Všechno je lež

Všechno je lež https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431469/bmid_vsechno-je-lez-pWP-431469.jpg 3 44 19

Už je to dlouho, co sedmiletá Dolly strávila nějaký čas se svým tátou. Když jí oznámí, že se spolu vydají na velké dobrodružství, je proto úplně nadšená. Konečně budou zase spolu! První den na cestě je neuvěřitelně vzrušující. Každá zastávka je pro Dolly nový zážitek – mléčné koktejly, nákupy, zábavní park a spousta nezdravého jídla, které jinak nesmí jíst. Navíc má poprvé tátu jen sama pro sebe… Jenomže jak cestují dál a dál na jih, otec začne být náladový, paranoidní, a občas i trochu děsivý. Zábava se vytratila, domov je daleko a Dolly si už není jistá, jestli se vůbec vrátí zpátky…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

All the Lost Things , 2019


více info...

Přidat komentář

Pavlína2019
07.12.2022 1 z 5

Bohužel, po pár stránkách odloženo.

Jak už někdo psal níže, kniha každému nesedne, mě nebavila, zkrátka pro mě nebyla.

Zlatinka.Emilly
26.02.2022 4 z 5

Sice mě strašně rozčilovalo dvojče Celesta, ale nakonec jsem si zvykla na dětskou představivost. Konec knihy byl pro mně nepředvídatelný a dost smutný na to, jak se malá Dolly dozvěděla o zprávě, která jí změnila život.


lucie2371
30.12.2021 3 z 5

Prakticky od začátku knihy tušíte, proč je táta se svou dcerou vlastně na útěku. Styl psaní, kdy je příběh vyprávěn očima sedmileté holčičky mi moc nesedl.

Sigurd_Lesandi
07.11.2021 4 z 5

Všechno je lež je kniha s originálním nápadem i zpracováním. Pro každého ale nebude snadné se jí pročíst.
Představte si dítě s extrémně rozvinutou fantazií, které si povídá s každým živým i neživým předmětem. Má imaginárního kamaráda a v hlavě hodně informací, se kterými se s vámi musí nutně podělit. Tohle je přesně hlavní postava Dolly a kniha vám to bude dokazovat celou dobu. Věřím, že pro nejednoho čtenáře nebude lehké číst 261 stran s takovou postavou. I když mně to nevadilo a přišlo mi to jako zajímavé i reálné zpracování, tak to občas bylo dost náročné.
Na příběhu je ovšem naprosto perfektní jeho věrohodnost. Kdyby se tento příběh objevil v rámci nějakého krimi dokumentu, okamžitě bych mu uvěřil. Pokud chcete příběh, který se rozhodně může stát, tak je tohle přesně pro vás.
Konec je skvělý. Takové rozuzlení jsem nečekal a reálnost to jen podtrhlo.
Knihu vám můžu doporučit, jen je důležité počítat s tím, že zpracování hlavní postavy každému nesedne.

čef
06.04.2021 4 z 5

Trochu moc jednoduchý příběh únosu vyprávěný očima unesené malé holčičky, která je chytrá jako rádio. Napětí se zde moc nevyskytuje, ale dojetím očka nezamhouříte. Takže si připravte kapesníček a do toho milé dámy.

HDosoudilová
15.03.2021 3 z 5

Od této autorky jsem už četla knihu s názvem V dobrém i zlém, která se mi líbila. O to víc mě tento příběh celkem lákal.
Kniha je originální, neboť je vyprávěna právě z pohledu malé Dolly. Navíc nemá ani 300 stran, přečtenou jsem ji tedy měla brzy a bavila mě. Alespoň ze začátku. Po několika desítkách stran už jsem se ale začala trochu nudit. Přišlo mi, že se děj táhne a vlastně jsem čekala až se něco stane.
Ano, přesně toto napětí k této knize patří. Ona je to spíš taková sonda do dětské duše. Dolly fantazie a tajemná komunikace mezi ní a její hračkou - kobylkou Clemestou byla úžasná. Ale tak nějak mi to celé asi nesedlo... Možná, kdyby autorka do knihy zapojila i otcovy zoufalé myšlenky, bavilo by mě to víc...

