Výpravy do ztracených světů

Výpravy do ztracených světů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452603/bmid_vypravy-do-ztracenych-svetu-sd6-452603.jpg 4 15 3

Souborné vydání obsahuje komiksový příběh J. Foglara – Expedice Borneo, legendární tři výpravy do ztracených světů Vlastislava Tomana a dnes již klasického Toma Bartona a rozuzlení jeho výpravy, ke kterému dojde po mnoha letech od vydání 1. dílu! Kniha obsahuje bohatý doslov.

Přidat komentář

Sitting-Bull
25.05.2023 3 z 5

Dlouho jsem nebyla tak zklamaná z nějaké knihy, jako jsem po dočtení z této. Příběhy samozřejmě krásné, zejména obě Challengerovy výpravy a Borneo, ale co mě při čtení bilo do očí, bylo množství hrubek, které se nachází jak v jednotlivých komiksech, tak třeba v doslovu, až mám jako čtenář pocit, že jsem byla ošizena, protože kniha neprošla korekturou. Z nostalgie dávám 3*/5, jinak by to díky odfláknutým (či chybějícím) korekturám bylo ještě o jednu méně.

kitja
18.12.2021 3 z 5

Někdy v 80. letech jsem doma objevil kompletní Rychlý šípy a v těch úplně posledních byl i začátek Ztaceného světa. Úplně mne to dostalo, ale musel jsem si pár let počkat na ABC speciál, kde byl konečně příběh celej a taky Druhá výprava. Ta už mne ale tolik nebavila.

Teď jsem to přečetl znovu komplet a vůbec poprvé si dal i ty další ztacený světy - Výpravu Toma Bartona, Třetí výpravu, Expedici Borneo a Tajné město a vlastně mne to moc nebavilo.

Tom Barton hodně naivně a poplatně vědeckému poznání doby svého vzniku vymýšlí jaderný pohon na rtuť a další podivnosti a i chování lidí a zvířat je v příběhu často nelogické a neuvěřitelné.

Třetí výprava je zcela promarněná šance navázat na úspěšnej formát a v příběhu z blázince nepřináší vlastně nic.

Borneo by mohl být fajn úvod něčeho většího, ale končí to dřív, než se vůbec můževrozjet nějaký příběh a Město postrádá napětí a smysl po gradaci příběhu. Chybí komoksové prostředky, kterými se podobné věci dělají (s těmi ostatně neoracuje žádnej z komiksů tady).

A tak je na celé knize nejlepší ta faktografická část na konci, uvádějící vše do kontextu, popisující historii, okolnosti vzniku a další podobná díla nebo různá vydání. Z toho ještě budu čerpat.


Ivan Kučera
14.01.2021 3 z 5

Kompletizácia kultových komiksov Výprava Toma Bartona (1946 – 1947), Výprava Toma Bartona pokračuje (ktorá je historicky prvý raz publikovaná práve tu) a adaptácie slávneho Doyleovho románu od Vlastislava Tomana Výprava do Ztraceného světa (1969 - 1970), ku ktorej sú pripnuté pokračovania Druhá výprava (1979 - 1980) a Třetí výprava (ktorá vyšla až v r. 2010 a ktorá asi nebude úplne tým, čo čakáte; skôr by som ju vnímal ako experiment: príbeh rozpráva psychiatrický pacient novinárovi, ktorý sa „náhodou“ podobá na Vlastislava Tomana, pričom textu je relatívne viac, ako obrázkov, dokonca tu nájdete fotku Stevena Spielberga a zábery z jeho trháku Jurský park). Najmä pri Druhej výprave je v kresbe badateľný značný kvalitatívny posun, keďže došlo k výmene ilustrátora. Bonusovou čerešničkou sú krátke komiksy Expedice Borneo a Tajné město (alternatívne vysvetlenie dodnes nevysvetleného záhadného zmiznutia dobrodruha Johna Fawcetta). Spoločným menovateľom dotyčných komiksov sú výpravy skupiny odvážnych priateľov (s minimálnym, alebo žiadnym ženským osadenstvom) do exotických končín odrezaných od zvyšku sveta s pravekou živočíšnou ríšou. Ľudia sa k nej nesprávajú pekne a akonáhle dačo začne vykazovať čo i len mierne náznaky predátorstva, okamžite to zastrelia alebo aspoň vyhodia do vzduchu (prinajlepšom nechtiac zapália). Posun u Druhé výpravy badať nielen kresličský, ale i myšlienkový: na rozdiel od prvej časti si hrdinovia uvedomujú svoje agresívne správanie a namiesto plienenia neprebádaného sveta uprednostňujú naopak jeho ochranu, vnímajúc ho ako prírodnú rezerváciu. Oceniť musím aj textové bonusy: nostalgické úvodné dvojstranové spomínanie Vlastislava Tomana a 10-stranový doslov Milana Krejčího (jediné, čo by som skritizoval, je nepochopiteľné rozdelenie krátkym komiksom). „Iba“ 3* nedávam za to, že by vydavateľ šetril. Naopak, vyzerá to fakt exkluzívne. Ani za to, že by to nebolo historicky dôležité. Naopak, ide o kultovky, ktoré by mal poznať každý komiksový zberateľ. Dávam ich za scenáre, ktoré sú miestami dosť zlé (resp. v dobe svojho vzniku byť zlé nemuseli, ale časom zostarli).

Štítky knihy

komiksy Jaroslav Foglar, 1907-1999 české komiksy

Autoři knihy

Vlastislav Toman
česká, 1929 - 2022
Jaroslav Foglar
česká, 1907 - 1999
Dr. Tomek (p)
česká, 1898 - 1973

Kniha Výpravy do ztracených světů je v

Přečtených15x
Knihotéce17x
Chystám se číst5x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x