Výčitky svedomia

Výčitky svedomia https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387664/mid_vycitky-svedomia-SIK-387664.png 4 14 5

V centre diela Výčitky svedomia na rozdiel od predchádzajúcich románov nestojí iba dnešná žena, ale aj dnešný muž ich problémy, pochybnosti a hľadanie. Je to román epištolárny — vo forme listov medzi hlavnými postavami, pričom sú tieto listy akousi spoveďou, ktorou sa očisťujú od výčitiek svedomia. Hlavné postavy rozdeľuje neprekonateľná svetonázorová bariéra. Na jednej strane stoja ateisti Francesca a Gerardo, nekompromisní k sebe i k ostatným, nezakrývajú si podstatu svojich problémov. Postupne si vyjasňujú i svoj vzťah k sebe a neboja sa riskovať, lebo chcú žiť inak tak, ako to človeku káže svedomie. Na druhej strane stoja „kresťania" - meštiaci ktorí si pod kepienkom svojej viery neodrieknu nijaké potešenie.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Smena
Originální název:

Il rimorso , 1963


více info...

Přidat komentář

ludek.n
14.11.2022 3 z 5

Pět hlavních postav v megalomanském dialogu, který je vlastně pěti izolovanými monology, předávanými formou korespondence či deníkových záznamů. Ne každému může tato podoba románu vyhovovat, a zpočátku není jednoduché všechno to vylévání citů a frustrací akceptovat. Je nicméně překvapivé, jak Alba de Céspedes dokáže zaujmout a své čtenáře připoutat k tématům o kterých vypráví. Najednou cítíte spříznění se všemi těmi de facto odtažitými problémy pětice aktérů, které vám zpočátku byly lhostejné. Stojíte jím po boku, přestože jsou vám možná nesympatičtí, nebo nechápete jejich činy a postoje. Citová odtažitost na straně jedné a podivné milostné vzplanutí na straně druhé je v obou případech jakýmsi útěkem od reality, strachem před druhými i sebou samými. I když se to nezdá, pomalu se stupňuje i napětí až k finálovému rozmítání, které sice možná neodpoví na jedinou z otázek, zato nenechá kámen na kameni. Výčitka je čtení tiché, nenápadné, ale zajímavé.

Kabuky
12.06.2022 5 z 5

Zajímavý příběh.


Saharka
22.01.2021 1 z 5

Hm, buď jsem nepochopila nebo jsme se s autorkou těžce minuly, ale osudy těchto bohatých, zpovykaných a nepochopitelně jednajících lidí mě nechaly zcela chladnou. Přišlo mi, že se v životě těžce nudí, tak si vymýšlí problémy.

Anette99
25.08.2019 4 z 5

Zajímavá kniha, forma dopisů a deníků taky dobrá, díky tomu bylo dílo vcelku rychle a dobře čtivè, i když je to poměrné náročná kniha. Takový psychologický román, řekla bych. Dlouhé (vnitřní) monology, popisování všech myšlenek, citů, pocitů a pohnutek. Bohužel, někdy to bylo až moc dlouhé a já jsem se v tom trochu pak ztrácela. Děj pěkně stupňovaný, a nakonec nečekaný zvrat (aspoň pro mě). Všechny postavy mi byly svým způsobem sympatické, obyčejní lidé se svými starostmi a radostmi.

Bjelásek
07.04.2011 4 z 5

Zdálo by se, že má knížka jednoduchý příběh, vlastně kdyby mi někdo řekl obsah, tedy že je to o manželce, která plánuje opustit svého manžela kvůli milenci, a mezitím váhá a hodnotí svůj život a celý ho převrací, asi bych si nechala zajít chuť. Takže bylo jen dobře, že na obalu žádný děj napsaný nebyl, protože bych udělala chybu. Kniha je psána formou korespondence nejprve mezi Isabelou a Francescou. Franceska je velmi silná osobnost, jejíž názory a myšlenkové pochody vás dokážou strhnout, tedy mě určitě. Tuhle postavu jsem si prostě zamilovala. Není divu, že ji Isabela tolik obdivuje a přitom ji dokáže vyvrátit všechny její myšlenky. Kniha má ale víc postav a všechny vyprávějí velmi poetickým jazykem, jenž autorka vlastní. Možná se vám v půlce knihy bude zdát těch názorů a úvah až příliš, zvláště pak když se děj sotva hne z místa, ale při druhém čtení, když už nemáte, kam chvátat, abyste už zvěděli, jak to skončí, ty úvahy prostě musíte ocenit, protože jednoduše stojí za to.

Štítky knihy

nevěra korespondence úspěch milostné vztahy

Autorovy další knížky

Alba de Céspedes
italská, 1911 - 1997
1984  73%Výčitka
1979  67%V noční tmě
1971  60%Bábika
1958  80%Předtím a potom
1942  0%Nikdo se nevrací

Kniha Výčitky svedomia je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce41x
Chystám se číst4x
dalších seznamech1x