DK197
02.02.2021 3 z 5

E-KNIHA: Já oceňuji, že autorka dokázala vymyslet zápletky na takový road trip. Je tam omezený prostor, ale stejně se tam pořád něco dělo. Přesto se mi to celé nelíbilo tolik, jak jsem čekala. Nevadí mi dětský vypravěč, ale spíš styl vyprávění podobný řece - informace se valí od učitelky ve třídě po bývalou kamarádku jako vodopád hekticky a téměř nesouvisle, až jsem si připadala zavalená. A neustálé oživování neživých věcí mě rušilo a příběhu to nijak nepomohlo. Chápu, že šlo o ukázku dětské fantazie, ale prostě mi to nesedlo. Co bylo fajn, byl závěrečný zvrat. Ten mi i vyvolal emoční odezvu. Škoda, že do té doby to působilo průhledně a tedy průměrně. (Ačkoli musím uznat, že nakonec to nebylo ani jedno.) Je to originální a celkově to stojí za přečtení. Ale myslím, že mnozí čtenáři (jako i já) to dokáží ocenit až po kompletním přečtení.

Lvíček835
02.02.2021 5 z 5

Mě se kniha líbíla strašně moc a nemůžu ji nic vytknout líbila se mi moc hlavní hrdinka a její dvojče ten kdo to četl tak ví koho myslím

novakovaterka22
28.12.2020 4 z 5

Já se asi budu u názorů trochu rozcházet, mě se právě příběh z pohledu Dolly hodně zamlouval. Dolly byla prostě ještě dítě a to bylo na tom to kouzelné, jak to vše vnímala. Obdivovala jsem ji a přála ji aby to pro ní dopadlo co nejlépe.

bookcase
04.08.2020 5 z 5

Pokud dětem nerozumíte a nedokážete se do nich vžít, knížku asi nepochopíte. Mně se líbila hodně, Dolly byla citlivé dítě, její "dvojče" voláním o pomoc.

Hvězdinka
30.07.2020 1 z 5

Oh, toto ne. Nějak mě to vypravování z pohledu dětí nesedí, viz Pokoj. Žádné napětí, nuda střídá nudu.

DominaCZ
16.07.2020 odpad!

Vyprávění očima sedmileté holky nemělo do sebe vůbec nic, naopak překáželo tomu ději a hlavně tomu překážely neustálý hlášky tý hračky alá "jsem živej tvor" a hlavně ty neustálý zvýrazněný hlášky. Ona navíc na 7 let neuvažovala, příliš vyspělá.

Že se něco děje je logický, ale trochu ten děj falíruje - v jednu chvíli je matka krásná číča, kterou její tlustej fotr tentí ve vaně a je totál spokojená, aby záhy byla provokativní a každej ji chtěl na helouvína, kde je za sexy naughty sestřičku, protože po ní touží UPLNĚ KAŽDEJ fotr její spolužačky, protože její vlastní otec o ni nemá zájem a neklape jim to ?!
V jednu chvíli si žijou ve skvělým baráčku hepy lajf, a o stránku dál to je polorozpadlá barabizna s propáleným kobercem ?
Tam by vážně taková sexice a hvězda zvostávala ?! Pochybuju.

Takže tohle tam hodně falírovalo, pořád jen jedou a blbý hlody děcka, který na jednu stranu jede drsně sexy hip hop tanečky, páč je jako mamka sexice a umí se hejbat, na druhou je ale po taťkoj opleskaná a tučná, protože žere. Hm.
Prostě furt rozpory.

Od druhý půlky už dorazili do cíle a on vlastně vše vyžvaní a už pak jen srdceryvný kydy těch prarodičů. To jako fakt netřeba.
Vlastně tam o nic nešlo.
Pruda.

