Zimní královna

Zimní královna https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116646/bmid_zimni-kralovna-5tZ-116646.jpg 3 25 12

Historický román o manželce „zimního krále“ Fridricha Falckého Alžbětě, dceři anglického krále Jakuba I. Na pozadí historických událostí z období třicetileté války vypráví autorka životní příběh mladé princezny, která se provdala z lásky za falckého kurfiřta a doprovázela ho do Čech, poté co mu byla nabídnuta česká koruna. Jeho vláda však byla jen krátkou epizodou a z královských manželů se záhy stali vyhnanci. Alžběta však po boku milovaného manžela stála i v těžkých dobách, kdy bloudili po Evropě a hledali azyl pro sebe a pro své děti. Alžběta si svou krásou a vlídností získala mnoho přátel a ctitelů. Po Fridrichově předčasné smrti se jeden z nich, o dvanáct let mladší anglický důstojník lord Craven, stal její životní oporou. Vztah měl skončit sňatkem, ale osud rozhodl jinak…... celý text

kilometr
kilometr
25.10.2023 4 z 5

Vlastně jsem spokojen,dočetl jsem se něco z historie a oživil si ji,jen o Alžbětě Falcké toho bylo napsáno pramálo,byla to zřejmě fantastická milenka s bujným poprsím stýskajícím si po svém mrtvém choti. Takových žen jen houšť !! 80%

Nočnípták
Nočnípták
16.11.2020 4 z 5

Kniha se mi četla dobře. Název je opravdu dost zavádějící, o zimní královně Anně Falcké se toho moc nedozvíme. Jenom to, že byla princeznou anglickou, pak o její rodině, dětech a šťastném manželství. Nejvíc si užijeme válčení a rozdělování evropských zemí. Hodnocení tak 3*. 4* za to, že pro mne bylo velkým plus této knihy, že jsem si konečně srovnala, jak to bylo po celé Evropě před i po Bílé hoře.


Vendula39
Vendula39
26.06.2020 3 z 5

Kniha byla pro mě neutrální četbou, ale čekala jsem od ní víc. Například to, že tam bude víc informací o Alžbětě Falcké. I když dějepisu úplně neholduji a vždy jsem k němu měla jakoby odpor. Konečně jsem pochopila souvislosti okolo třicetileté války. I přes to že jsme to na každé škole probírali, tak nám to podali takovou formou kdo s kým v kterém roce a neučili jsme se ty podrobnosti jako jak se v té době žilo, nebo proč ty konflikty vznikly.

Jessybelle
Jessybelle
08.10.2018 3 z 5

Kniha se četla dobře, i když od historického románu o konkrétní osobě jsem čekala opravdu něco jiného... Hlavně by se ta osoba mohla vyskytovat na více než cca 30stranách... Jinak je to spíš líčení historických faktů... Přečíst se to dalo, ale nesplnilo to moje očekávání.

rozvera
rozvera
19.07.2018 4 z 5

Historie podaná dobře, postava Alžběty Falcké, ač je uvedena v názvu knihy, tvoří pouze menší část obsahu knihy, více se autorka věnovala popisu událostí, které předcházely třicetileté válce a jejímu průběhu, přesto se mi kniha dobře četla.

Kimon
Kimon
09.04.2017 1 z 5

Ano, byl jsem také zklamán, stejně jako komentátorka Galadwen. Román Zimní královna by měl pojednávat především o všem, co se událo okolo Alžběty, manželky Fridricha Falckého. Ostatně, ještě dříve než tento román, jsem od Zory Berákové přečetl Konec Hodokvasu, Marné návraty i Po meči a po přeslici. A mám z toho všeho dojem, že autorka se v románu Zimní královna pustila doslova do "vykrádání" sama sebe. Totiž, číst v podstatě totéž, co již napsala v jiném románu (o bitvě na Bílé hoře) v knize nazvané Zimní královna, mi připadalo nudné a laciné. O Alžbětě bylo psáno opravdu pouze okrajově. Už tedy nemám odvahu si přečíst další historické romány paní Zory Horákové, abych opět nečetl o bitvě na Bílé hoře nebo Jindřichu Matyáši Thurnovi či Smiřických pod jiným názvem titulu. Knihu Zimní královna chápu jako podraz na čtenáři. Doporučuji přečíst v pořadí Konec hodokvasu, Marné návraty a Zimní královnu již nemusíte.

Galadwen
Galadwen
26.11.2015 2 z 5

Kniha klame názvem, anotací i obálkou. Čekala bych, že něco, co se jmenuje Zimní královna, bude o Alžbětě Stuartovně. Chyba lávky. 85% textu je o stavovském povstání a třicetileté válce s četnými nelogickými odbočkami k osudům různých tehdy žijících osobností (Thurn, Gustav II. Adolf, Descartes, Komenský...), takže působí jako lehce zmatené výpisky z literatury faktu, proložené občas krátkými přímými řečmi. V prvních dvou třetinách knihy se Alžběta vyskytuje jedině v případě, že je zrovna s Fridrichem Falckým v posteli nebo u oběda.
Jako "literatura faktu" (tak působí nejvíc) je kniha daleko za Staroměstskou exekucí či Nepokojnými léty, které také pojednávají o stavovském povstání, respektive třicetileté válce a napsány jsou mnohem zajímavěji, dramatičtěji a s větší erudicí. Jako historický román ani netřeba komentovat - to prostě není.

Kamiliana
Kamiliana
20.07.2014 3 z 5

Kniha mě celkem zklamala, neboť její anotace je zavádějící. Ve skutečnosti se jedná o mix kroniky, deníku, románu... což působí velice nesourodě. O samotné zimní královně se však mnoho nedočtete.
l

Evik30
Evik30
06.01.2014 3 z 5

Kniha se mi četla docela dobře. Oproti některým historickým knihám se četla dost rychle. Trvalo mi to cca. 3 dny.
Kdo má rád spíše historickjý román než samotnou historii tomu tuto knihu vřele doporučuji!

Marika Vanova
Marika Vanova
15.09.2012 4 z 5

Četlo se celkem dobře, hodně historických informací, což mě docela oslovilo, ale kdyby to mělo být delší asi by mě to přestalo bavit. Těch 187 stran se dalo.

Yvette
Yvette
12.07.2012 2 z 5

Jako román o osudech zajímavé postavy dějin mě nenadchnul, opět jeden z příkladů, kdy mě zklamala anotace:-( Ale kdo čte rád spíše o historických událostech než jejich příbězích, knihu ocení.

superrodina
superrodina
01.04.2012 3 z 5

Historicky perfektní, stylisticky chudší, hodně se odbíhá od Alžběty, jsou zde hlavně dějiny a reálie dané doby (17. st.). Jako učebnice dějepisu perfektní.