Vražedně dokonalá

Vražedně dokonalá https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470791/bmid_vrazedne-dokonala-2tQ-470791.jpg 4 65 18

Josie Schullerová je navenek dokonalou hospodyňkou, manželkou i matkou - málokdo však tuší, že se mžikem oka dokáže proměnit v chladnokrevnou nájemnou vražedkyni! není totiž nad to, když žena dokáže perfektně skloubit domácí povinnosti s dokonale prováděnými zločiny. Právě začala šedesátá léta, ten nejlepší čas splnit si svůj ukázkový, krvavý americký sen!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Lady Killer , 2020


více info...

Přidat komentář

Terva
28.01.2024 odpad!

(SPOILER) „Jednou si koupím
pitomou rtěnku
a vy mě pak
votravujete
po zbytek života.“

Jak na to někdo přišel – žena jako sériový vrah? Inu v dnešní gender době se není co divit. Já se spíš divím, že to není například japonka s nějakou vadou. Třeba balbutismem nebo s něčím podobným – to je dnes in. Mohla by to být i větší sranda. Trochu mě totiž rozesmála předmluva, kterou k této knize napsala Chelsea Cainová (Příběhy Archie Sheridana & Gretchen Lowellový) Přirovnává tam krvavé porody žen s porodem Johna Hurta a bagatelizuje tento akt – Hurtovu oběť. Pokud nevíte, kdo je John Hurt, tak vám jen připomenu, že porodil syna (Kaneův syn), který v roce 1979 řádil na lodi Nostromo. Trochu se však divím, že paní Cainová to spíš nepřirovnala k porodu Ellen Ripleyový na LV-426. Ale zase chápu, že po krvavém Vetřelci se už asi na další filmy raději nedívala. Inu, ženská, co chcete. Možná se divíte, že jsem tak sarkastický, ale ta předmluva je takový blábol, až jsem se musel smát. Tady chce někdo splnit kritéria testu Bechdelové. (měřítko zastoupení žen v uměleckých dílech) Po přečtení předmluvy jsem tudíž celkem s obavou otáčel na první stránku tohoto komiksu . . .

Citát: Nenalezen.

V hlavní roli Josie Schullerová. Je to manželka, hospodyňka a nájemný zabiják (možná bych měl napsat nájemná zabíjačka, ale zní to divně) Příběh je rozdělen do dvou částí. Kniha první – Seattle 1962 a Kniha druhá Cocoa Beach 1963. Kresba Joëlle Jonesové je příjemná a jemná. Osobně tomu říkám žvýkačkový tip. Hodně barevné (Barvy: Kniha první – Laurta Allredová, Kniha druhá – Michelle Madsenová), jednoduchá komiksová okna a i když je to o zabíjení, ze všech oken na vás září taková podivná veselá nálada. Je vidět, že holky to neberou moc vážně, spíš se tomu posmívají. Prostě nemá to tu správnou noir náladu, jakou by si příběh zasloužil. Frank Miller by vám mohl povídat.

Citát: Nenalezen.

Tak a konec negatů, zkusím v tom najít něco positive. „Ťuk, ťuk, ťuk – Ňaf, ňaf, ňaf – Avon je tady.“ Nic, už zase budu prudit. Hlavní zabíjačka (už jí tak budu říkat) má problém vůbec zabít Romanovovou na začátku příběhu a pak jí najmou na zabití chlapa, co má spousty bodyguardů. Romanovová měla jen malé čoklíky. (A tím myslím malé bílé pejsánky) Jsou v tom příšerný mezery – střihy – mezi kapitolama, že jsem sled úda-lostí prostě nechápal. Jen prostě řekne: „já to nějak zvládnu“, otočíte stránku a už je tam. Jak to zvládla? To nám ani jedna ženská tvůrkyně příběhu nedokáže vysvětlit. Prostě se tak stalo, a je to – neřeš, neživíš.

Citát: Nenalezen.

To si z nás jako paní scénáristka dělá kozy! Druhá vražda naší zabíjačky je vysvětlená, že toho, koho má zabít je těžké dostat od svých strážců - bodyguardů. Prý jen když jde na záchod nebo za ženskýma. A on jde na záchod za ženskou, ta ho po trochu větších problémech přeci jenom zneškodní, a pak se hned vedle otevřou dveře a vejde ten, co jí najal, aby jí pomohl s tělem – sakra – co je tohle za blbost!! Končím. Druhý nedočtený komiks v poslední době. Beru skoro všechno, ale tohle ani mě hlava nebere. Další události mě absolutně nezajímají. Jak by řekl správný chlap – SPOCK – Tohle je nelogické.

