Vodní had

Vodní had https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456712/bmid_vodni-had-hAM-456712.jpg 5 74 21

„Pojď za mnou. Teďka jsme zvířata! Já jsem liška a ty jsi vodní had s maskou králíka.“ Mila je osamělá dospívající dívka, kterou čeká další nudné léto na venkově. Když se jednoho parného odpoledne koupe v řece, potká záhadnou Agnes, dívku s kouzelnými zuby, která se ukáže být duchem. Blíží se bouře a surrealistický existenciální horor o dospívání, dávných králích, válečnicích, mluvících chobotnicích a poznávání sebe sama může započít... Mexický výtvarník Tony Sandoval (třikrát nominovaný na Eisnerovu cenu) nás ve své grafické novele zve na výpravu do úchvatného světa tajemství a kouzel skrytých za hranicí snů v zastrčených zákoutích naší imaginace. Kniha vychází vázaná se sametovým potahem a parciálním lakem.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Serpent D'Eau , 2009


více info...

Přidat komentář

Politre
02.01.2023 5 z 5

Tony Sandoval mě opět dokázal unést na hodinku do jeho oslnivého, malebně malovaného světa, plného magických bytostí a temných zákoutí. Příběh je směsí surrealismu a realismu, magického snového světa s realitou dospívání a objevování vlastní sexuality, temného až hororového fantasy, naproti tomu křehkost a něžnost hlavních dvou dívek. Po vizuální stránce naprosto úchvatné a nezapomenutelné dílo (plus krásný formát v pevné vazbě).

Shaxx
13.07.2022 4 z 5

Tak tohle byl neobvyklý zážitek.
Už samotný formát komiksu je prvním překvapením, aneb při otevření se ujistěte, že máte kolem sebe dostatek místa. Druhé překvápko - art style pana Sandovala je prostě jedno velké WOW. Už samotné kresby bez kontextu příběhu jsou znepokojující a stejně se na ně musím dívat pořád dokola. Velmi expresivní výrazy obličeje, barevné schéma, technika kresby...Parádní. Jakožto milovník ilustrace jsem spoko.
Příběh je takový snový. Až na to, že ve zlém slova smyslu, jako noční můra a ten pocit po probuzení, kdy realita ještě splývá s posledním závanem snění. Tím nechci říct, že je to špatné, to ne. Je to dobré, ale má to zlověstný nádech. Pro ty, kteří v tom hledají nějakou smysluplnou pointu, leccos by se určitě dalo najít, nějaké ty metafory pro přechod z dětství do dospělosti, navazování přátelství, sílu přitažlivosti, objevování sexuality, změny jako takové... Každý si v tom může najít to své.
Tyhle divnoknihy jsou přesně to, co hledám, takže jestli má někdo tip na další podivnost, sem s tím :)


Davidin
12.03.2022 5 z 5

Famózně zpracované dílo. Velkoformát bezesporu prospěl požitku z četby. Autor propojil svou příznačnou kresbu, dětské hrdiny a podivno v mixáž surrealistického příběhu. Ačkoliv dojde i na brutální scény, ve čtenáři po nich nezůstane odporně tíživý pocit, jako např. po Krásné temnotě, což je docela logické, neboť tohle má ve vyústění naději.

nicandra
05.03.2022 5 z 5

Nemám lepších slov než Ivan Kučera, AlčaH, mirec88, Roseblood a další - už dlouho jsem tak povedenou práci neviděla...

