Vrah ve mně

Vrah ve mně https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156684/vrah-ve-mne-156684.jpg 4 39 9

Lou Ford je šerifem na americkém maloměstě a vedle stálé přítelkyně udržuje sadomasochistický vztah s prostitutkou Joyce Lakelandovou. Když ji prakticky utluče k smrti a zabije jednoho z jejích zákazníků, syna místního magnáta, probouzí se v něm spící a roky umlčovaná bestie. Dlouho se mu daří unikat a svalovat vinu za vraždy na nevinné občany městečka, až na něj místní magnát nakonec vytáhne nečekaný trumf. Klasika žánru noir z roku 1952. Román se dočkal filmové adaptace od Michaela Winterbottoma s Caseym Affleckem v hlavní roli.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

The Killer Inside Me , 1952


více info...

Přidat komentář

Izu
10.08.2023 5 z 5

Od doby vydání neztratil příběh jiskru.Taková klasika o jednom povedeném psychopatovi.Svižné, doporučuji.

zahadum
02.02.2022 3 z 5

Lou Ford je vrahom, nebolo by na tom samozrejme nič divné ale on je policajt. Originálny príbeh o chlapovi ktorého vnútorný démoni prinútili vraždiť je už bez mála 70 ročná klasika. A je to poznať. Nemyslím to v zlom ale celé je to podané v prijateľnom skoro príjemnom duchu. Lou je osoba ktorá nám príbeh hovorí a nedá sa povedať, že by nejak vybočoval z radu bežných ľudí. Aj keď je príbeh na útlu knihu doširoka a rozvetvený, podozrievam autora, že si to najlepšie aj tak nechal pre seba. Strohý a odťažito pôsobiaci opis je bez napätia, emócii a nejakej iskry ktorá by tomu dala aj nejakú takú zvrátenú príchuť. Nechápte ma zle, nie je to zlá kniha a verím, že rokmi to muselo byť niečo pri čom si slabé povahy " zakrývali oči "

Takto pojatý príbeh si zaslúži viacej ako necelých 200 strán mdlého štýlu. Chcelo by to paradoxne 400 strán poriadneho nahliadnutia do minulosti života Loua aby sme poznali kde sa to u neho zlomilo.
Korunu tomu dáva aj filmové spracovanie ktorému sa prosím s okľukou vyhýbajte. Ak kniha je ako pomaly tečúca láva, film je už priam vhodný len na uspávanie hadov.

60 %


Leona333
13.04.2021 4 z 5

Dnes už americkou klasikou, je toto znepokojující, knižní dílo. Vskutku mimořádně dobře napsané, o životě lidí na malém městě. Zvlášť o jednom z nich. O šerifovi Lou Fordovi a jeho temném, běsnícím démonu, s kterým nelze jak tak snadno držet krok, nebo jej ukočírovat...
Pozoruhodně napsáno, až do samého závěru.

NicMocVládce
07.03.2021 5 z 5

Hrozivá ale výborná kniha, kdy se přímo ponoříte do mysli vraha. Četla jsem jedním dechem v neustálém napětí co bude dál. Za mě rozhodně plný počet

Vesina
23.11.2019 1 z 5

Tak tohle mě absolutně neoslovilo. Ničím !!

biairicia
01.11.2018 odpad!

Vůbec nechapu, jak mohl někdo říct toto vydáme. Totalní odpad. Škoda ztraceného papíru.

Lenka.Vílka
29.07.2017 5 z 5

Přiznám se, při sledování filmu jsem nevěděla, že jde o adaptaci. Ale...ve výsledku to nevadilo, protože tahle kniha mi to svou dokonalostí vynahradila. Další důkaz, že i na tak malém prostoru lze rozehrát dobrá hra. Pokud jako autor víte jak na to.

Knišíl
25.06.2015 5 z 5

Vynikající kniha. Asi pět let předtím, než jsem si knihu pořídil jsem viděl film v hlavní roli s Cassey Affleckem, ale na děj už jsem si moc nepamatoval, což bylo jedině dobře, vzhledem k dobré zápletce. Byl to tedy ale právě film, co mě přivedl k pořízení knihy. Určitě bych to nepovažoval za levný brak s vykonstruovaným násilím. Naopak myslím, že se jedná velice dobře napsaný román, dnes samozřejmě už nevyvolá takovou kontroverzi jako v polovině minulého století v USA, každopádně pořád dokáže uhranout reálně vykreslenými postavami v popředí s Lou Fordem. Kniha se skládá především s vyvedených dialogů a je vyprávěna právě z pohledu Loua, což si myslím, že byl opravdu skvělý tah od autora. Nejedná se pouze o noir detektivku, ale i o psychologický román od něhož je těžké odtrhnou oči. Opravdu jsem se ani stránku nenudil. Takže všemi pěti doporučuji. Jenom je mi líto, že není od Jima Thompsona přeloženo vícero knih, protože bych si od něj rád ještě něco přečetl.

vikaa
15.08.2012 3 z 5

Zajímavý pohled do nitra psychopata. Prý to byl i film,tak bych se na něj měla někdy podívat.

Štítky knihy

zfilmováno Texas noir (literatura)

Autorovy knížky

Jim Thompson
americká, 1906 - 1977
2010  74%Vrah ve mně

Kniha Vrah ve mně je v

Právě čtených1x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce27x
Chystám se číst43x
Chci si koupit6x
dalších seznamech4x