou představu. Po přečtení dovětku autorky se mi vše honí hlavou ještě víc.
Je zvláštní si přečíst příběh dvou lidí, kteří před dvěma tisíci lety skutečně žili a i když je jejich příběh z velké části fikcí, pozadí toho všeho se drží historických faktů (stačí se "mrknout" na Wikipedii, kde se dozvíte další a další informace..)

"Možná si mě jednou někdo bude také pamatovat.".. To je pro mě historie, příběhy lidí, kteří tu žili před námi a my bychom se z jejich příběhů měli (po)učit..

AlenaF
27.10.2021 5 z 5

Krásný příběh židovské dívky z Jeruzaléma v období římské nadvlády.
Moc se mi líbilo cituji:
Historie není pouhý suchopárny záznam událostí, je to portál do duše, který nás spojuje se všemi lidmi, kteří zde žili před námi.

Terez25
26.10.2021 4 z 5

Nádherný příběh, který mě hluboce dojal, ale strašně mě mrzí, že byla kniha tak krátká a události v ní byly odvyprávěny šíleným poklusem. Po autorčině desetiletém průzkumu bych čekala obsáhlejší dílo. Příběh toho chce hrozně moc sdělit, ale má na to zoufale málo prostoru. Proto hvězdička dolů a také za časté chyby…

Linda007
23.09.2021 5 z 5

Příjemně se četlo. Jen mi přišlo, že on byl stejně málo Říman jako ona Římanka.

Jenny46
13.09.2021 4 z 5

Příběh byl inspirován významným archeologický objevem v jižní Itálii - 2000 let starým náhrobkem, kde bylo vytesáno pár latinských slov...
Příběh má pomalejší tempo, krátké kapitoly, i když je to fikce, je založená na skutečných postavách a pečlivém výzkumu ( který trval několik let )
Je zvláštní se ponořit do jiného času a místa - Jeruzalém 1. století - povstání, židovská vzpoura. Historické detaily působí živě - oblečení, vůně, rituály, jídla, ulice...
Krásný příběh židovského národa s hlavní hrdinkou Ester, která je rebelka, ale oddaná své rodině, aby chránila ty které miluje. Doporučuji

ydnac
29.08.2021 4 z 5

Nejdříve jsem se nemohla začíst, ale pak mě děj chytil a já měla za pár hodin přečteno.
Příběh se odehrává v době válek mezi Římany a židy.
Hlavní hrdinka Ester je dcerou, pak manželkou a časem i otrokyní.
Zjišťuje, že všechno není tak jak to vypadá a mezi nepřáteli nachází pomoc a lásku :-)
Líbilo se mi, že něco byla fikce a něco skutečnost a že ústřední postavy opravdu existovaly.
Hezký historický román, jehož obsah je popsán jednodušeji než jsem zvyklá třeba u R. Gablé, ale určitě stojí za přečtení :-)

daniela7398
22.08.2021 4 z 5

Kdybych před tím nečetla "Knihu Tužeb", tak bych dala asi plný počet hvězd. Je tam vidět autorčina práce nejen na příběhu, ale i to, jak musela zkoumat historická fakta a prameny. Nejzajímavější na celé knize je samotná prvotní nepravděpodobnost, že tehdy židovka a říman mohli mít cokoli společného. Díla z tohoto období mají takové zvláštní kouzlo a tento příběh měl krásný vývoj a dynamiku. Vemte si, že je až neskutečné po kolika letech jsme my schopní číst příběh z prvního století a že existují nějaké zdroje, které popisují tehdejší nelehký život a dávají nám najevo důležité poselství, že náboženství určovalo vývoj doby.

Culda
10.08.2021 4 z 5

Jde vidět, že autorka si dala opravdu záležet na průzkumu "terénu" než se dala do psaní. Že ji zaujal 2 tisíce let starý náhrobek vyrobený mužem (Římanem), který očividně miloval svou ženu (Židovku).
A díky tomu se rozhodla napsat příběh co se mohlo s nimi vlastně stát.
Zasadila do příběhu hodně skutečných postav z historie i dějovou linku války. Kapitoly jsou krátké. Někdy až moc, ale svým způsobem aspoň děj hodně rychle ubíhá a vy nevíte jak a jste na konci příběhu.
Za mě pěkný historický román, který konečně není z období druhé světové války. Rozhodně něco neotřelého

Určitě stojí za to si přečíst i dovětek od autorky. Je tam uveden celý nápis náhrobku a výčet skutečných postav. Dokonce je tam i popis jednoho historika, ale to už asi jen pro ty opravdu zvídavé

Nefer
03.07.2021

vypada velmi slibně tak uvidíme...