Vyznáte se v tlačenici? - Úvod do štikologie

Vyznáte se v tlačenici? - Úvod do štikologie https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16234/bmid_vyznate-se-v-tlacenici-uvod-do-stik-Zos-16234.png 4 36 9

Úvod do štikologie. Ženy-štiky dosahují svých cílů, aniž by vybočily z rámce panující morálky. Jejich silnou zbraní je znalost psychologie, jejich metodou pak zneužívání této znalosti formou chladnokrevné manipulace s lidmi, situacemi, a nakonec i se sebou samými. Cíle dosahují většinou nikoli tělem, nýbrž hlavou. Je lákavé odhalit je, pojmenovat a označit. Možná by se zástupy obětí - Neštik - dovedly alespoň trochu lépe bránit, kdyby znaly finty hry, kterou s nimi protivník hraje. Kdyby viděly, jak se to všechno dělá, snad by se v tom vyznaly a neměly by onen bezradný pocit věčně zaskočeného člověka, jenž neustále zjišťuje, že se věci odehrávají za jeho zády záhadně, nevysvětlitelně a překvapivě. Jedinou obranou manipulovaných je znalost způsobů manipulace. Podívejme se na ně tedy bez moralizování a bez jakékoli zaujatosti.... celý text

Přidat komentář

kikiw
19.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Dostalo se mi do rukou vydání z šedesátého sedmého, grafické zpracování fungovalo jako obří titulky v BLESKu, tak jsem knihu rychle prolistovala a zhodnotila, že bude sranda. Následující čtení mi tuto domněnku potvrdilo, bavila jsem se od začátku do konce. Nevím, jestli se u toho budou smát i muži, ale hodlám ji půjčit kamarádkám. Kategorizace možností ve vztazích, manželství a na pracovišti je tak trefná, že se k některým bodům asi budu vracet. I po letech jde o aktuální čtení. (Při vstupu do místnosti se nezeptá vedoucího: "Prosím vás, kde je tady vedoucí?" Štika se raději zeptá na vedoucího nejbližší - ženy. Pravděpodobnost osudné chyby je zde 1:100.) Dnes už bude ta pravděpodobnost nižší, ale pořád na té úvaze něco je. A co se týká typologie kolegyň na pracovišti, kdy jsou zvažovány varianty od "dobré pracovnice, dobré kolegyně a přitažlivé ženy" po "špatnou pracovnici, špatnou kolegyni a nepřitažlivou ženu", tak si po přečtení stále lámu hlavu nad tím, kam bych se zařadila :-) Suma sumárum jde o čtení, které je krutě upřímné, až nechápu, jak může být tak svižné a vtipné. A co říct o Štice? Svým způsobem bude vždy úspěšná a spokojená. V době, která pasovala štěstí na hlavní smysl života, je to obdivuhodné, teprve následně bude položena otázka: "Za jakou cenu?".

Rind
26.09.2021 4 z 5

Dnes je podobných knih mraky a mraky. Přidávám * za nadčasovost a čtivost.


gretl74
13.10.2020 4 z 5

Velmi nadčasové ;) Štika nejsem a nikdy jsem nebyla, neumím to, ale ve svých dávných šestnácti letech, kdy mi knížku půjčila kamarádka, jsem ji hltala a nestačila se divit. Jeji precteni rozhodně rozšíří obzory a nezaškodí takto nahlédnout do tábora "nepritele". :)

Opatov
22.10.2018 4 z 5

Vztahovy manual pro zenu v kazdem veku a v kazde dobe. Vyborne jsem se pobavila a poucila. Doporucuji.

maygirl
25.01.2017 4 z 5

Příjemná, nadčasová kniha... člověk by neřekl, že poprvé vyšla v šedesátých letech. Dobře a lehce se čte a přitom je plná zajímavých informací s praktickými, zábavně pojatými aplikacemi. Snad nejvíc jí vystihne, když napíšu, že jde o praktickou příručku do života pro všechny, kdo fandí seriálu Hous of Cards a hlavně Underwoodovým :-)

Pershing
28.12.2014

Ahoj vespolek.
Štikologie, kromě toho že je zábavná, je taky parádní učebnicí - obrany proti manipulaci.
Překladů původního vydání bylo několik. Myslim že v tomto vydaní (nemám teď knížku po ruce) překladatel trochu změnil význam protikladů. V původním překladu z roku cca 1968-9 se štika zaobírala kromě horolezectví (to zůstalo) ARABŠTINOU a nikoliv španělštinou. Druhým prohřeškem pak byla záměna u obrany štičky odkazem na časopis VOGUE za Kosmopolitan (netuším proč).

Oter
07.06.2014 4 z 5

Štikologie je zajímavá publikace o tom, jak být úspěšnou mrchou. No, upřímně bych tuto ženu v reálném životě rozhodně nemilovala (i když ne vždy potvory včas poznáme), ovšem jako literární postavu ji člověk musí do určité míry obdivovat.

SuzukiZ
08.09.2013 5 z 5

Humorná kniha, u které se člověk pobaví (neběhej za chlap(c)em, kdo něco honí, nikdo to nedohoní). Hodně mi to připomíná "Proč muži milují potvory.." a popravdě, ačkoli Tlačenice je o 45 let starší, líbí se mi víc - vtipnější, ne až tolik do potvory a přesto dokáže přesně zachytit pocity ženy, která chce ulovit nějakého "pana Kapra" (hlavní hrdinka Šti(č)ka, zajímá se nejprve o Svalovce, pak se rozhoduje mezi Úhořem (perfekcionalista) a Kaprem).

kattyV
18.02.2013 5 z 5

Opravdu zábavná "příručka" o tom, jak se uplatnit v životě. Štiku asi nebudete tak úplně milovat (na to je příliš protřelá a zvládá s přehledem situace, se kterých se průměrná dívka či žena hroutí), ale... nezbude vám nic jiného, než ji obdivovat. A přát si, být alespoň trochu štikou.