Vraždy v hotelu

Vraždy v hotelu https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332834/bmid_vrazdy-v-hotelu-Y1k-332834.jpg 3 17 9

Tři detektivní novely o tom, jak vhodným místem pro vraždu jsou hotely Nejnovější kniha známé autorky historických a detektivních příběhů obsahuje tři příběhy. V prvním z nich s názvem Příliš mnoho podezřelých řeší policie vraždu herečky, kterou našla pokojská utopenou ve vaně hotelového pokoje. Druhý nese název Policejní kocour a hledá se v ní vrah učitelky hudby. Poslední příběh nazvaný Vražda v hotelu Sirius se točí kolem bohaté ženy, která se ubytovala v zimě v hotelu a pak ji našli mrtvou a zasypanou sněhem na lehátku na hotelové terase.... celý text

Přidat komentář

rilajaan
21.02.2024 3 z 5

Odpočinkové čtení, které asi ničím nepřekvapí.

Ava365
16.01.2024 2 z 5

Tři detektivní povídky jsou napsané stylem, ze kterého lze jen stěží uhodnout, v jaké době se příběhy odehrávají. Podle dialogů by člověk tipoval na první republiku, ale podle některých indicií se jedná o současnost. Druhý příběh Policejní kocour s jeho závěrem lze směle zařadit do červené knihovny a raději nebudu hodnotit úroveň děje, ve kterém je tolik nesmyslů a náhod, že spíš vyvolává úsměv. Vzhledem k tomu, že jde o tuzemskou autorku přidávám jednu hvězdičku.


Peetrs
07.11.2020

V prvním příběhu nazvaném "Příliš mnoho podezřelých" se ocitáme v malém městečku, kde je v hotýlku před koncem letní sezóny zavražděna slavná herečka z Prahy. Spleť vztahů a utajovaná dobrodružství mladých obyvatel městečka, zastřou řešení vraždy temným závojem. Obvinění obecního blázna, se ukáže jako liché a případ je nakonec úspěšně dořešen - pološílená pachatelka bezpečně za mřížemi. Ve druhém příběhu "Policejní kocour" je zavražděna stará učitelka hudby. Městskou čtvrt staré Prahy opět oživuje spousta figurek. Do hledáčku policie se dostává mladý vlasatý barový kytarista Bogdan. Velice zajímavý příběh končí odhalením vražedkyně a pohřbem paní učitelky hudby, na němž se náhodou ocitá její vlastní zavržená a k adopci daná dcera. Vražedkyně se totiž mylně považovala za adoptovanou dceru učitelky. Ve třetím příběhu "Vražda v hotelu Sirius" se postupně do hledáčku policie dostene téměř každý z hostů podhorského hotýlku, až se ukáže, že smrt bohaté staré ženy má úplně jinou příčinu.
Policisté, se v povídkách spisovatelky objevují jenom jmény, bez jakékoli charakteristiky, čímž autorka elegantně řeší problém policistů v české krimi. K vyšetřovatelům si tak čtenář nemusí tvořit žádný vztah a ti se zde pouze vynořují jako kladeči otázek. Detektivky jsou to přehledné, čtivé, a klasicky stavěné. Pestrá paleta svérazných postav vždy odpovídá prostředí, do něhož je příběh vsazen. Autorka píše nadčasové klasické krimi po vzoru Agathy Christie. Kvalitní, klidná, odpočinková četba na dovolenou. Drobnou chybou vydavatele je řazení povídek z různých dob (70. léta a současnost) a prostředí (Čechy, Rakousko - třetí povídka se odehrává v zahraničí - Rakousko) do jednoho souboru s názvem Vraždy v hotelu - přičemž jedna povídka vůbec o hotelu nemluví - bez vysvětlení, jak kniha vznikala. Předmluva nebo doslov vydavatele by vše objasnily a neponechaly tak čtenáře ve zmatku, co vlastně čte.

Kerberos
09.10.2020 3 z 5

Tři celkem průměrné detektivní povídky odehrávající se v hotelu.

jprst
01.10.2020 1 z 5

Můj náhodný a nepovedený výběr knihy, všechny tři příběhy jsou takové nijaké a k alespoň průměrné detektivce mají dost daleko, takže spíše ztráta času a jedna hvězda ze slušnosti k české autorce.

TaLu
10.08.2020 3 z 5

Autorku jsem neznala. Naše spisovatelka, která píše mnoho let. Přesto jsem se seznámila s její tvorbou až teď.
Tři detektivní příběhy (pouze dva z hotelu), se nesou v poklidném duchu. Předvídatelný příběh slupnete v odpočinkovém letním dnu, jako nic.
Styl vyprávění mi připomněl radu Vacátka, v současnosti by dialogy byly vedeny jinak. Slovo "ficka" jsem si dokonce musela vyhledat.
Nenáročné, odpočinkové....je léto, tak proč ne ?
Velmi se mi líbila tato věta, kterou jsem při čtení objevila, klidně bych díky ní zvedla hodnocení. Někdy stačí pár slov a celou knihu posuzuji jinak.
"Kam se to všechno podělo, ta dlouhá léta štěstí a utrpení, ta šedivá každodennost, sem tam protkaná zlatou nitkou radosti..."

( a to jsem si myslela, že "každodennost" je můj slovní patent :o)

jan6775
26.02.2020 2 z 5

oddychové čtení s trochou napětí.

Janča089
15.08.2018 3 z 5

Kniha je vydaná v roce 2017, ale mám pocit, že povídky byly napsané asi tak před 25 lety. Jedná se však o "detektivní povídky", kniha neslibovala nic velkého, takže asi splnila co měla.

karolina5333
23.10.2017 2 z 5

Zápletky jednotlivých novel by samy o sobě nebyly špatné, a po čtení pět seti stránkových severských detektivek je celkem fajn znát vraha už po sto stranách. Přesto nemůžu dát víc jak dvě hvězdy. Strašně špatně se postavám jejich chování a průpovídky věří, hlavně asi proto, že mluví jak za dob první republiky, i když se vlastně ani nedá poznat, v jaké době se který příběh odehrává. Matou mě i jména. Jak se v jednom příběhu mohou postavy jmenovat Adéla, Kuba a Míca (ne, to není kočka, ale dívka) na jedné straně,a na straně druhé Norton, Sibyla, Gustl, Rolf? Tak jsme v Rakousku, u nás nebo kde? Chápu, že paní spisovatelka má svůj věk, ale tohle je na mě tak nějak moc. Přestože jsem knihu ve finále přečetla rychle a do určité míry mě svou jemnou bizarností bavila, po další knize od paní autorky už nesáhnu. A to jsem i pominula skutečnost, že jedna novela se v hotelu vůbec neodehrává :D

Štítky knihy

české detektivky

Kniha Vraždy v hotelu je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce60x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x