Ivan Kučera
28.02.2022 4 z 5

Dlho som hľadal správne slová. Nenašiel som ich. Slová ako úžasné, hebké, snové, kruté, poetické boli príliš triviálne. Hoci, samozrejme, dokonale vystihovali podstatu tohto výnimočného, netradičného komiksu. Ale keď uvážim, akú obdivuhodnú imaginárnu prácu ilustrátor a zároveň scenárista mexického pôvodu Tony Sandoval (Doomboy) predviedol, tak skutočne dôjdeme k záveru, že by sme sa mali viac snažiť a vymyslieť rafinovanejšiu poklonu, akú surreálnemu Vodnímu hadovi zložiť. O scenári je najlepšie nič nevedieť a iba sa nezbedne nechať unášať nepredvídateľným dejom. O kresbe sa potom nedá povedať nič iné, než že je úchvatná. Trocha, ale naozaj len trocha mi to pripomínalo Temnými hvozdy od Emily Carroll. Premýšľam, či vôbec existuje nejaký pragmatický dôvod, prečo tomu dávam „len“ 4*. Ale asi áno. Asi ten, že hoci je príbeh skutočne jednoduchý a dá sa prečítať za hodinu, samotnému univerzu som napriek snahe (a dvojnásobnému prečítaniu) tak úplne nerozumel a čiastočne som sa stratil v boji, vlkoch, snoch, zuboch, morských pannách, chobotniciach atď. Možno to bol Sandovalov zámer. Možno nie. Neviem. Každopádne... 4*. Roztomilosť postáv zvláštnym, ale výborným spôsobom kontrastuje s celkovou brutalitou, explicitnosťou a rafinovane skrytou sexualitou. Z bonusov je tu bohužiaľ len skromná, pár stranová galéria. K tomu lacetka a parádny veľký formát.

Hellrampage
14.10.2021 5 z 5

Vodní had je komiks, ktorý prečítate za hodinu a to je jeho najväčšie mínus. Inak je to nádherná hororová rozprávka s krásnym príbehom, ktorý rozhodne stojí za to prečítať. Niektoré scény sú výborne nakreslené a kniha je vo veľkom formáte, takže výborne vyniknú.

AlčaH
30.09.2021 5 z 5

Nádherná kniha, která si mě získala originálním fantasy/surrealistickým příběhem a především skvělým výtvarným zpracováním. Autorův temný až melancholický styl, který pro tento příběh zvolil, mi vážně sedl. Jednotlivé kresby jsem si užila i díky velmi kvalitnímu zpracování knihy jako takové. Komiks je vyroben ve velkém formátu a na stránkách tak vynikne řada pozoruhodných detailů jednotlivých výjevů - ať už lidských postav nebo scén z mořského pobřeží.

Co se týče příběhu - sen se mísí s realitou, do procesu sebeobjevování jedné dospívající dívky vstupují starodávné bytosti i tajemný král, do snového příběhu se obtisknou i hororové stopy... Mohlo by to znít jako zvláštní mix - ale funguje to vážně skvěle. Tony Sandoval má opravdu úžasnou fantazii.

Vodní had je skvělý počin Comics Centra, který okouzlí, překvapí a rozhodně pobídne k opakovanému přečtení.

Roseblood
03.07.2021 5 z 5

Co říct k Vodnímu hadovi? Je fantastický a @comicscentrum mě opět dostalo do kolen.

Samotný příběh je mysteriózní, mix fantasy a hororu.
Kniha je skutečně nádherná, velkoformátová a Sandovalova propracovaná kresba si mě úplně získala.

Surrealistická pohádka, která má do pohádky daleko, záhadnost tajemného příběhu a jeho chvílemi až tísnivá, dusivá atmosféra mě fascinovaly na plné čáře.
Chvílemi vás obalí až snově melancholickým kabátem.
Je to krása, měla jsem i husí kůži a vřele doporučuji ️

mirec88
18.04.2021 5 z 5

Nádherný komiks. Jeden z vizuálne a príbehovo najkrajších aké som kedy čítal. Nádherná fantasy surrealistická rozprávka, ktorá nenechá vašu fantáziu na pochybách. Comics Centrum ma zásobuje čím ďalej tým lepšími komiksami. Kresba je fakt úchvatná a oceňujem to, že je to vydané vo väčšom formáte ako kolosálne knihy, takže som si každú maľbu vyslovene užíval. Odporúčam každému milovníkovi komiksov aj pre tých, ktorých bežné superhrdinské komiksy nudia.

