Vltava a její břehy - 2.díl

Vltava a její břehy - 2.díl https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280287/mid_vltava-a-jeji-brehy-2-g9B-280287.jpg 5 8 1

Od Petrské čtvrti po vodě do Troje. Řeka Vltava je pro vzhled, charakter a život Prahy živlem zcela zásadním. Ačkoliv ji dnes chápeme spíše jako prvek přinášející do obrazu města vjemy estetické, v historii byly její funkce daleko praktičtější. Sloužila jako zdroj energie, dopravní cesta či výrobna ledu a tomu odpovídal i její charakter. Kniha se zaměřuje na popis zaniklých a proměněných objektů - mlýnů, jezů, náplavek, ostrovů, mostů, vodáren a vodárenských věží - a na stavby spjaté s kanalizací a splavněnám řeky - nábřeží, novodobé mosty a jejich výzdobu, přístavy, plavební komory a zajímavosti navigace. Pojednáno je také využití řeky pro zábavu a oddech Pražanů v podobě plováren, výletních plaveb, sportovních přístavů a rybaření. po úspěšném prvním dílu, jenž obsáhl "horní tok" řeky od Braníku až po František, vychází svazek mapující petrskou čtvrť, Karlín s Rohanským ostrovem, Maniny s tématem přeložení koryta řeky, Karlínský, Libeňský a Holešovický přístav či plavební průplav mezi Trojou a Bubenčí.... celý text

Přidat komentář

kapr
18.06.2019 5 z 5

Tentokráte atypicky začínám od 2.dílu. Půjčené mám oba dva, ale dolní tok Vltavy ve mne vzbuzoval daleko více otázek, nežli ten horní. Horní - dolní myšleno na území pražské aglomerace. Miluji snad všechny autorčiny knížky. Připomenete si roky svého mládí, a dozvíte se i něco (a rozhodně ne málo) o městě ve kterém vyrůstali vaši rodiče a prarodiče. Poctivě přiznávám, že se ztrácím dokonce i na některých fotografiích míst, která jsem v době, kdy byly pořízeny určitě navštívil. Každá vzpomínka, která se při tom vybaví je prakticky vždycky velice milá.
Když jsem sledoval, byť přiznám, že pouze telegraficky, proměny vltavských ostrovů a poloostrovů v čase, pravidelně jsem nestačil zírat. Kdybych se na oněch místech ocitl v oné době, určitě by mi chvilku trvalo, než bych se dokázal v povltavských čtvrtích, zvláště na dolním toku řeky, zorientovat.
Jen bych rád ještě k celému úžasnému autorčinu dílu rád poznamenal: Publikace jsou krásné, poměrně rozměrné, a určitě i cenově spíše náročnější. Málokdo si z mnoha různých důvodů může pořízení celého kompletu dovolit. Domnívám se, že by mnohé z jejích knih bylo výhodné rozpracovat do daleko menších celků, které by si rádi pořídily rodiny, které v oněch místech samy bydlely, nebo tam žil někdo z jejich předků. Podobně by se uplatnila i místa, ve kterých v posledních staletích došlo k výraznějším změnám, například při bourání hradeb a pod. Další řadou by mohlo být třeba nejbližší okolí významných budov, ulice zlatého kříže i tramvajové trati. Podobných publikací by mohly být stovky, a práce na nich, ta je už v podstatě vykonána, stačí uspořádat a vydat. Na druhé straně je mi jasné, že jde o práci nikdy nekončící, na jedné straně se město proměňuje nepřetržitě, na druhé straně je vždy ještě naděje na to, že se objeví třeba i velmi staré fotografie míst, která doposud nebyla zdokumentována. Chci při této příležitosti poděkovat za krásné chvíle prožité při zkoumání historického vývoje našeho města. Nejdrobnější řada podobných publikací by mohla určitě sloužit, v různých jazykových mutacích, i jako dobře prodejný suvenýr.