Vzkriesenie Olympie

Vzkriesenie Olympie https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36336/bmid_vzkriesenie-olympie-1ml-36336.jpg 5 38 8

Renomovaný historik a publicista pútavým spôsobom opisuje Olympiu, ktorá bola pre starých Grékov posvätným územím a jedným z najvýznamnejších miest spoločných stretnutí. Z rozličných gréckych štátov sa sem schádzali na festival telesnej zdatnosti, aby súťažili o olivový veniec a titul olympionika, čo bola podľa nich najväčšia pocta, akú mohol človek dosiahnuť. Zamarovského kniha Vzkriesenie Olympie je prvou knihou, ktorá podáva vyše tisícročnú históriu antických olympijských hier a navyše sa zamýšľa aj nad ich odkazom dnešku: Ako konštatuje v diele autor, na olympijskej pôde sa ukázalo, že šport a umenie sú dva mosty na ceste, aj keď nie jedinej, ktorá vedie k dorozumeniu. 2. doplnené a opravené vydanie. Cena knihy v čase vydania: 34.- Kčs.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Šport
Originální název:

Vzkriesenie Olympie , 1978


více info...

Přidat komentář

Igwarr
09.07.2021 4 z 5

Kniha nie je dlhá, oproti iným jeho knihám je o dosť kratšia. To však nič nemení na tom, že je to veľmi pekné dielo a príjemne sa číta. Vzkriesenie Olympie je krásnym príkladom toho, že Vojtech Zamaroský písať o dedinách ako nik iný. Čítajúci sa dozvie nemálo o vzniku olympijských hier, aké boli ich tradície, prečo zanikli, aké osobnosti pomohli k ich vzkrieseniu a ako je to s hrami teraz.

Igor1311
07.01.2021 5 z 5

Kedysi sa kvôli olmypijským hrám prerušovali vojny, dnes sa kvôli vojnám prerušujú olmypijské hry. myslím, že táto myšlienka vynikajúco vystihuje knihu.

Súhlasím s tými, ktorí tvrdia, že tak ako Zamarovský vie o dejinách písať málokto. Píše veľmi ľahkým a zrozumiteľným štýlom určeným pre širokú a historicky nie veľmi erudovanú verejnosť. Ku každej jednej téme vedie okľukou, ktorá nám ale dá vynikajúcu prehlaď o histórii. Tak tomu bolo aj pri Vzkriesení Olympie. Začal širšie a pretavil nám vznik a rozmach Grécka a jeho následný úpadok spôsobený vpádom Dórov. Z neho sa však Gréci pozbierali a vzniklo ešte silnejšie súštátie. A aj napriek mnohým politickým a vojenským rozporom tu bolo čosi, čo ich dokázalo spojiť. Spojiť tak, že kvôli tomu prerušili vzájomné boje. Hry. Olympijské hry.

Skvele opisuje ich vznik, ich hlavnú myšlienku, priebeh, disciplíny, víťazov /víťazov, ktorí boli vnímaní diametrálne odlišne ako dnešní/. Celý ich priebeh rozoberá dopodrobna, zaoberá sa trestami za podvody, vtedajšími rekordami (porovnáva ich s dnešnými /teda dnešnými, s tými, ktoré boli aktuálne v dobe písania knihy/), opisuje, čo hry znamenali pre celý helenistický svet.

Nezabúda ani na vzkriesenie hier koncom 19. storočia. Porovnáva ich znovuzrodenie a priebeh s antickými, objasňuje prítomnosť a absencie krajín, ich priebeh a posolstvo. nezabúda na register hier a ponuka nám menší zoznam antických víťazov.