t_gon
21.03.2021 5 z 5

Alchymie je skvělá věc, takové bylinkářství, kdy se házením různých přísad do kotle čeká na výsledek. Ten může být otřesný, někdy však výtečný. A Tony je díky hadovi pán Alchymista, který z mnoha ingrediencí neudělal paskvil, ale bravurní dílo, jehož "kontury" vyzdvihuje impozantní kresbou, jejíž disproporce umocňují vizuál nad ostatními komiksy. Tahle surrealistická cesta Malého Prince do Faunova Labyrintu, kde jej očekává věrné komando obránců (jako vystřižené z mangy Claymore), jež je připraveno bránit pravoplatného krále do posledního zubu (vyloženě) by měla nadchnout každého milovníka netradičních děl. Tohle byla laskomina, která bude cortex cerebri trápit po dočtení stejnou měrou, jako káča na konci Nolanova Počátku. Zpracování knihy v podání CC do podoby kolosální semišové nádhery, by si zasloužilo ocenění samo o sobě. Skvost a pohlazení po duši náročnějšího čtenáře.

Atlantis
26.01.2021 2 z 5

Znáte takové ty knihy, které se snaží mít za každou cenu přesah, musí být symbolické, nic nesmí dávat smysl? A máte podobnou tvorbu rádi? Jestli ano, Vodní had je pro vás za pět hvězd a bude o něm mít mokré sny až do důchodu.
Pokud ale při snových pasážích, vzletných imaginacích a surrealistických náznacích obracíte oči v sloup stejně jako já, bude vás čtení tohoto komiksu bolet. Vodního hada si bohužel neužily ani moje smyslové vjemy, protože kresba je zvláštní, proporce postav jaksi nesedí a nezvládnete ani odhadnout věk hlavních postav.
Je to velká škoda, protože potenciál tady určitě vidím, ale pro mne to bylo prostě velká fantasmagorie, a to já nemusím.

gaspoda
01.01.2021 5 z 5

comix centrum se zas něco povedlo Doporučuji

Eillen
31.12.2020 4 z 5

Jak mě zaujala obálka, tak bohužel vnitřní kresby už vůbec. A tak jsem komiks rychle pročetla a vím jistě, že už se k němu nevrátím...
Příběh je zajímavý a opravdu je mi líto, že mě kresba vůbec neoslovila. A proto ani nedávám hodnocení, protože nechci dávat pouhou hvězdu jen za to, že to pro mě bylo "jiné".

fvalek
23.12.2020 5 z 5

Tak tohle byla krásná pohádka, která neměla s pohádkou v pravém slova smyslu moc společného. Tajemný příběh s dusivou atmosférou, kdy nám poměrně dlouho nic nedává smysl, mě bavil. Prvky surrealismu byly zřetelné a vlastně to bylo mé první přímé setkání s ním v literatuře, takže jsem byl okouzlený. Na konci mi do sebe asi ve zapadlo a dávalo i docela smysl, přesto si příběh zachoval určitou záhadnost. Pocit ze čtení je těžko popsatelný, sice to bylo krásné, ale pěkně zamotalo hlavu.

Naprosto úžasná je kresba, která je poměrně jednoduchá, ale působivá. Všemu dává korunu úprava knihy - kvalitní papír, sametová obálka, velký formát... Prostě krásná kniha na pohled i na čtení. Rozhodně ideální pro děti i dospělé (protože ji pořádně nepochopí ani jedna skupina, heh). :D

Yaromil
06.12.2020 5 z 5

Nádhera. Velká nádhera. Jak po výtvarné, tak po příběhové stránce. Jsem si jist, že mi určitě uniklo nejedno poselsví, které se snažil autor předat, tu a tam jsem přeslechl nevyřknutá slova mezi řádky, pravděpodobně jsem se zamotal i v samotném příběhu,... To ale vůbec nevadí, protože se do něj chci opět vrátit a snad i více mu porozumět, prožít ho a nechat se znovu bez většího studu kouzlit.

RaptoR
04.12.2020 5 z 5

Letos se z té záplavy kvalitních komiksových knih asi nevyhrabeme. Dalším skvostem je Vodní had. Mix hororu, pohádky a emocí, který do hvězdných výšin vykopává snově-melancholicko-depresivní vizuál. Více v odkazu v recenzích.

