Vítejte do Zlých časů

Vítejte do Zlých časů https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22850/bmid_vitejte-do-zlych-casu-Ks2-22850.png 4 117 22

Příběh z Divokého západu se odehrává v poslední čtvrtině minulého století a patří do řady "hořkých" westernů. Odehrává se v malém, teprve vznikajícím městečku v dobách vrcholící zlaté horečky. Starosta města a zároveň vypravěč je svědkem událostí začínajících vpádem zabijáka, který za sebou zanechává jen vypálené trosky. Z původních obyvatel zůstávají jen 4 lidé, starosta se však ze všech sil snaží, aby se město znovu zalidnilo, bez ohledu na překážky nesobecky pomáhá všem kolem sebe. V okamžiku, kdy se zdá, že jeho sen se začíná splňovat a obyvatelé doufají v budoucí prosperitu, podléhá město (tentokrát definitivně) dalšímu nájezdu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Welcome to Hard Times , 1960


více info...

Přidat komentář

Forestwalker
13.10.2022 5 z 5

No tak tohle byl můj první western od dob májovek; i když je to asi takový western jako ty májovky. Po pravdě řečeno si myslím, že westernové prostředí je v téhle knize jen kulisa a obdobný příběh by se mohl odehrát kdykoli a kdekoli, kde chybí možnost vymožení práva. Musím navíc uznat, že Žantovského překlad je opravdu povedený.

Lenka4
09.09.2022 5 z 5

Skvěle navozená atmosféra místa se zcela přiléhavým názvem. Podvědomé očekávání tragédie a soustavný pocit marnosti a beznaděje provází čtenáře od začátku až do konce.


soupik2012
04.04.2021 5 z 5

Westerny moc nečtu, neposlouchám. Jsou totiž stále na jedno brdo. Málo kdy mě něco překvapí, zaujme. A tak jsem po této knize sáhla s přesvědčením, že zhruba tuším o čem to bude a docela jsem se těšila na chlapskou pohádku. A co se nestalo? Z příběhu se vyklubalo psychologické drama, které si napětím nezadá s těmi nejlepšími thrillery. Padoucha máme, ale ten k sobě nemá žádného kladného protivníka. Neskutečný příběh, fantastický nápad. Jednoznačně nejlepší western který znám. Dávám sytě zářících 5 hvězd. Audioknihu načetl pan Jiří Zavřel. A pro tento příběh si jenom těžko dovedu představit vhodnější hlas. Absolutně perfektní.

jprst
10.03.2021 5 z 5

J to dobrých třicet let, kdy jsem tento příběh přečetl poprvé, od té doby ještě několikrát. Není to western se šťastným koncem, ale o to více je bližší tehdejší drsné realitě a tím i poutavější pro jeho čtenáře.

Mirka2778
21.01.2021 3 z 5

Tohle že je western? Kdepak je proslulý pistolník, který se postaví na stranu slabých a utlačovaných? Krásná rančerská dcerka také chybí. A kovbojové a stáda dobytka a divocí mustangové .... To mi z klasických atributů má stačit jeden jediný indián a falešný štít na budově hotelu?
Dokážu připustit že příběhů, podobných tomu ze Zlých Časů, se na divokém západě odehrálo možná víc, než těch rodokapsových. Ale já si svůj divoký západ, vybájený za pomoci Zane Greye, Karla Maye a dalších "klasických" autorů, opravovat nebudu.
Způsob vypravování bych přirovnala nejspíš k Dickensovi, nebo Raisovi - knížka se čte dobře, i když vás příliš nechytí.

tweed
07.09.2020 5 z 5

Oh my, oh my!
Myslím, že do současného konce světa výborné čtení.
Zaklapnete knížku (s očima doširoka otevřenýma) a pomyslíte si:
VŽDYŤ JE NÁM TU VLASTNĚ KRÁSNĚ.
Doufám, že se k tomu někdy dostanu i v lepších časech, abych si to mohla přečíst zase v trošku jiném rozpoložení. Pokud dožiji, že ano.

lencin
28.08.2020 5 z 5

Western z roku 1961. Příběh z Divokého západu odehrávající se koncem 19.století ve vznikajícím městečku Zlé časy. Neoficiální starosta Blue je vypravěčem příběhu.
Velmi hořký a velmi realistický western.
(2008)

Hyacint
22.06.2020 4 z 5

Drsný. Tahle knížka není pro milovníky happyendů, co bych to neřekl, když už to spoiluje i popisek knihy tady na DK. Když jsem to četl před lety, bylo mi u některých pasáží až fyzicky nedobře, působilo to na mě velmi tísnivě. Teď už to tak hrozné nebylo, ale stejně, je to pořád silné. Svižné a beznadějné.

petrarka72
18.05.2020 4 z 5

Antická tragédie o třech sešitech. Starosta Blue, děvka Molly, chlapec Jimmy. Jak se na Západě město rodí a umírá. Prostě - western o dvojí apokalypse (ty autor umí - viz Homer a Langley a další).

mol378
29.02.2020 4 z 5

Mám ráda realistické westerny a tento takový je. Autor je zárukou kvality. Kvalit Osamělé holubice to nedosahuje, ale - dost dobré. Doporučuju i filmové zpracování. Takové poměry jako na divokém Západě koncem 19. století byly v českých zemích naposled tak za Markéty Lazarové. Neskutečné kulturní rozdíly. Bejvávalo!

