Vzpomínky z kuchyně

Vzpomínky z kuchyně https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137715/vzpominky-z-kuchyne-137715.jpg 3 8 3

Kuchařka? Biografie? Povídky a postřehy ze života? Možná od všeho trochu. Každá stránka knihy vás přesvědčí, že jídlo není jen každodenní nutností, ale zhmotněním myšlenky, inspirací. Že proces vaření je stejně tvurčí jako psaní, navíc s okamžitou a živou reakcí publika. Prostřednictvím vzpomínek, spojených s něčím tak přízemním, jako je jídlo, se náhle a nenápadně zjevuje moudro, umocněné obyčejností bramborové polévky. Nahlédněte do života Roalda Dahla, zjistěte, jak a kde žil. Dýchne na vás atmosféra staré dobré Anglie, jak ji popsal Jerome Klapka Jerome nebo Karel Čapek. Jídlo tu má hlavní roli, ale díky vzpomínkám a komentářům ožívá a je jen na vás, abyste si představili, co zrovna Roald Dahl vařil pri psaní Karlíka a továrny na čokoládu, jaké pil víno a kde seděl.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Memories with food at Gipsy house


více info...

Přidat komentář

Chesterton
28.01.2018 3 z 5

Právě hodlám použít jako "zakládající knihu" naší knihovničky na chalupě. Postřehy z rodinného života se mi líbí, vyzkoušíme nějaké recepty a alespoň bude co číst;)

Delicius
23.07.2017

Naprostý souhlas s Lenorou, omyl z levných knih. Úvod je dobrý, pasáže o nakupování taktéž, ale v podstatě jen přeskakuju recepty a hledám texty okolo, kterých je bohužel málo.
Opravdu, jedná se spíše o kuchařku než o memoáry. (Jak jsem předpokládal z anotace na zadní straně a z názvu.)


Oophaga
27.02.2013 2 z 5

Jak hodnotit kuchařku, když kuchařky nečtu (a už vůbec mi připadá bezpředmětné je hodnotit v databázi)? Tenhle "žánr" je pro mě v podstatě neposouditelný - nejenže nepoznám a nebudu testovat, jak jsou uvedené recepty kvalitní, ale v podstatě jsem návody při četbě přeskakovala (byl by ale možná nevšedně dekonstruktivní zážitek pokusit se je vnímat jako literární dílo). Co mě tedy vedlo k tomu, že jsem se knihy chopila? Samozřejmě Roald Dahl. Myslela jsem si, že půjde o jakousi beletrizovanou autobiografii, kde bude spisovatel vyprávět o svém vztahu k jídle a sem tam připojí recept (ideálně by se mi zamlouvaly kulinářské příběhy nečekaných konců, kdy by v překvapivých pointách hrály důležitou roli nejrůznější pokrmy, jejichž recepty by byly uvedeny na závěr jako bonus). Místo toho jde o soubor receptů doplněný občas banální vzpomínkou Roalda nebo jeho ženy ve stylu: "Moje babička byla nejlepší kuchařka na světě a když jsme za ní přijeli, nikdy nezapomněla uvařit..." Druhá hvězdička hlavně proto, že ačkoli nejsem cílová skupina, nemusí to nutně implikovat nedostatečnost knihy. Jestliže máte R. D. rádi pro jeho povídky, titul směle ignorujte. Pokud vás lákají texty o vaření, třeba to bude váš šálek Earl Graye s mlékem.

Štítky knihy

vzpomínky vaření

Autoři knihy

Roald Dahl
britská, 1916 - 1990