Blaufik
07.06.2020 4 z 5

V podstatě chápu, proč tato kniha moc čtenářům neučarovala. Sama jsem s ní měla malinko problém a místy mi přišla opravdu táhlá a zdlouhavá, i když má jen pár stránek.
Přesto si myslím, že si Dolly s Clemestou zaslouží popřemýšlet nad jejich příběhem a nezatracovat tuto jednoduchou, ale opravdu silnou knihu.

koki.veru
25.05.2020 3 z 5

Nejprve jsem byla trochu zklamaná, že to je psané z pohledu malého dítěte, ale postupně jsem si na to zvykla a nebylo to zas tak špatné. Zajímavý byl příběh a hlavně to, co se honí hlavou malému dítěti a jak málo stačí, aby se vše špatně pochopilo a špatně dopadlo.

MMacicekk
10.04.2020 5 z 5

Po dlouhé době jsem se setkala s originálním pojetím příběhu v daném žánru a jsem nadšená. Chtěla bych však zdůraznit, že kniha a samotný příběh, jakož i jeho vypravěč, nesedne každému čtenáři. Je však výbornou sondou do duše malého nevinného dítěte, které se snaží vyrovnat s konflikty rodičů, jenž pošramotí každou dětskou mysl. Vytěsnit špatné vzpomínky se zdá být nejlepším řešením, ale i chytrá kobylka Clemesta ví, že ne vždy to, co považujeme na první pohled za správné, správné i ve skutečnosti je.

Devil-Ivet
05.04.2020 2 z 5

Příběh se odehrává očima sedmileté dívky, která si myslí, že jede se svým otcem za dobrodružstvím. V podvědomí však ví, že je něco špatně. Je zajímavé sledovat její vnitřní pohnutky skrze malého koníka, její nejoblíbenější hračky. Bohužel to asi v polovině knihy ztratilo šmrnc a příběh se stal nudný a zbytečně zdlouhavý. Možná kdyby to bylo protnuté pocity jejího otce, byla by kniha o hodně zajímavější.

LukBook
12.03.2020 4 z 5

Za mě zajímavej Road trip. Celé je to vyprávěné sedmiletou holčičkou, která je prostě úžasná. Bohužel jí osud přichystal nejednu neveselou chvilku

Danago
03.03.2020 3 z 5

V dobrém i zlém byla knížka , ze které jsem byla nadšená.
Knížka Všechno je lež je proti tomu celkem zklamání. I když má kniha jen 264 stran je kniha dlouhá. Samotný příběh, i když je celkem předvídatelný, není špatný, ale některé pasáže byly podle mě zbytečně dlouhé a mě nudily. Vyprávění z pohledu sedmileté dívky Dolly rozhodně mělo něco do sebe. A to asi oceňuji nejvíc.

Knižní střípky
19.02.2020 3 z 5

Celá kniha je vyprávěna prostřednictvím malé Dolly, která vede dialog se svým poníkem (hračkou). Z jejich imaginárních rozhovorů velmi brzy začne čtenář tušit, že ne vše je takové, jak se na první pohled zdá. Bylo velmi zajímavé nahlížet situaci z pohledu malé holčičky, díky tomu je kniha hodně zvláštní, jiná. Troufám si říci, že bystrý čtenář velmi brzy pochopí, co za tím vším vězí, co je v pozadí, co Dolly ze své hlavičky vytěsnila.

Nejsem si jistá, jestli tato kniha zaujme široký okruh čtenářů, pokud jste stejně jako já, četli autorčinu knihu V DOBRÉM I ZLÉM, nečekejte něco podobného, tato kniha je úplně jiná.

Celá recenze rovněž v záložkách recenzí od Knižní střípky

Štítky knihy

problémové rodiny cesta, roadtrip

Autorovy další knížky

Michelle Sacks
jihoafrická
2018  76%V dobrém i zlém
2020  65%Všechno je lež

Kniha Všechno je lež je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce64x
Chystám se číst44x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x