Citát: Je mi líto, právě večeříme.

lucakuca
27.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Panííí Schullerováááá!!!!
Úplně toho psychopata slyším...
To byla ďábelská brutálnička!
Krvavé, vtipné, hororové a velmi, velmi elegantní.
Lady Zabiják mě dostala svou lehkostí, přímočarostí, brutalitou, elegancí a báječnými obrázky.
"Chci být jako ona! Jak to všechno vůbec stíhá?"
SPOILER TEĎ:
Náramně mě pobavila kreativita na zbavení těl, když použila z předváděčky dózičky na jídlo!!!! No koho by to napadlo???!! No koho??
Je tak úúúžasnááá!


Atlantis
11.07.2023 2 z 5

Josie je typická americká matka v domácnosti. Vyčesané vlásky, rozkošná dvojčátka, spokojený manžel. A ve volném čase si někoho zapíchne. Nebo se o to alespoň snaží.
Hlavní postava má být profesionální vražedkyní, která své řemeslo provozuje už roky. Jenže to tak vážně nevypadá. V celé knize prakticky nevidíte jedinou povedenou vraždu. Josie něco pořád padá, nedokáže si zkontrolovat svědky, nepřepere oběť... a pak se vrátí domů, v jiných šatech, v jiném autě a manžel ani nemrkne. Je asi totiž mentálně zaostalý. Stejně jako její dvě dcery. Jediná tchýně pobrala trochu rozumu, ale na tu Josie zase zvysoka kašle. Takže i když jí stará paní řekne, že zná muže (a k smrti se jej bojí), se kterým se naše vražedkyně tahá, tu nenapadne nic lepšího, než ho přivézt domů. A takových volovin je tu tuny a tuny.
Výtvarný styl je zvolen super komiksový, takže postavy mají, zejména v první knize, obrovské oči, gumové končetiny a celkově "pohádkový" look. A to se mi k vraždění neskutečně nehodilo.
Vražedně dokonalá po vás vyžaduje absolutní odstavení mozkových závitů, ale ani tak některé věci prostě nepřehlédnete. Ano, čte se to celé svižně a hlavně ke konci část postav procitne, ale jinak jde o zbytečnou záležitost.

MARTh
07.07.2023 5 z 5

Je to paráda, když někdo má rád svou práci a užívá si ji stejně, jako Josie. Příběh sice není nijak objevný, ale je - přes Josiino "zaměstnání" - vtipný a zábavný. Moc mě bavila kresba s tím, že závěr knihy přináší jakési očekáváni pokračování. V to doufám, neboť další setkání s Josie bych si určitě zase parádně užil. Doporučuju, oddechovka za 5*

norrasun
15.06.2023 5 z 5

Obrázky jsou pastva pro oči.. příběh mě až tak nevzal, místy mi dialogy přišly až lehce trapné, ale přiznávám pět hvězd - protože si je prostě knížka zaslouží.

Ivan F
17.11.2022 5 z 5

Príbeh - Vražedne dokonalý
Kresba - Vražedne dokonalá
Dojem - Vražedne dokonalý

Josie Schuller - VRAŽEDNE DOKONALÁ

Krogan
27.09.2022 5 z 5

Kresba je perfektní, trochu mě až zarazila syrová brutalita některých scén, ale hodila se tam - kontrast s rodinným životem tak bil více do očí. Hlavní dějová linka byla celkem snadno odhadnutelná, ale bavil jsem se výborně.

Hadati
29.07.2022 5 z 5

Josie patří do té skupiny jako je Dexter nebo Punisher. I jí se líbí vraždit, nemůže bez toho být. Na rozdíl od nich má ale milujícího manžela a dvě malé holčičky, o které se stará jako tradiční americká domácí hospodyňka. Tyhle dvě rozdílné role se jí úspěšně daří plnit dlouhé roky. Nic ale netrvá věčně.

Josie je originální zabiják a oproti Dexterovi nebo Punisherovi nemá jejich kodex neubližovat nevinným. Razí heslo, když se kácí les, létají třísky, a jen máloco ji dokáže rozhodit. Jedinou výjimkou je pak její rodina, kterou (nejspíš) skutečně miluje. Vraždění je však pro ni závislost, které se nedokáže zbavit.