-Pečivo-
26.02.2020 4 z 5

Western. Pali mi opravdu vnutil western. Poté co jsem ho přečetl, tak ho taky po kombojsku zrecenzuju, že jo!

7/10. Prásk! Beng beng! Pjů pjů pjů!

Překvapivě to svištělo jak kůň na jatkách a to je asi tak vše co k tomu mohu v tuto chvíli říct. Za mne dobrý.

kotasbk
15.07.2019 2 z 5

Díky Bohu za úvod a závěr, jinak bych na čtení neměl nervy. Ta střední pasáž byla dost dlouhá, nic neříkající, nic se zdě nedělo, ale přesto jsem četl a doufal, že se Zlosyn z Bodie vrátí do městečka. Návrat to teda nebyl moc úspěšný.

Finn69
12.01.2019 5 z 5

Tahle útlá knížka mě vždycky dostane. Ta beznaděj městečka uprostřed ničeho, ti zoufalci a šílenci v něm, a okolo ta pustá krajina, kterou se potloukají démoni jako Zlosyn z Bodie... to není western, to je horror.

flyingandie
30.12.2018 4 z 5

Utlá knížka, která mě zpočátku příliš nenadchla. V okamžiku kdy se však na scéně objevil Zlosyn z Bodie, začal příběh gradovat až vygradoval v doslova antickou tragédii. Nejvíce na mě asi zapůsobil osud Jesseho, na který asi jen tak nezapomenu...

gersie
02.01.2018 5 z 5

Nejsem čtenář Westernů , ale tohle dílo se mi velmi líbí. Napínavý příběh , který je jako vystřižený ze života a děj je nepředvídatelný a pestrý jak se to v životě běžně stává, to si na této knize nejvíc cením spolu se stylem vyprávění , jakým ji spisovatel podal......moc hezké i když poněkud drsné.

Blue
28.11.2017 5 z 5

Právě jsem tuto knihu přečetl počtvrté. Poprvé to bylo hned po vydání, což už je třicet let, pak jsem ji četl ještě dvakrát s kratším odstupem a nyní po hodně dlouhé době. A musím tu napsat, že jsem stále stejně nadšen, jak originalitou příběhu, tak způsobem vypravování. Je tu fantasticky napsaná úvodní část, která čtenáře doslova vcucne, pak nejdelší část, kdy se zdánlivě nic dramatického neděje, ale způsob autorova vyprávění udržuje čtenáře stále v očekávání, že každou chvíli něco přijde, a pak skvěle vygradovaný závěr. Měl-li bych označit nějakou knihu za svou nejoblíbenější, bude to horký kandidát. Rozumím tomu, že někdo bude nad takovýmto pomyšlením kroutit hlavou, není to žádný prvoplánový hit, není to čtení pro každého, ale já vím, že to nebylo naposled, co jsem si tento nenápadný "antiwestern" přečetl.

snimcibdim
15.11.2017 5 z 5

Spíš novela než román a spíš hořký příběh situovaný na Divoký západ než typický western. Není to čtení o tom, jak dobro vítězí nad zlem, ale spíš o tom, že nemůžeme čekat, že nad zlem se dá vyhrát definitivně jednou provždy.
Kdo má "kovbojky" rád, bude možná překvapen trochu jiným neromantizujícím pohledem na tuto oblast - a kdo je rád nemá, toho může toto dílko zaujmout právě pro to, že se schématům westernového žánru vzpírá.
Doctorow zkrátka není pisálek Rodokapsů.

ber-tram
09.06.2017 2 z 5

Podruhý a dost, jako u leckterejch jinejch spisovatelů. Ragtime byl divnej, ale tak nějak úchylně působivej, tohle je jenom divný, vyloženě nezvládnutý. Ne tematicky, ale zpracováním. Roztěkaný, poslepovaný z všedního pozorování, planýho rozumbradování a chaotický akce. Jak mě westerny málokdy bavěj ve filmech (tohle zfilmovaný prej bylo), pak na papíře pohořely. 27/17

Rawen616
07.10.2013 3 z 5

Netradiční western. Počítam že to každému nesedne. Mě se ale ta syrovost a netrdičnost líbila. Mám obecně radši trochu kritičtější pohled na westernové téma než je Vinetuovská romantika.

vnimat_Krasu
24.08.2013 3 z 5

Divný western výhradně složený z opilců, prostitutek a srabů. Na Doctorowu suchou depresi se zkrátka musí čtenář řádně naladit. Nedočká se totiž řádných vztahových linek, spíše deníkových zápisků, při jejichž čtení dopředu vytuší, že ve Zlých časech cosi nehraje. Dějově podobné Trevanianově Incidentu v Twenty-Miles, textově však vyspělejší a obecně svižnější. Zřejmě jsem ale westernový romantik. S Krvavým poledníkem od McCarthyho se totiž jedná o další westernovku, kterou jsem nedokázal plně docenit. Mea culpa.

Štítky knihy

americká literatura westerny Divoký západ

Autorovy další knížky

E. L. Doctorow
americká, 1931 - 2015
2005  84%Ragtime
1987  84%Vítejte do Zlých časů
2010  80%Homer a Langley
2007  82%Pochod k moři
1999  82%Světová výstava

Kniha Vítejte do Zlých časů je v

Přečtených157x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených8x
Knihotéce103x
Chystám se číst30x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x