Vyjednavač

Vyjednavač https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520153/bmid_vyjednavac-64c79c6ddd18a.jpg 4 40 11

Když slova zachraňují životy. První český knižní rozhovor s policejním vyjednavačem! Sebevraždy, vyhrocené konflikty, zadržování rukojmích… to vše je pro policejního vyjednavače denním chlebem. Policista Karel Pošíval je jedním z těch, kteří zachraňují lidské životy nasloucháním a mluvením. V otevřeném rozhovoru vypráví o svých nejzajímavějších případech, vysvětluje techniky vyjednávání a ukazuje, jak je využít i v běžných situacích. Poznejte zblízka práci policejního vyjednavače a zjistěte, jak mohou různé vyjednávací postupy obohatit i váš život!... celý text

Přidat komentář

Crozz
11.04.2024 3 z 5

Za mě trochu zklamání, čekal sem víc o životě vyjednavače a jeho práci, místo toho je to spíš filosofické povídání o jeho práci a postupech.

iveta3689
26.01.2024 3 z 5

Souhlasím s tím, že se knížka veze na vlně obliby rozhovorů. Pan Pošíval je jistě zajímavá osoba, se zajímavým povoláním. Možná, kdybych rozhovor slyšela, bylo by to jiné. Takhle byla kniha neslaná nemastná. Možná jsem měla jen velká očekávání a to pak mému dojmu uškodilo. Pro mě je kniha průměrná.


mag097
06.01.2024 3 z 5

Díky boomu kolem knih Martina Moravce jsem loni objevila knižní rozhovory a nadchlo mě to. Baví mě číst o lidech, co mají nějaké netradiční zaměstnání a nakouknout tak trochu do zákulisí.

Na knižní rozhovor s Karlem Pošívalem, policejním vyjednavačem jsem se moc těšila, policejní prostředí mě fascinuje a tak jsem hned věděla, že knihu musím mít.

Bohužel, tohle se ale podle mě úplně nepovedlo.

Kniha se točila tak trochu v kruhu. I když se v rozhovoru otevíralo více témat, já měla pocit, že čtu pořád tak trochu to stejné dokola. Zdálo se mi, že autorka ne úplně vhodně kladla otázky, aby z pana Pošívala vytáhla co nejvíc různorodých informací.

Abych ale nebyla jen kritická, dozvěděla jsem se i pár zajímavých věcí - jak vlastně taková práce vyjednavače vypadá, jak často a k jakým typům případů se v Česku vyjíždí nebo jaké metody a zásady vyjednavači u své práce používají.

Zároveň taky vím že na knihu nezapomenu, protože jsem ji četla těsně před vánocemi a některé pasáže se nepříjemně prolínaly s tehdejší realitou a dost mě zasáhly.

Suma sumárum to vlastně nebylo špatné, jenom si myslím že by této knize spíš slušelo, kdyby byla novinovým rozhovorem než samostatnou knihou.

soukroma
12.12.2023 3 z 5

Místy zajímavé, místy méně, hodně psychologie, ale i překvapivá vysvětlení ohledně empatie. Obecné pokyny pro vyjednavače (i u nás typicky na základě pokynů používaných FBI, či Metropolitní policií Londýn) se mísí s tím, co používá sám zpovídaný vyjednavač - na což vždy řádně upozorní, že on to tak dělá, protože se mu to osvědčilo. Není dogmatický, a je - nad očekávání - trpělivý (trochu ironicky míněno vůči otázkám a vstupům autorky).
A také nabízí pár zásadních knih k dalšímu studiu, mezi řečí - autorka si ale nedala tu práci, aby je uvedla někde souhrnně jako doporučenou literaturu.
V knize jsou také jako doplněk dva krátké rozhovory navíc - s policejním ředitelem a policistkou.
V závěru je pasáž věnovaná vyjednávání v obchodním (ale i osobním) životě - aplikují se prakticky stejná pravidla jako při policejním vyjednávání. A i když jsem to nečekala a zprvu se divila, proč uhýbáme od tématu, tak mne tahle část nakonec zaujala asi nejvíc (škoda, že je krátká).