Kresbě se nedá nic vytknout, dokonale sedí k 60. létům, ve kterých se příběh Josie odehrává. Přitom se o kresbě nedá říct, že by byla zastaralá. Už teď se těším na pokračování.

jarynek
24.07.2022 3 z 5

Tak toto mi přišlo scénáristicky slabé a s pokračujícím příběhem celkem i nudné. Jasně, má to i silnější chvilky s humorem a povedenou nadsázkou, ale přesto by příběh měl ctít alespoň nějaké základní premisy, pokud se má jednat o "vražedně dokonalou". Namísto toho vidíme vraždící dámu, která za každou zakázkou nechá spoustu svědků, které ji viděli s obětí či ji přistihnou na místě činu - o tom, že tam po ní zbyde spousta stop a sama z akcí mnohdy vyvázne jen se štěstím a se šrámy, které by hned musely být podezřelé, ani nemluvě. Takže základ matka od rodiny udržující teplo rodinného krbu versus skutečně dokonalá vražedkyně hodně pokulhává. Což je škoda, z tohoto se dalo vytěžit více.

Denny456
17.03.2022 5 z 5

Jako už jsem se dlouho tak nebavil. Bylo to vtipné, bylo to sexy a bylo to krvavé. Spojení toho, že ženuška a hospodyňka si přivydělává i zabíjením lidí, je prostě super. Takže za mě plný počet bodů.

Arkagas
26.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Skvělý! Komiks o hospodyňce, která žije normální rodinný život s mužem a dvěma malými dětmi a sem tam si odskočí někoho zamordovat. 15 let jí tenhle styl života živí a nikdo na to nepřišel, ale štěstí netrvá nikdy vděčně a tak když se její šéf rozhodne, že může být nebezpečná a je třeba ji odstranit jde Josie o krk. Má však ale jednu obrovskou výhodu - ve výkonu své kariéry nikdy nepoužívá hlučné zbraně, takže zbavit se nepřítele umí i velmi potichu.
Vše jde jako po másle do doby, než ji prokoukne její tchýně, která taky nebyla žádný svatoušek a upozorní jí na jejího kolegu, který má dost krvavou a antimorální minulost.
A pak se to zase hezky rozjede.

Komiks obsahuje 2 knihy - v jedné se poznáváme se všemi postavami, ve druhé sledujeme vývoj Josie a jejího okolí rok poté...

Celý komiks je zasazený do 60.let, což je prostě lahoda pro oči. A i když je místy Josie hodně "krvavá", ta elegance zabíjení v pin up šatech a podpatcích na Vás z té knihy prostě dýchne. Nádhera.

Moje hodnocení: 9/10

Lenka.Vílka
21.02.2022 5 z 5

Ano, takhle má vypadat příběh o za každé situace dokonalé vražedkyni!

Josie není jenom tak obyčejná máma od dvou děcek. Ne, ne, ona je zabiják. Bohužel nemá svůj den, protože se její zaměstnavatel rozhodne, že je čas jí po patnácti letech dát pá pá kulkou do hlavy. Klasika, co? Vlastně příběh jako každý druhý. Ale jak padne hned na začátku: "Vlastnosti, jež činí z žen skvělé agentky, je postupně přemění v hrozbu." Naprosto souhlas. Naštve tě nás a jděte dolů. Krvavě...

Vražedně dokonalá obsahuje ale dvě knihy...

Ta druhá se odehrává o rok později. Kdy Josie na radu svého manžela začne něco dělat. No, a začne podnikat. Byť je svým vlastním šéfem. Přeci jen, tím se sníží pravděpodobnost, že vás váš šéf bude chtít odklidit. Ale podnikaní na sebe je mnohem náročnější, než si Josie ze začátku myslela. Hlavně když se vrátí člověk z minulosti, kdo není někdo, kdo se nechá lehce odbít...

Musím říct, že mě ten příběh extrémně bavil. Což jsem tušila hned. Jenom jsem se trochu bála kresby, což zmizelo hned po pár stránkách. Byla originální, veselá, taky dost krvavá a často i krvavě veselá. Navíc hodně detailní a já se cítila, že tam v šedesátkách vážně jsem.

