Vzbúrené svedomie

Vzbúrené svedomie https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337817/mid_vzburene-svedomie-u8Q-337817.jpg 3 13 5

Kto prečítal autobiografický román Rudolfa Petershagena, iste vycítil, že jeho zážitky sa vyrovnávajú nemeckej odysei. V ohni bitky na Volge sa u bývalého plukovníka objavujú prvé náznaky neskoršieho rozhodnutia ako veliteľa mesta Greifswald, ktoré roku 1945 vydá sovietskej armáde bez boja... Znepokojený re-militarizáciou západného Nemecka nadväzuje v Mníchove spojenie s bývalými priateľmi, za čo ho americký vojenský súd obviní zo "špionáže" a odsúdi na šesť rokov väzenia. Trest si odpyká v landsberskej väznici, v ktorej sedia aj fašistickí vojnoví zločinci a esesácki vrahovia. Petershagen sa dostáva na slobodu až vtedy, keď sa jeho zdravotný stav stával čoraz vážnejším a keď protesty verejnosti boli čoraz nepríjemnejšie...... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Osveta (Martin)
Originální název:

Gewissen in Aufruhr , 1955


více info...

Přidat komentář

madem
26.08.2022 4 z 5

O druhé světové válce jsem už přečetla mnohé. Tato kniha je jiná: ukazuje vojáka,který už nechce bojovat. Zároveň se ale stále bojí Hitlera. Potichu se domlouvá a hledá kumpány, s kterými vydá bez boje město, které má chránit a hlídat.
Tím ale kniha nekončí. Německo se dělí na dvě části a on je zcela přesvědčen, že správná část Německa je ta "rudá". Dokonce kvůli tomu několik let odsedí v západním německu ve vězení spravované Američany. Odmítá přejít k nim.
Nikdy jsem nečetla životopis někoho, kdo komunismu skutečně věřil. Vím, že takový , lidé byli. Tato kniha je životopisem jednoho z nich. Pro mě zajímavé počtení.
Musím však uznat, že místy to bylo nudné a dlouhé.

JankoStirbey
12.12.2020 2 z 5

Čím je táto kniha zaujímavá? Tým čo urobil jej autor(nositeľ Rytierskeho kríža) - vydal mesto bez boja "boľševickej horde". A to je jediné, čo si z nej pamätám a teda aj odnášam. Inak, hlavne jej druhá časť, mi skôr pripomína memoáre napísané na objednávku.


Elrond
06.07.2018

Cool vyprávění plukovníka Petershagena který si při tažení v sovětském Rusku začal uvědomovat zločinecký charakter této války a meze slepé poslušnosti svému vedení. Vytažen z granátového trychtýře u Stalingradu s rozdrcenou nohou skončil v lazaretu na tehdy kolaborující Ukrajině. Později v zázemí pověřen obranou baltického města odmítl "heroickou sebevraždu" mnoha lidí při "zápase do posledního muže a kamene" a eulenspiegelovsky předal město bez boje Sovětům. V jím zachráněném Greifswaldu je po něm dodnes pojmenována škola, na motivy knihy byl natočen v NDR pětidílný seriál "Gewisen in Aufruhr". České vydání z roku 1962 představuje na obálce plukovníka v beranici pravděpodobně v sovětském zajetí, přeci jenom v té době se memoáry velitelů wehrmachtu nevydávaly a když tak v té době bylo zcela nepřijatelné prezentovat je na obálce v nacistických uniformách jako je tomu dnes.

mgeisselreiter
24.11.2015 3 z 5

Celkem nudné, nezajímavé vyprávění, které bylo evidentně napsané buď Petershagenem zblbnutým komouši nebo dokonce mohl být (má spekulace) komouši jaksi donucen tuto snůšku polopravd a lží napsat. V podstatě se nedovídáme žádná moc určitá a konkrétní fakta, resp. to, co by mělo být jasně řečeno a objasněno, je jaksi zamlčeno či zamlženo. Dozvídáme se tak hlavně o těch špatných Američanech v tom špatném západním Německu a o tom dobrém východním Německu, které usiluje o mír a sjednocení. Knihu by neměli číst lidé, kteří nemají o době budování socialismu přehled a mohli by tak knihu špatně pochopit. Myslím si, že každý normální člověk ale pozná, že se jedná o prachsprostou komunistickou propagandu. Přesto kniha čtenáři přináší některé informace, které stojí za přečtení (především v první části knihy z období 2. světové války). 60%, 24.11.2015.

WEIL
25.11.2011 4 z 5

Zajímavě popsaný pohled vojáka na bitvu u Stalingradu.