Vůl v chryzantémách

Vůl v chryzantémách https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297626/bmid_vul-v-chryzantemach-2Kn-297626.jpg 4 24 10

Dvacet pět povídek slavného anglického humoristy píšícího pod pseudonymem Saki. Jeho hrdinové jsou pro uznání ochotny udělat ledacos; zaplatit za lov přestárlého tygra, proměnit svou hostitelku ve vlčici nebo dát své bohaté tetičce přičichnout k hazardu. Se svým typicky suchým, ironickým humorem Saki líčí, jak nečekaná rozuzlení takové snahy často mívají a jak směšné bývá lidské úsilí udržet si své místo ve společnosti. „Člověk je bytost dvou tváří a cokoli, co nebere v potaz tu odvrácenou, působí uměle a mrtvě,“ říká Clovis Sangrail, cynický pozorovatel a vypravěč řady příběhů. Vystihuje tím samu podstatu autorovy satiry – ustrnulé konvence a snobské rituály jsou jen jednou stránkou lidské povahy; ta druhá, chybující, živelná a komická si vždy znovu nalézá způsob, jak se projevit. Konvence a rituály se mění, lidská povaha však zůstává v jádru stejná. Výbor nabízí pětadvacet humoristických povídek, z nichž sedm bylo do češtiny přeloženo vůbec poprvé.... celý text

Přidat komentář

alishek
19.03.2024 5 z 5

Skvělá sbírka vtipných povídek, každá v jiném duchu, ale ironický humor se prolíná ve všech. Opravdu mě to pobavilo.

tweed
02.03.2023 5 z 5

Posh humor à la Wilde. Já to miluju.


reddwarf358
15.11.2019 5 z 5

Povídky od Sakiho, alias Munroho (fakt se to tak píše?) jsou vtipné nebo mrazivé nebo prostě "jen" dobré. Sakiho můžu a mám ho rád.

Greenfingers
03.11.2019 5 z 5

Mám rád humor v podání O'Henryho, P.G.Wodehousea nebo S.Leacocka a Saki se stal po přečtení dvou jeho povídkových sbírek dalším mým oblíbencem. Vůl v chryzantémách sice obsahuje několik povídek, které byly také v Léčbě neklidem, přesto jsem si je s chutí opět přečetl. Inteligentního a duchaplného humoru není nikdy dost.

MakiMel
12.09.2018 5 z 5

Něco tak dokonalého jako je anglický humor v krátkých a výstižných povídkách. Tenká knížka a spousta jednohubek. Smála jsem se od začátku až do konce, i když místy šlo spíš o humor šibeniční.

kilometr
24.09.2017 3 z 5

Místy jsem se fakt docela pobavil a místy mě to prostě úplně minulo.60%.

Lenka.Vílka
22.06.2016 3 z 5

Nejsem moc na povídky, ale zaujal mě název (zvířátka, to já ráda...no a chryzantemy jsou moje nejoblíbenější kytky), takže tak nějak se to stalo a já si knihu půjčila. Něco bavilo míň, něco víc. Ale neberte mě vážně. Nejsem na povídky.

DádazPrahy
15.05.2016 3 z 5

Zvláštní - tak bych asi jedním slovem označila Sakiho povídky. Autor dokáže objevit méně lichotivé stránky lidské povahy, své hrdiny dostat do neobvyklých situací a sledovat jejich
počínání. Ze souboru celkem 25 povídek se mi nejvíce líbily tyto: Mlčenlivost Lady Anne, Šero, Čaj, Myš, Slepá skvrna, Štvanec osudu, Kanec.

Elea
09.05.2016 4 z 5

Krátké, hodně ironické povídky, i když byly napsány před více než sto lety, popis společnosti se hodí i na současnost.

Bezantina
27.08.2015

Soubor povídek z doby přelomu devatenáctého a dvacátého století. Autor se snaží o ironii a suchý humor, ale moc jsem se u jeho povídek nezasmála. Byly jen ironické.