Tohle se moc povedlo  :)

fvalek
16.01.2022 5 z 5

Wow, tohle je skvělé, sice to není nic příliš inovativního nebo originálního (možná tak v těch 60. letech, ale dneska už to je maličko překonané), ale hrozně mě to potěšilo a neslo se to na velmi příjemné vlně, která více než zabijácké měla takové špionážní vibes. Josie je opravdu kočka, která je velmi talentovanou vražedkyní a ještě k tomu dobrou manželkou. Skloubení všech těhle aspektů jí dává docela hloubku, i když se dá říct, že během celého děje příliš nemluví a moc toho neprozradí. Ostatní postavy trošku kolísají, ale tak to u příběhů s jednou hvězdou prostě chodí. Zpočátku bylo příjemné sledovat naivního manžela, zlobivé dcerušky, nerudnou babičku a kolegu, se kterým to trochu jiskří, ale postupný vývoj to všechno mění až k děsivému finále, po kterém nezůstane kámen na kameni. Nicméně na samotném finále mě docela překvapilo, a doufám, že to není nějaká chyba, že Eugene si odjede se šéfovou zrzkou (kdy s ní začal poměr?), holčičky jsou z toho vysmáté a svou vlastní matku nechá Josie na krku? To bylo takové zvláštní... :D

Jinak celkově zasazení do 60. let je parádní, narážky na pracující ženy, všeobecný sexismus a móda kostýmků a střevíčků. Detektivní vyšetřování, které postrádá kamery, záznamy apod., což umožňuje hladké konání zločinů, prostě paráda. Všechno korunované kresbou na pomezí moderní a šedesátkové. Opravdu moc hezky udělané a ještě navíc celá kniha v jednom svazku, přitom by docela dobře šla rozdělit na dva drahé díly. Takže jedině dobře, že se k nám tenhle skvělý komiks dostal. Ještě upozorním na závěrečnou tečku v podobě ironických plakátů týkajících se feminismu nebo naopak sexismu, to jsem se i docela zasmál. :D

RaptoR
03.01.2022 4 z 5

Vražedně dokonalá je netradičním pohledem na tradiční pojetí americké rodiny. Joelle Jonesová skloubila skvělou hitmanku se zálibou ve vaření a starání se o rodinou pohodu. To vše v parádním vizuálním hávu. Jedno z velmi příjemných překvapení roku 2021. Více v recenzích.

adevr
19.12.2021 5 z 5

Velmi mi sedla výtvarná stranka, a také příběh byl akční, prostě tak jak má, v takovém komiksu, o nájemné vražedkyni, být.

Fuckenbrau
09.12.2021 4 z 5

Zabíjení lidí nikdy nebylo tak zábavné!

Tohle je skvělé černohumorné (nebo snad červeně humorné? Ne, asi černě, i krev je zde černá) dílo! Svěží a dynamický příběh o ženušce v domácnosti emeriky sladkých 60tých let. Tady šarmantní mladá dáma, Josie, se stará nejen o svého milovaného manžela a rozotmilá dvojčátka, ale také o odstraňování nevhodných lidí pro jistou organizaci. No a příběh se nám krásně větví, rozvíjí, rány kladivem dopadají na lebku, krev stříká, mozek mlaská. Josie se dostává díky svému dvojímu životu do složitých a humorných situací, což čtenář ocení!
To vše v naprosto skvělé kresbě, která nás doslova do oněch šedesátek vcucne. Kostýmky, účesy, výrobky, auťáky.. vše naprosto věrně vykreslené.
A a samozřejmě v perfekcionalistickém provedení od Comics Centra.

Tady není důvod váhat.

SedllY
04.12.2021 3 z 5

Kresba super, ale zbytek průměr. Autorka měla zapotřebí udělat silnou vražedkyni, tím to vše končí. Škoda. 60%

DennisMoore
03.12.2021 5 z 5

Poklidit nebo odklidit? Opravit nebo odpravit? Josie jako každá správná žena zvládá více věcí najednou a je radost ji při tom sledovat, pokud s ní tedy zrovna nemáte schůzku na nějakém odlehlém místě a nezbývá vám pár sekund života. Je prostě Vražedně dokonalá stejně jako tahle kniha. Joëlle Jones na to jde mazaně, je úžasná kreslířka i scenáristka, a ať vás napadne jakýkoliv stereotyp o amerických ženuškách 60. let, buďte si jisti, že si ho ona a její hrdinka podají a mnoho z něj nezbude. Idylu předměstských domácností tu zalévají hektolitry krve, proklatě černý humor zjemňuje všechno to vraždění na každé druhé stránce, Josie i ostatní postavy si projdou velmi zajímavým vývojem... A pak už je konec. A pokračování není. Zatím. Snad zatím.