"Spousta lidí nechce řešit problémy, chce se vyhnout konfliktu. Přitom konflikt je krásná příležitost k tomu, abychom vztahy nerovnávali. Když se budeme vyhýbat konfliktům, budeme v sobě plnit pohár hořkosti, až přijde poslední kapka a vztah bude zničený. Když z konfliktu nemáme strach, nebojíme se jít přímo k věci a vyslovit svůj nejdůležitější požadavek, říct, co nám vadí, můžeme ho využít k tomu, aby vyčistil vzduch."

KorytnačkaM
07.12.2023 1 z 5

Neviem, možno som čakala oveľa viac...

Ešína
28.11.2023 2 z 5

Od knihy jsem měla velké očekávání a proto mě spíš zklamala. Ze začátku to bylo zajímavé ale potom jsem se začala nudit.. Nevím čím to bylo.

Ronys
24.11.2023 odpad!

Nejdřív mě to zajmalo a pak mi to nic nedalo.

Dandy1
19.11.2023 3 z 5

Bylo to zajímavé i poučné čtení.

iceVS
10.11.2023 5 z 5

Kniha mě příjemně překvapila.
A jako správná ženská autorce závidím čas strávený s tímhle chlapem :-D

katy238
06.11.2023 5 z 5

Práce policejního vyjednavače je i díky mnoha filmům a knihám zahalena z jedné strany aurou tajemství a z druhé strany hrdinským étosem. I když není fér obojí jen tak tomuto povolání odejmout, není za tím tolik magie, jak se na první pohled zdá. Což v knize odhaluje právě elitní policista Karel Pošíval, který se vyjednáváním s osobami v krizových situacích zabývá již mnoho let. Kniha přibližuje příklady z praxe v policejní práci, ale ve stejné míře i v komunikaci v mezilidských vztazích a na pro většinu pochopitelných příkladech ukazuje různé techniky vyjednávání i komunikace. Neočekávejte návody k perfektní manipulaci s druhým člověkem, ale čtenář dostane šanci zamyslet se nad vlastním vystupováním k druhým. A hlavně možnost jej v konkrétních krocích vybrousit.

mightcz
26.10.2023 5 z 5

Karel začínal na místním oddělení policie ve čtvrtém pražském obvodě. Pokračoval na oddělení hlídkové služby, odkud přešel k zásahové jednotce, kde se stal profesionám vyjednavačem. V posledních letech řídí tým pražských policejních vyjednavačů, což je jeho hlavní pracovní náplň. Karel je zároveň bojovníkem a zároveň mistrem slova.

Měl jsem obrovskou radost, když mi Karel na jednom našem setkání prozradil, že se rozhodl přijmout nabídku ke knižnímu rozhovoru. Kniha je nyní hotova. Jmenuje se "Vyjednavač" a na dramaticky působíci obálce vidíte tvář bojovníka. Jakmile ale knihu otevřete, otevře se Vám s ní i Karlovo srdce vyjednavače. Člověka jehož životní principy, vycházejí z respektu, úcty, klidu, zájmu o druhého, trpělivosti a flexibility.

Vyjednavače jsem přečetl jedním dechem. Kniha samozřejmě poutavě popisuje dramatické chvíle z vyjednávání, ale zároveň jde do hloubky a zdatně odhaluje principy mezilidské komunikace. Třeba potřebu být vyslyšen. Základní potřebu, kterou má každý z nás a která když není naplněna, tak nás může dovést do zoufalé situace. A ta zoufalá situace, kde člověk náhle stojí na Nuselském mostě, nebo je zabarikádovaný v bytě vlastně nemusí být až tak daleko, jak si můžeme myslet.

Hodnotu knihy nevidím primárně v tom, že bychom si po jejím přečtení měli být schopni něco vyjednat, ve smyslu "obchodně vyzískat", ale spíše, abychom se naučili chápat situace lidí okolo nás, abychom se naučili jim naslouchat a vnímali moc našich slov.