Vládkyně všech nemocí: Příběh rakoviny

Vládkyně všech nemocí: Příběh rakoviny https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274273/mid_vladkyne-vsech-nemoci-pribeh-rakovi-lNp-274273.jpg 5 35 7

Vědecký thriller o zhoubném nádoru překvapuje čtenáře celého světa svým strhujícím tempem a hluboce lidským vyzněním. Jeho autor Siddharta Mukherjee, lékař, vědec a oceňovaný spisovatel, se na nádorové onemocnění dívá s precizností buněčného biologa, s nadhledem historika a se zaujetím životopisce. Výsledkem je úžasně poutavá kronika nemoci, s níž lidé žijí a umírají více než pět tisíc let. Životopis rakoviny začíná prvními doloženými zmínkami ve starověku, graduje epochální bitvou ve dvacátém století, kdy se lidé snažili nemoc vyléčit, ovládnout a porazit, a zatím končí radikálně novým pochopením její podstaty. Mukherjee byl za svou knihu oceněn Pulitzerovou cenou (2011) a cenou deníku Guardian.... celý text

Literatura světová Thrillery Zdraví
Vydáno: , Masarykova univerzita
Originální název:

The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer


více info...

Přidat komentář

Scatnach
23.08.2022 5 z 5

Kniha mi dala trochu zabrat. Jedná se o složitější a delší čtení, ale rozhodně mohu jen a jen doporučit. Není to kniha která by vás asi chytla takovým způsobem že byste si sedli a četli do dvou do rána. Ale rozhodně je poutavá a zabývá se opravdu zajímavým tématem.

tomtomtom1
17.10.2021

Plně souhlasím s tím, že se jedná o knihu se strhujícím obsahem, promyšleným do posledního detailu. Nevynechává ve vědeckém boji s touto nemocí ani padouchy. Soustředí se především na rakovinu prsu, popisuje metody léčby které bychom dnes nazvali šarlatánstvím, postupuje přes radikální chirurgické metody k chemoterapii a na genetických mapách vysvětluje, proč je nemoc stále krok před námi. Doporučuji.


HollyGolightly
13.05.2021 5 z 5

Poutavá knížka, nicméně pro leckterého laika může být těžce stravitelná. Kdo má být vlastně cílovou skupinou čtenářů? Každopádně pro zainteresované jistě přínosné.

Danka22
13.01.2021 5 z 5

Už je to déle co jsem ji četla. Ale dodnes si pamatuji na některé záležitosti ohledně historie její léčby. Čtivě napsané a zajímavé.

kamise
07.03.2019 5 z 5

Tuto knihu vřele doporučuji všem zájemcům o tématiku léčby rakoviny. Přes svou složitou problematiku, kdy se běžný smrtelník občas dostane až na hranici svých intelektuálních schopností, je velice zajímavá a čtivá, najdete v ní velké množství přelomových okamžiků z historie léčby a výzkumů rakoviny, včetně příběhů pacientů a mnoho dalších souvisejících informací.

harena
10.02.2019 5 z 5

Vynikající. Opravdu vědecký thriller nebo snad detektivní příběh o historii léčení rakoviny od dávných dob až po rok 2010. Předpokládala jsem, že knihu budu číst nejméně měsíc, po částech, ale už tak po první třetině jsem se nemohla odtrhnout, protože kniha je napsána neuvěřitelně poutavě, srozumitelně a láká ke čtení dál a dál. Jak to dopadlo? Co dál vymysleli? Jako laik jsem s napětím četla až do konce o osudech pacientů, o úspěších i zklamáních při hledání léčby, která by zvítězila nad touto "Vládkyní všech nemocí". Nikdy bych nevěřila, že se dá o výzkumu psát tak napínavě. Pulitzerovu cenu si kniha zcela jistě zaslouží a díky Masarykově univerzitě si ji můžeme přečíst i u nás. Určitě doporučuji k přečtení.

Bublinka78
14.04.2018 3 z 5

Knihu jsem musela vrátit, takže jsem ji nestihla dočíst. Nebylo to špatné. Opravdu mne to mnohdy vysloveně vtáhlo. Na druhou stranu autor občas sklouzával vícek odborným nazvům a jako laik jsem se ztrácela. Trochu mi vadilo, že se k některým způsobům léčby opakovaně vracel a kniha ztrácela na dynamice. Při četbě této knihy budete zkoumat každé píchnutí v těle.

Štítky knihy

rakovina, nádory Pulitzerova cena civilizační choroby

Autorovy další knížky

2015  93%Vládkyně všech nemocí: Příběh rakoviny
2019  98%Gen: O dědičnosti v našich osudech

Kniha Vládkyně všech nemocí: Příběh rakoviny je v

Právě čtených5x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených6x
Knihotéce20x
Chystám se číst82x
Chci si koupit34x
dalších seznamech4x