Jedná sa o pozoruhodnú publikáciu plnú histórie, športu, umenia, dejín. Mal by si ju prečítať nielen milovník gréckych dejín, ale aj ten, čo sa zaoberá športom a hlavne ľahkou atletikou.


ujira
06.02.2019 4 z 5

Po přečtení téhle knihy zcela jinak pohlížím na ompijské hnutí a řecký odkaz ,,v zdravém těle zdravý duch,,.A znovu se mi potvrzuje, že sebelepší lidská snaha pěstovat kulturu těla a ducha se časem zvrhne. Audioverze mne tentokrát ochudila o obrázky, které v publikaci jsou a jistě velmi zajímavé.

puml
18.08.2018 5 z 5

Svým způsobem ojedinělá knížka, která seznamuje se vznikem antických olympijských her. Hledal jsem dlouho podobnou knihu, ze které bych se dozvěděl něco o počátcích olympijských her, včetně popisu jednotlivých disciplín, způsobu tréninku, odměn i toho, co to znamenalo být v antice olympijským vítězem a jaké výhody a privilegia to už tehdy skýtalo. Velmi dobře napsaná kniha. Doporučuji.

Richie1
10.08.2015 4 z 5

Jak už je zvykem u Zamarovského knih, i tato kniha o olympijských hrách byla velmi čtivá. Četl jsem ji sice dlouho, asi dva nebo tři měsíce, ale to jen proto, že kniha je nacpána nespočtem informací nejen z oblasti starověkého sportu, ale i z oblasti kulturní či společenské. Starověké olympijské hry dosáhly takového významu, že napsat o nich stručnou knihu by bylo snad pohrdáním.
Zamarovský však napsal knihu, která starověké olympijské hry náležitě oslavuje a zároveň nám je přibližuje tak dobře, že máme obrovskou chuť se přemístit do minulosti a některých her se zúčastnit. Staří Řekové i ve sportu a v organizaci sportovních soutěží dosáhli nesmírného pokroku.
V posledních kapitolách popisuje autor proces znovuobnovení novodobých olympijských her a i toto čtení je velice zajímavé.
Myšlenka starořecké kalokagathie (harmonický rozvoj těla a ducha) mi velmi utkvěla v paměti - kéž by i dnes tato idea byla v myslích všech lidí i národů.

HTO
24.03.2013 5 z 5

Málokdo umí psát o Řecku jako Vojtech Zamarovský.

Jsou-li dosud záhadou výkony Faylla a Chiónida, nabízím řešení: pokud antický skokan do dálky používal krátký rozběh a o umístění rozhodoval součet tří soutěžních skoků, nevím, v čem je problém. A je-li to anekdota, nu, pak máme možnost přimknout ji k Hérodotovu „Nikdo z Egypťanů, Libyjců ani Řeků, s nimiž jsem se dostal do řeči, nepředstíral, že ví, kde má Nil prameny, kromě písaře pokladnice chrámu Athénina ve městě Sais. Myslím však, že si ze mne tropil šašky.“ To je také krásné. A uvážíme-li, že se to vše odehrává v modři jako Santorini, můžeme se zasmát představě, že u věty „Na rozhraní mezi třetihorami a čtvrtohorami se vytvořil vysoký kužel zvaný Stronghyli (…)“ mě napadlo, že tak byl pojmenován už tehdy. Kuk!

Jochwald
05.12.2012 5 z 5

Clovek by cekal, ze se bude jednat o historickou knihu. Vedle presnych historickych dat je tam ale spousta otazek ohledne vzniku sportu, ale nejen to i ohledne vyvoje lidskych dejin. V knize se dozvite co znamena pro lidi sport a proc vlastne vznikl.

Je videt, ze Vojtech Zamarovsky je spickovy historik a velmi vseobecne vzdelany clovek.

WEIL
03.09.2011

Nebyl to špatný nápad, bavit se hrami, neb hra má pro lidstvo velký význam, tedy ne pro každého člověka, ale pro řadu z nich.

A je fuk, zda člověk hraje kuličky nebo háže diskem. No, fuk to taky úplně není, neb někoho baví ten disk a jiného ty kuličky. Horší je, když nikoho nebaví nic...To je pak otravný pro druhého, pro okolí a vůbec, má hodně mínus.