Vtiposcifilo-z/s-ofie - Předkrm povídek a myšlenek

Vtiposcifilo-z/s-ofie - Předkrm povídek a myšlenek https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273828/bmid_vtiposcifilo-z-s-ofie-predkrm-povid-zxF-273828.jpg 4 5 4

Vtiposcifilo-z/s-ofie je oduševnělá sbírka patnácti bizarních občasto humorných sci-fi povídek a mnoha různorodých myšlenek (z let 2007-15), které by se měly rozběhnout do světa. Velká část povídek reflektuje, jaká by mohla být budoucnost společnosti v závislosti na naší dnešní volbě. A myšlenky jsou 1. předkrm Wortysova celoživotního filo-z/s-ofického díla a zahrnují témata mj.: městské samorosty, smysl veškerého života, přímá demokracie, mnohobytosti, svobodná vůle, permakultura, epistemologický anarchismus, subkultury, Všeobsažný princip, kazítka, platnostismus, ideální společnost... Tato kniha chce raději cestovat mezi čtenáři, než být lapač prachu v knihovně. A vznikla s pomocí samotných čtenářů prostřednictvím crowdfundingové platformy Startovač.cz. Nejlevněji lze knihu koupit zde: http://www.librix.eu/cz/books/detail/vtiposcifilo-zs-ofie-1041/... celý text

Singularis.mzf
Singularis.mzf
02.12.2018

(SPOILER) Kniha se skládá ze dvou velkých částí — povídkové a myšlenkové, obě však spojuje zoufale nepřehledná organizace témat. Vtiposcifilo-z/s-ofie je jako plný nákupní vozík v hypermarketu, plný věcí, které se vám možná jednou budou hodit, ale až je budete potřebovat, nebudete mít šanci je tam najít. Kdo by hledal téma začínajícího spisovatele-dysgrafika (mimochodem, podezřele autobiografické) pod názvem „Co zapálit na poušti?“ Je to škoda, protože v knize jsou skryta i tuze humorná místa, např. nápaditě ztvárněný výklad o automobilech na straně 11: „Výsledkem spalování modifikovaného roztoku mršin je uvolněná energie, která se cíleně mění na pohybovou, což urychluje přesun lidských jednotlivců. To zvyšuje jejich závislost na autech, lenivost a v neposlední řadě je to důvod, proč se děti v roce 3000 o tělocviku budou učit chodit.“

Oproti prvnímu vydání Wesmírného omylu je zde psaní Sebastiána Wortyse vyzrálejší. Ilustrace jsou jednoduché, ale povedené, ta na straně 100 dokonce velice krásná. Autor už tolik nehýří neologismy a „smyšloslovným popisem“, zato se pokouší o jiný (pravděpodobně bezúčelný) experiment, který bych nazval/a „doubleread“; je to cosi jako analogie orwelovského doublethinku aplikovaná na čtení — autor předpokládá, že čtenáři budou text číst současně dvěma více či méně protikladnými způsoby a oběma rozumět a přemýšlet nad nimi. (Příkladem je sám název knihy.) Kromě doublereadu čtení ztěžuje i amatérská sazba textu a použité bezpatkové písmo, díky němuž při čtení ani nemám pocit, že čtu knihu. Dobrému pocitu naopak mírně prospívá zvolený recyklovaný papír, a to nejen ekologicky, ale i esteticky.

Nepřehlednost obsahu knihy symbolizuje i nesrozumitelná změť detailů na pozadí obálky, naopak její celkové barevné ladění je velmi příjemné a povedené, takže se určitě hodí do nejedné knihovničky, navzdory tvrzení autora, že tato kniha nechce být lapač prachu v knihovně.

Myšlenková část, která zabírá skoro polovinu knihy, zřejmě představuje jakýsi náhled do autorova mozku ve formě převážně datovaných myšlenek jako „9. 6. 11: ... || Slova jsou geny textu. || ...“ (Knihu tedy mohu bezpečně doporučit všem, kdo se chtějí dozvědět, nad čím Sebastián Wortys přemýšlel 9. června 2011.) Myslím ale, že jen málokterý čtenář umí s takto vyjádřenými myšlenkami vůbec pracovat, takže tato část je pravděpodobně zbytečná. Užitečná je naopak několikastránková vsuvka nenápadně skrytá v myšlenkové části, která představuje rešerši na téma superorganismů (Sebastián Wortys je nazývá „mnohobytosti“.) v kultuře. Tato rešerše navíc dodává kulturní kontext dvěma významnějším povídkám z povídkové části.

Do závěru knihy, zdá se, Sebastián Wortys exportoval záložky ze svého webového prohlížeče... Zajímavý nápad. Alespoň mohu prohlásit, že se mi líbí jeho vkus.

Zouhee
Zouhee
14.12.2016

Knihu nelze smysluplně okomentovat...lze ji pouze zkusit přečíst. Poprvé, podruhé, co přinese potřetí??
Myšlenky za hranicí šílenství a geniality a mentální rauš.
Kdo si najde a pustí i videa, získá dojem "jiné" dimenze.
Nelze číst naráz, někomu nepůjde číst vůbec, ale stojí za to se aspoň pokusit... :-) :-) :-)


Jan_Moravec
Jan_Moravec
22.11.2016 4 z 5

Kniha si sama říká o zpětnou vazbu. To mi připadá fajn. Navíc většina autorů kvůli penězům drolí své nápady do mnoha knih, ale Wortys je naopak neuvěřitelně shlukuje a každej si v tom asi najde něco svého.

Big Brother blízké budoucnosti, milióny let izolovaný filozofující počítač, vesmírná mediální bublina, spojení lidstva do jednoho těla, fantasy vymyšlené pomocí sci-fi... Nebo využití státního crowdfundingu jako přímá demokracie, nástroj osobního rozvoje i řešení technické nezaměstnanosti a tak

Kdybych měl něco vytknout, tak že ta poslední část je až moc inteligentní a něco pochopí asi jenom nějaký géniové. Ale není to důvod knihu zavrhnout.

Děkuju autorovi, že mi knihu daroval jen za slib, že jí okomentuju do 16.11. :D

divoch
divoch
19.11.2016

Kniha je psána humornou formou. Jde o povídky a úvahy na téma bytí asi ve stylu scifi. Některé pasáže jsou velmi napínavé a u některých povídek mi až běhal mráz po zádech, abychom tak skutečně jako lidstvo nedopadli :))

Obsah povídek lze jen těžko popisovat, protože jsou prolnuty různé děje a myšlenky naráz.

Jde o zajímavé úvahy, knihu doporučuji určitě přečíst, i když je psána jazykem, ve kterém jsem se jako nenáročný čtenář často ztrácel. Závěr knihy je doplněn autorovými úvahami a myšlenkami, na mě složitými.

Kniha je doplněna vtipnými ilustracemi autora. Jde o dílo, které se dá rychle přečíst, ale k pochopení je potřeba ji do ruky vzít vícekrát.

Děkuji přesto autorovi za jeho snahu, přemýšlet o naší společnosti z několika různých úhlů pohledu, což bylo pro mne velice zajímavé.