FireOfFilth
12.11.2020 3 z 5

Na knize mě určitě zaujala úžasně vypadající obálka. I ukázka, kterou Comics centrum prezentuje na webu nebyla špatná.
Bohužel kniha jako celek mě kdoví jak neuchvátila. Ano kresba je osobitá a velice líbivá, i když některé výjevy mi přišli trošku k smíchu.
Příběh se točí kolem dívky Mily, která zjišťuje zda není náhodou lesba. Když potká podivnou holku jménem Agnes tak to tak vypadá a dokonce se jí samotná Agnes i zeptá. Ona ji však řekne, že neví. Na konci knihy můžeme vidět, že asi nebude na holky.
Tyto dvě mladé dívky spolu prožívají docela zajímavé dobrodružství, kde čtenář pomaličku neví co je realita a co je sen.
Imaginace autora je úžasná to ano, ale tak nějak celkově mi příběh přišel vhodný spíše pro holky ve stejném věku jako naše hrdinky.
Jak je psáno v anotaci, máme tu i prvky hororu. Ty si užijeme docela solidně, výtvarně ztvárněné jsou velmi slušně.
Ne, že by mě tato kniha nebavila, ale hodnotím ji spíše průměrně.
Pro kolegu DennisMoora, srdce mám, ale asi mě to za něj nechytlo tolik jako třeba Tebe. Každopádně scéna, kdy Mila přijde o nohu je fakt drsná, takže ano, tam mě to docela chytlo za srdíčko.

Hodnotím 60%

het2
12.11.2020 5 z 5

Je to prostě krásný. Nic dalšího nemá smysl psát.

DennisMoore
10.11.2020 5 z 5

Už dva dny hledám správná slova pro komentář k téhle po všech stránkách (a na všech stránkách) krásné knize. Chce se mi napsat, že koho Vodní had nechytne za srdce, ten ho asi nemá, ale nejsem si jistý, jestli to není moc... Moc. Ale víte co? Koho Vodní had nechytne za srdce, ten ho asi nemá! Tak to prostě je.

Norri
08.11.2020 5 z 5

“Jedna malá holka dala jedný malý holce ruce kolem ramen”

Páni, tak tohle bylo skvělé! Od Tonyho Sandovala mám už doma Doomboye, který se mi hodně líbil svým nápadem, atmosférou a kresbou. Proto jsem už věděl, co od něj ve Vodním hadovi můžu zhruba čekat. Přesto jsem se trošku obával, aby to nebylo příliš surreálné a abych po velkém natěšení jsem nebyl o to víc zklamaný. A víte co? Jsem nadšený! Tony Sandoval má obrovskou fantazii a imaginaci, a geniálně to svou kresbou a také scénářem dokáže přenést na čtenáře! Jeho obrazy jsou opravdu podmanivé a při čtení jsem doslova hltal každý tah jeho tužky. Sandoval má evidentně rád moře, protože v jeho komiksech se často objevují mořské motivy, a to jejich atmosféru příjemně ozvláštňuje.
Vodní had je letní dívčí dobrodružství spojené s fantasy hororem. Zní to divoce, ale funguje to. Já jsem se při čtení smál, měl jsem husí kůži a jednou mi dokonce přeběhl mráz po zádech. Prostě jsem si tu knihu skvěle užil. Zmínit musím i provedení knihy - až ji uvidíte naživo, tak ji prostě budete chtít, je nádherná.

Pro zajímavost dodám, že ve Vodním hadovi si střihl nenápadné cameo Doomboy.

Autorovy další knížky

Tony Sandoval
mexická, 1973
2020  90%Vodní had
2022  78%Růžový a černý
2021  88%Doomboy
2023  84%Pohovka a mrtvola
2024  %Tisíce bouří

Kniha Vodní had je v

Přečtených93x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených8x
Knihotéce42x
Chystám se číst18x
Chci si koupit16x